$
בארץ

לאן הולכים מכאן: הקרב התקציבי בדרך לקלפי

האם חובה לאשר את תקציב 2020 לפני או במקביל לאישור תקציב 2021? מה לוח הזמנים שמציג ישראל כץ לאישור שני התקציבים וממה נובעים חילוקי הדעות בין נתניהו וגנץ?

צבי זרחיה 06:5419.10.20

האם חובה לאשר את תקציב 2020 לפני או במקביל לאישור תקציב 2021?

 

ראשית, על הכנסת לאשר בקריאה השנייה והשלישית את הצעת תקציב המדינה לשנת 2020 עד 23 בדצמבר 2020. זאת, בעקבות החוק שנחקק בקיץ בכנסת לפי יוזמת ח"כ צבי האוזר (דרך ארץ) המאריך עד למועד זה את היכולת של הממשלה לפעול בלא תקציב מאושר ל־2020. אם הכנסת לא תאשר את תקציב 2020 עד מועד זה בקריאה השנייה והשלישית – המשמעות היא פיזור הכנסת ועריכת בחירות ב־17 במרץ.

 

לאחר שיאושר תקציב 2020, האוצר יצטרך להגיש לממשלה ואחר כך לכנסת את תקציב 2021. זאת בהנחה שעד ל־23 בדצמבר לא יוכל להגיש לממשלה ולכנסת הצעה לתקציב דו־שנתי ל־2020-21.

 

 

 

מה לוח הזמנים שמציג ישראל כץ לאישור שני התקציבים?

 

כץ מבקש שהממשלה תאשר כבר ביום ראשון הקרוב את הצעת תקציב 2021 המבוססת על 412 מיליארד שקל, שכבר אושרו על ידי הכנסת כתקציב המשכי לשנת 2020. מדובר בהליך חקיקה פשוט יחסית. כץ כבר החל בשבוע שעבר לקיים דיונים עם צמרת משרדו לגיבוש תקציב המדינה לשנת 2021. לפי הצעתו, הממשלה תאשר את תקציב 2021 בדצמבר 2020 ולאחר מכן הוא יוגש לכנסת. לפי הצעתו, הכנסת תצביע על חוק התקציב לשנת 2021 בקריאה השנייה והשלישית רק בפברואר 2021.

 

בנימין נתניהו וישראל כץ בנימין נתניהו וישראל כץ צילום: רויטרס

 

מהן דרישות כחול לבן בהקשר ללוחות הזמנים?

 

יו"ר כחול לבן בני גנץ דורש שהכנסת תאשר בקריאה הראשונה את תקציב המדינה לשנת 2021 בסוף נובמבר 2020, כלומר בעוד כחודש, ותאשר את התקציב בקריאה השנייה והשלישית בסוף דצמבר 2020.

 

ממה נובעים חילוקי הדעות בין הצדדים?

 

נתניהו: מתנגד לאשר את תקציב המדינה ל־2021 בחודשים הקרובים מאחר שהוא רוצה לשמור בידו האפשרות ללכת לבחירות ביוני 2021 על רקע אי אישור התקציב מבלי לבצע את הרוטציה. נתניהו מעוניין שהכנסת תאשר את תקציב המדינה ל־2020, שכן, אחרת הכנסת תתפזר לבחירות ב־23 בדצמבר והן יתקיימו ב־17 במרץ מועד שעדיין לא ברור מה יהיה שיעור התחלואה וקשה להניח שהמשק ייצא מהמשבר הכלכלי העמוק שבו הוא שרוי.

 

לעומת זאת, אם הכנסת תאשר את תקציב 2020 עד לסוף דצמבר, נקודת היציאה הבאה עקב אי־אישור התקציב היא רק ב־31 במרץ ובמקרה כזה הבחירות ייערכו בסוף יוני 2021. נתניהו מקווה שעד אז יימצא חיסון לקורונה, יצליח להדביר את התחלואה והמשק יתחיל אט אט לחזור לפעילות כלכלית מוגברת.

 

גנץ: כבר מבין שנתניהו לא מעוניין לבצע את הרוטציה, במיוחד לאור הירידה של כחול לבן בסקרים למספר חד ספרתי. לפיכך, גנץ לא רוצה לתת לנתניהו את ההזדמנות לדחות את הבחירות ליוני, אלא סבור שאם ממילא נתניהו לא יבצע את הרוטציה והכנסת תתפזר על רקע אי אישור תקציב 2021, מוטב כעת לומר "תמות נפשי עם פלישתים" ולפזר את הכנסת.

 

מה יקרה אם לא תושג פשרה?

 

מהבחינה הפוליטית: אם הכנסת לא תאשר את תקציב 2020 עד 23 בדצמבר אזי היא תתפזר והבחירות ייערכו ב־17 במרץ 2021. אם גנץ יסכים להצעת כץ, אזי איום פיזור הכנסת יידחה ל־31 במרץ 2021.

 

מהבחינה הכלכלית: פיזור הכנסת והליכה לבחירות מהווה אסון למשק. שכן בעיצומו של משבר קורונה חריף וקשה כשאין תקציב מדינה מאושר, משרדי הממשלה יפעלו לפי תקציב המשכי, ו"קופסאות קורונה" ולא יוכלו לפעול בצורה מיטבית לשיקום המשק, סיוע לעסקים ולמובטלים כמו גם למערכת הבריאות. אי אישור התקציב כמו גם הקדמת הבחירות עלולים להרע את דירוג האשראי של ישראל, מה שעלול לגרור העלאת ריבית בגיוסי האג"ח של ישראל בשווקי העולם.

 

האם מתנהלים מגעים בין הצדדים ומתי תתבהר התמונה?

 

בינתיים יש "דו שיח של חירשים": כץ מציע לאשר תקציב 2020 כבר בשבוע הבא בממשלה וגנץ דורש להגיש לממשלה את תקציב המדינה ל־2021 בעוד חודש וחצי. כץ טוען שהוא לא יכול להכין, להגיש ולאשר את התקציב בקריאה השנייה והשלישית לפני פברואר 2021. לקראת כינוסה של הממשלה ביום א' הקרוב ייעשה ניסיון להגיע להבנות.

 

אם לא תושג פשרה מה יקרה ליחסים בין הליכוד לכחול לבן ומתוך הנחה שהולכים לבחירות במרץ?

 

גנץ לא מתכוון לפרוש מהממשלה, ונתניהו לא יכול לפטרו וגם לא יכול לפטר אף אחד משרי כחול לבן. במקרה כזה כחול לבן תהיה אופוזיציה בתוך הקואליציה, ותנסה לקדם הצעות חוק של האופוזיציה כמו ברית הזוגיות ופונדקאות ללהט"בים. לחלק מההצעות הללו כמו איסור על כהונת רה"מ שעומד לפלילים – אין סיכוי בכנסת. הסיבה: קשה לראות את ימינה או דרך ארץ תומכים בהם. לפי הערכות, ח"כי דרך ארץ יתמודדו בכנסת הבאה ברשימת ימינה שלפי הסקרים היא עתירת מנדטים.

 

עוד בהיבט הפוליטי: האם יש סיכוי להפלת הממשלה בהצבעת אי אמון אם לא מגיעים לפשרות והכנסת מתפזרת בדצמבר?

 

לפי המסתמן אין כעת סיכוי להפלת הממשלה בהצבעת אי אמון כי דרוש לכך רוב של 61 ח"כים ומעלה, שגם יתמכו במועמד אחד לראשות הממשלה. קשה לראות את יו"ר ימינה נפתלי בנט שתמך באי אמון שנערך בשבוע שעבר תומך בהמלכתו של יו"ר יש עתיד יאיר לפיד כרה"מ במקומו של נתניהו. זאת ועוד: קשה לראות את סיעת דרך ארץ באמצעות שני נציגיה יועז הנדל וצבי האוזר תומכים בהצעת אי אמון, מפילים את נתניהו וממליכים את לפיד.

x