משרד הבריאות נגד הבריאות
זמן קצר אחרי פרוץ משבר הקורונה החליטו במשרד הבריאות להקפיא את התחרות ולא לאפשר מעבר בין הקופות למשך חצי שנה. אתמול, ניסיון ליישם את התוכנית הזו נכשל, בפעם השנייה מאז תחילת המגפה
למה יש בישראל ארבע קופות חולים אך רק מוסד לביטוח לאומי? הרי הכסף לרווחה והכסף לסל הבריאות מגיעים מאותו מקור. התשובה פשוטה: תחרות. במערכת הבריאות, בניגוד למערכת הרווחה, המדינה רצתה שיהיו כמה שחקנים שיתחרו ביניהם, כדי שהאזרח יקבל שירות מיטבי.
הבעיה היא שכספי המסים של אזרחי ישראל מממנים בסכומי עתק את התחרות הזאת. ברגע שיש ארבע קופות, יש כפל בהעסקת צוותי מטה, בתחזוקת המטות, במכונים ובתקציבי פרסום ושיווק. בנוסף, יש עלויות עקיפות. למשל, כשקופה אחת מציעה לרופא יותר כסף מקופה מתחרה, הרופא הזה מספק את אותה כמות של שירותי רפואה - בתמורה לנתח גדול יותר מסל הבריאות.
- מנכ"לית מאוחדת: "לא יהיה מחסור בחיסוני שפעת, רק 20% מיועד לאוכלוסייה בסיכון"
- משרד הבריאות מאשר: התקלה הבוקר נגרמה מבעיה במערכות האחסון של NetApp
- "גמזו, יש לך בחילות? גם לי היו כמנכ"ל רמב"ם. קח כדור ותמשיך לעבוד"
זמן קצר אחרי פרוץ המשבר החליטו במשרד הבריאות להקפיא את התחרות ולא לאפשר מעבר בין הקופות למשך חצי שנה. אתמול, ניסיון להוציא לפועל את התוכנית הזו נכשל, בפעם השנייה מאז תחילת המגפה. במשרד הבריאות מספקים לתוכנית הסבר שזוכה לתמיכה מלאומית, הקופה הכי קטנה, שכבר שנים מאבדת הכי הרבה מבוטחים באופן יחסי. לטענתם, צריך להשקיע כעת כל שקל ושקל בטיפול במגיפה, ומיותר להשקיע בתחרות. ההסבר ברור אבל הוא לא מחזיק מים ואף עלול להיות מסוכן.
ביטול התחרות יחתור תחת ההיגיון במבנה מערכת הבריאות של מדינת ישראל. המדרון חלקלק: במדינת ישראל אין יותר קבוע מהזמני, קל וחומר כאשר אף אחד לא מבטיח שמגיפת הקורונה תיעלם ביולי 2021. יו"ר ועדת הבריאות חיים כץ הגיע אתמול כדי "לסגור את הסיפור" ולחסל את התחרות. אחרי ששמע את כל השחקנים, הוא הבין שאסור לשפוך את התינוק עם המים, דחה את ההצעה וקבע דיון חדש עם כל מנכ"לי הקופות. צריך לקוות שבכך היוזמה הרעה הזאת תיקבר. אם נרשה לעצמנו לפנטז, אפשר לקוות גם שבמשרד הבריאות יבינו את זה ויגבשו רפורמת עומק שתשכלל את התחרות בין הקופות. ואם ממש נפליג רחוק, אפשר לחשוב אפילו על צמצום מספר הקופות.