גלנט הקים ועדת בדיקה שתבחן את מחדל בגרויות הקורונה
הוועדה בראשות רונית תירוש תבדוק את הליקויים בתאום בין אגפי משרד החינוך וכן את תהליך שקלול הציונים של הבחינות הבית ספריות. בעקבות בדיקה מחדש שערך המשרד יופחת הציון בבגרויות ל-17 אלף תלמידים במקום ל-37 אלף
שר החינוך, יואב גלנט, הקים ועדת בדיקה חיצונית שתבחן את מחדל תהליך מתן הציונים של בחינות הבגרות הפנימיות בקיץ האחרון. בראש הוועדה תעמוד מנכל"ית המשרד לשעבר רונית תירוש. הוועדה תבחן את תהליך עיבוד הציונים הבית ספריים, אופן קליטתם ואת השקלול הדיפרנציאלי שהוחל עליהם (שק"ד) כדי להתאימם לציונים קודמים. היא תגיש את ממצאיה והמלצותיה לשר תוך 45 יום. המלצותיה ישמשו גם לקביעת מתן הציונים בבחינות השנה.
- גלנט הודיע: 6 בחינות בגרות בשנה"ל הקרובה, תשלומי ההורים יקוצצו באלפי שקלים
- מנכ"ל משרד החינוך: נערכים לקיום בחינות בגרות בקבוצות של עשרה תלמידים
- ה-OECD למשרד החינוך: צמצמו את בחינות הבגרות למינימום
ברקע הפרשה עומדות ההקלות שהענק משרד החינוך בראשות השר רפי פרץ לתלמידים בבגרויות תש"פ (הקיץ האחרון). סוכם בין המשרד לוועד ראשי האוניברסיטאות שעל הציונים תופעל נוסחת שק"ד כדי לבדוק סטיות מהציונים השנתיים. על התהליך נמתחה ביקורת חריפה ותלמידים רבים טענו שהציון שלהם הורד ללא הצדקה. כתוצאה מכך נערך שכלול מחדש ומספר התלמידים שהציון שלהם הופחת ירד מ-37 אלף תלמידים ל-17 אלף.
ממשרד החינוך נמסר כי "על רקע טענות מנהלים, מורים ותלמידים בעניין הציונים הבית ספריים, ולקראת בגרויות חורף וקיץ תשפ"א ערך מנכ"ל משרד החינוך, עמית אדרי, בקרה אחר יישום מתווה בגרויות קיץ תש"ף, ואופן תהליך עיבוד הציונים".
מהבקרה, כך עולה מהודעת המשרד עלו ממצאים חמורים. "בתחילת שנת העבודה 2020 המשרד לא גיבש תוכנית ארוכת טווח ומנגנונים מסודרים לקליטת הציונים ולאופן עיבודם. בתוך כך, נמצאו תקלות בקליטה של חלק מהציונים, ובאופן עיבוד הציונים הבית ספריים. לנוכח זאת, ביצע המשרד את התיקונים הנדרשים בציונים שלא נקלטו כראוי, וערך בדיקה מחודשת של כל הציונים הבית ספריים. בעקבות בדיקה זו המשרד תיקן כ- 23,000 ציונים בית ספריים (של כ- 20,000 תלמידים), והעלה את ציונם". בסופו של דבר הורד הציון ל-17,000 תלמידים.
ככל הידוע בהנהלת המשרד שוררת ביקורת קשה על העדר תכנון של תהליך הבחינות וקביעת הציונים וכן על חוסר תאום בין האגף העל יסודי, המזכירות הפדגוגית ואגף הבחינות. כתוצאה מכך הגיעו 130 אלף בחינות פנימיות באיחור, אחרי שבוצע השקלול הראשון. הדבר חייב שקלול מחדש של הציונים כולם. כן יש ביקורת על העדר שקיפות ובין היתר של נוסחת השקלול, שתפורסם היום לראשונה. סביר להניח שאחת הסיבות לכך שהמשרד כה נלהב לבדוק את עצמו היא שמדובר בהחלטות שהתקבלו בתקופת השר והמנכ"ל הקודמים.
בראש הוועדה החיצונית תעמוד מנכ"לית משרד החינוך לשעבר, רונית תירוש. חבריה יהיו נשיאת מכללת לוינסקי פרופ' מיכל בלר; מנהלת המרכז הארצי לבחינות והערכה (מאל"ו) ד"ר ענת בן סימון; פרופ' ויקטור לביא מהאוניברסיטה העברית, מומחה לכלכת חינוך; מנהלת האגף העל יסודי במשרד החינוך לשעבר יפה פס וחבר נוסף.
יו"ר ועדת החינוך של הכנסת ח"כ רם שפע אמר בתגובה ש"על כל תלמיד ותלמידה שתוקן ציונם בבגרות, לדעת שהדבר קרה בזכות דייוני הועדה בהם חשפנו כי הנוסחה שבה השתמש המשרד לנרמול ציוני הבגרות היתה מפלה ולא הוגנת, על אף הימנעותו של המשרד מלתת דין וחשבון לציבור". לדבריו, "גם היום, במקום להגיע ולהסביר את התנהלותם בוועדת החינוך, שר החינוך ומנכ"ל משרדו מוציאים הודעות חד צדדיות לתקשורת כדי להימנע מדיון וביקורת. הבחירה לבזות את מעמדה של הכנסת ולכנס הצהרה במקביל לדיון על אותו הנושא בוועדת החינוך, היא מבישה, פוגעת בדמוקרטיה ובעיקר בתלמידי ישראל".