$
דו"ח המבקר 2020

עיוותים בקריטריונים של רשות המסים לקבלת מענקי קורונה

לפי הדו"ח, בחודשים מרץ-אפריל השנה נרשמה פגיעה ניכרת ב-74% מהעסקים בישראל, אולם התנהלות הרשות פגעה באפשרות של עצמאים לקבל את המענקים - ורבים נפלו בין הכסאות. עוד נמצא, כי "המענקים בפעימות הראשונה והשנייה ניתנו ללא שנבדקה הצהרת המקבלים בדבר ירידה של 25% במחזור העסקים", מה שגרם לטעויות בחלוקה

אתי אפללו 15:5926.10.20

בדו"ח המבקר מתניהו אנגלמן מוקדש פרק לפעילות רשות המסים, אשר תפעלה את מנגנון תשלום המענקים לעצמאיים. המבקר מציין בדו"ח כי בחודשים מרץ-אפריל השנה היתה פגיעה ניכרת ב-74% מהעסקים בישראל, והמחזורים ירדו כמעט בכל ענפי הפעילות במשק.

 

עם זאת, במענקים אשר ניתנו על מנת לסייע לעסקים להתמודד עם המצב, התגלו עיוותים בקריטריונים, אשר לדברי המבקר פגעו באפשרויות של קבוצות עצמאיים לקבל את המענקים.

 

 

המבקר הביא בדו"ח שורה של דוגמאות, למשל עוסקים המדווחים על בסיס מזומן שקיבלו הכנסות במרץ על עבודה שבוצעה בחודשים קודמים, שכירים בעלי שליטה (שלא קיבלו מענה בפעימה הראשונה), עסקים אשר הפסידו בשנת 2018 ועוסקים המדווחים באיחוד עוסקים. 

ערן יעקב מנהל רשות המסים ערן יעקב מנהל רשות המסים

 

נוסף לדוגמאות אלו קיימות עוד שלל דוגמאות לעסקים שנפלו בין הכיסאות ולא זכאים למענקים – למשל, נשים שהיו בחופשת לידה בשנת 2019, עסקים שנפתחו במהלך 2020, עוסקים אשר מדווחים באמצעות חברות שכיר-עצמאי, עסקים שספריהם נפסלו בשנת 2019, ועוד.

 

יצויין כי בחודשים שחלפו, עבור חלק גדול מקבוצות עצמאים אלו כן נמצא פיתרון שיאפשר להם לקבל מענקים.

 

המבקר אף מציין כי "המענקים בפעימות הראשונה והשנייה ניתנו ללא שנבדקה הצהרת המקבלים בדבר ירידה של 25% במחזור העסקים שלהם בשיעור לעומת התקופה המקבילה בשנת 2019, ולא קיימת ודאות כי הנושא ייבדק אף בדיעבד". במצב זה, מצויין בדו"ח, ייתכן שהיו בין מקבלי המענקים מי ששיעור הירידה במחזור העסקים שלהם היה פחות מ-25% לעומת התקופה המקבילה בשנת 2019, ולכן הם לא היו זכאים למענק.

 

 

לא נבדקה הירידה שמהווה תנאי לקבלת המענק

 

גם בפעימות המענקים שניתנו לאחר מכן, לא נבדקה הירידה שמהווה תנאי לקבלת המענק, והוא ניתן על בסיס הצהרת העצמאי. יתרה מכך, לעיתים עצמאיים ביקשו מענקים על אף שלא חלה בעסקיהם הירידה הדרושה, מתוך מצוקה תזרימית. לעיתים אף המענקים התבקשו בטעות. כאשר אלו התבקשו בטעות – גילו העצמאיים שאין דרך להשיב את המענק לרשות המיסים.

 

לסיום מציין המבקר כי בתקופת משבר הקורונה התגלו במערכת המקוונת של רשות המיסים כמה בעיות ותקלות, אשר פגעו בשירותים שניתנו לאזרחים. לדוגמה, שימוש במערכת של יותר מ-15,000 מבקשי מענק גרם לעומס חריג שלא אפשר למבקשים נוספים להגיש בקשה, תקלה במערכת גרמה לאי-קליטת הבקשות של כ-22,000 מגישי בקשה, ועלייה מאוחרת של חלקים מהמערכת גרמה לעיכוב בבדיקת הבקשות.

 

בנוסף נמצא כי נמצא כי בחודשים מרץ-יולי 2020 ממוצע זמן ההמתנה המרבי לקבלת מענה טלפוני היה ברוב המקרים שעה ויותר, כאשר ממוצע זמן ההמתנה המרבי למענה בנושא הקורונה היה כ-42 דקות, וממוצע זמן ההמתנה המרבי למענה בנושא המענק לעסקים קטנים היה כשעה ו-18 דקות.

 

תוגבת רשות המסים

 

"רשות המסים פעלה מפרוץ המשבר באופן מהיר ויעיל לתפעול המודלים הכלכליים למענקים לעסקים שאושרו בחקיקה וכך, עד היום, שולמו על ידה בהליכים ממוחשבים מתקדמים למעלה מ- 16 מיליארד שקל לעצמאים ועסקים. התנהלות זו אפשרה הזרמת כספי סיוע למאות אלפי זכאים בפרק זמן קצר. ברור, כי מדובר באתגר עצום אשר רשות המסים עמדה ועומדת בו בהצלחה. נציין כי רשות המסים הינה גוף מבצע הפועל בשגרה לגביית מסים ובמסגרת ההתנהלות במשבר הקורונה שימש כגורם באמצעותו תופעלה תכנית מענקים רחבה ומורכבת ויושמו מדיניות הממשלה וחקיקת הכנסת. תוכנית רשת כלכלית שהתווה שר האוצר נותנת מענה כולל ומתמשך לכל הסוגיות שנטען בדוח המבקר שלא קיבלו מענה במסגרת הפעימה הראשונה.

 

"עד סוף יוני 2020 המוקד הטלפוני של הרשות שנועד לתת תמיכה טכנית בישומי המחשב אוייש על ידי סטודנטים. לאחר האצת תהליכים ועל אף מגבלות התקופה. בסוף חודש יוני החל לפעול באופן הדרגתי, מרכז השירות הטלפוני החדש של הרשות במיקור חוץ. על פי נתוני הביצוע לחודשים יולי ואוגוסט 2020, אחוזי המענה הינם גבוהים, אחוזי הנטישה נמוכים וזמן ההמתנה התקצר לדקות בודדות ולעתים אף לשניות בודדות.

 

"הפעימה הראשונה והשנייה התבססו על הצהרות המבקשים ועל ההערכות שלהם, שכן, במועד פתיחת המערכת לא יכלו להיות בידי רשות המסים הנתונים הנדרשים (מועד הגשת הדוחות התקופתיים למע"מ חל רק מאוחר יותר). כאשר הפתיחה המוקדמת של המענקים איפשרה ליישם את מדיניות הממשלה להעברת כספים לעסקים באופן מיידי. זאת ועוד, חלק ניכר מהאוכלוסייה הזכאית למענקים, הינה אוכלוסיית ה"עוסקים הפטורים" הפטורה מלהגיש דוחות תקופתיים למע"מ, כך שהמקור היחיד לבחינת הירידה העסקית, הינו במסגרת הצהרתם בבקשה למענק. אין זה מן הנמנע שרשות המסים תערוך בהמשך ביקורות מדגמיות לבדיקת אמינות ההצהרות באמצעים שונים כדוגמת ניתוחB.I ואמצעי בקרה נוספים העומדים לרשותה, ובהתאם לממצאים תפעל להשבת הסכומים ששולמו למי שלא עמדו בתנאי הזכאות".

 

x