$
בארץ

בניגוד לעמדת רשות החברות: רגב מבקשת לחתום על הסכמי ההתייעלות בנמל אשדוד

לכלכליסט נודע כי שרת התחבורה ביקשה לקבל את כל ההבנות בנושא כטיוטות לחתימה עד סוף השנה, לאחר שנרשמה התקדמות לקראת התייעלות בשיחות בין נציגי הנמל והעובדים; רשות החברות, שחזרה בה מהפרטת הנמל, לא הוזמנה לפגישה; ההסכמות העיקריות שהושגו: ההנהלה תוכל לנייד עובדים בין המחלקות, יגדל מספר הפורשים ויקטן היחס בין מספר הפורשים למספר התקנים

ליאור גוטמן 21:3416.11.20
שרת התחבורה מירי רגב ביקשה לקבל לידיה את כל ההבנות בעניין ההתייעלות הארגונית שמתגבשת בנמל אשדוד, וזאת כטיוטות לחתימה, כך נודע לכלכליסט. ההסכמות על מתווה ההתייעלות גובשו במהלך השבוע שעבר, ולאחר מרתון שיחות לקראת הפרטת נמל אשדוד. ממידע שהגיע לידי כלכליסט בפגישות השתתפו נציגי הנמל, העובדים וההסתדרות הכללית שמייצגת אותם.

 

בשיחה עם כלכליסט אמר יו"ר ארגון עובדי התחבורה בהסתדרות, אבי אדרי, ש"נרשמה התקדמות, אני מקווה שנגמור הכל כבר בשבועיים הקרובים".

 

מירי רגב מירי רגב צילום: אבי מועלם

 

מי שלא זומנה לישיבות הייתה רשות החברות הממשלתיות. כפי שנחשף החודש בכלכליסט, רשות החברות החליטה לחזור בה מהפרטת הנמל. הפרסום על כוונת הביטול הטריד את רגב, שהטיחה ברשות שהפקידות היא לא זו שמחליטה, ולכן ההחלטה האם לבטל הפרטה אינה כלל בסמכותה של הרשות, בוודאי כל עוד ועדת השרים לענייני הפרטה מקדמת את הנושא. רגב הבהירה לרשות שהיא מצפה מהם שלא תפריע לגיבוש הרפורמה בנמל אשדוד כל עוד המדינה החליטה שהיא נחוצה.

 

ולכן, התוצאה בשלב זה היא שרגב מחליטה לפעול עצמאית, לדלג על רשות החברות בידיעת שר האוצר ישראל כץ שהפרטת הנמלים הייתה "הבייבי שלו", ובידיעה שהממונה על השכר נתן את ברכת הדרך לגיבוש הסכמות חדשות עם העובדים שהושגו השבוע במסגרת השיחות.

 

הגמשה בהסכם הקיבוצי 

אז איזו הסכמות חדשות רשמו השבוע? ממידע שהגיע לכלכליסט בשיחות מול העובדים גובשו שלוש הסכמות עיקריות. הראשונה היא היכולת של ההנהלה לנייד עובדים בין המחלקות, כלומר שעובדי מינהל למשל יוכלו לשמש גם כעובדי רציף במטלות שלא דורשות הסמכה ייעודית. עד היום המעבר בין הסקטורים היה סגור מכוח הסכם קיבוצי, אולם בשבוע האחרון נקבע שההנהלה תקבל גמישות תפעולית, ואם למשל אם הגיעה אוניה שנושאת מטען מכוניות חדשות, וחסרים ידיים לפרוק אותה, אז עובדי מינהל יוכלו לסייע לפועלים על הרציף. מנגד, הם לא יוכלו לתפעל מנופים, זאת בהיעדר הכשרה מתאימה.

 

נמל אשדוד נמל אשדוד צילום: יח"צ נמל אשדוד

 

ההסכמה השניה שגובשה היא הגדלת מספר הפורשים בכל מחלקה. בנמל עובדים היום כ-1,400 איש והנטייה הייתה להוציא במסגרת הרפורמה חלק מהם לפרישה מתואמת בעלות של כ-3 מיליון שקל לעובד. בנמל רצו להוציא כ-270 איש לפרישה, אולם באישור הממונה על השכר מספר הפורשים יגדל בכמה עשרות עובדים. המשמעות לנמל קריטית כיוון שעלויות הפרישה צפויות לגדול, והמדינה תצטרך לאשר כל מהלך בטרם תפגע היציבות הפיננסית של הנמל. בסביבת הנמל טוענים שיש בידם את העתודות הכספיות הנדרשות. ההסכמה השלישית היא צמצום היחס שבין מספר הפורשים למספר התקנים. עד היום כל פורש מהנמל היה מזכה את העובדים בחצי תקן עבודה שהם יכלו למלא. עתה היחס ירד, וההסכמה החדשה היא שכל פורש יזכה את העובדים בכשליש תקן בלבד. מהלך זה יצמצם את עלויות השכר הגבוהות שם (קרוב למחצית מהמחזור) ויאזנו את פרישת העובדים המוגדלת.

 

בסביבת הנמל טוענים שאם רגב תאשר את ההסכמים, והממונה על השכר לא יתנגד, תושג אבן דרך משמעותית ברפורמה בנמל, ועד למצב שבתחילת שנה הבאה יחתם הסכם מלא. העובדים בנמל החלו לראות השבוע את הצבת המנופים בנמל הפרטי שהוקם לידם ושיופעל במהלך 2021 על ידי TIL ההולנדית, והם מבינים שחלון ההזדמנויות שלהם להשיג "דיל טוב" מול המדינה הולך ואוזל.

 

בינתיים רשות החברות המציאה דרישה לגבש תוך כמה שבועות הסכם מקרקעין מול חברת נמלי ישראל, שמחזיקה נכסי נדל"ן בנמל אשדוד. כוונת רשות החברות היא לסמן טריטוריות, כלומר לקבע איזה שטחי נמל מותרים לשימוש על ידי נמל אשדוד ואיזה מותרים לחברת נמלי ישראל. מדובר במהלך שלקח שנה וחצי לגבש בנמל חיפה, אבל רשות החברות רוצה לסיים אותו תוך חודש בנמל אשדוד. בכירים בנמל טוענים שבמדובר בבקשה לא הגיונית. "רשות החברות רוצה שנמל אשדוד יתגרש מחברת נמלי ישראל, אבל הם לא יודעים איך לעשות את זה", אומרים שם. לפיכך מסתמן שמשרד התחבורה יאשר את כלל ההסכמים מול העובדים עם כוכבית שנושא המקרקעין יגובש בהמשך, ולהביא את הסכם ההפרטה המלא כמקשה אחת לאישור הממשלה עד סוף הרבעון הראשון של 2021.

 

x