$
בארץ

ה-OECD למשרד החינוך: צמצמו את בחינות הבגרות למינימום

מנהל מחלקת החינוך של ה-OECD, אנדריאס שלייכר, קורא למשרד החינוך לצמצם ריכוזיות ולהפחית את בחינות הבגרות למינימום - ללמוד מספר נושאים קטן, אך באום מעמיק יותר

שחר אילן 18:3627.02.20

מנהל מחלקת החינוך של ה-OECD אנדריאס שלייכר קורא למשרד החינוך לצמצם ריכוזיות ולהעניק יותר עצמאות לגורמי השטח, מנהלים ומורים. כן הוא קורא לצמצם את בחינוך הבגרות בישראל למינימום.

 

 

 

שלייכר ערך ביקור קצר בן 24 שעות בישראל, שבמהלכו נפגש עם חברי הקבינט הציבורי לחינוך הנהגת ההורים הארצית, ונשא דברים בכנס מנהלי אגפי החינוך שהתקיים באילת. הוא דן עם אנשי קבינט החינוך בתוכנית העשור לחינוך 2030 שאותה הם מגבשים. מייסדי הקבינט הינם תא"ל במיל' רם שמואלי ומנהל איגוד מחלקות החינוך בשלטון המקומי אבי קמינסקי ושותפים בו עשרות ארגוני מורים, הורים, תלמידים ועוד.

 

לדברי שלייכר, "על משרד החינוך לצמצם ריכוזיות וליצור עצמאות רחבה יותר לגורמי השטח - מנהלים, מורים וגורמים מוניציפליים". הוא ציין מדינות שבהם שינוי זה הצליח באופן מיוחד - פורטוגל, הולנד ויפן, שהיתה ריכוזית מאוד בעבר. הוא ציין כי מניסיונו, רפורמות מעולם לא צלחו כאשר "הונחתו" על השטח ועל המורים ללא התייעצות. לדבריו, רק אם המורים יהיו שותפים ליצירת המדיניות, הם יחושו בעלות עליה וישתפו פעולה באופן מיטבי.

אנדריאס שלייכר אנדריאס שלייכר צילום: דנה קופל

 

 

עןד הציע שלייכר לצמצם את בחינות הבגרות לרמת המינימום, כאשר בשאר המקצועות תינתן הערכה בית ספרית. לדבריו מערכות רבות מלמדות בישראל ב"רוחב קילומטר, ובעומק סנטימטר" והשינוי חייב להתחיל בבגרויות - למידה של מספר נושאים קטן, אך באופן מעמיק יותר.

 

"חינוך צריך להיות יותר מבוסס אנושיות ומערכות יחסים, פחות שינון ותוכן, זה לא מה אתה יודע, אלא מה שאתה יודע לעשות עם הידע", אמר שלייכר והוסיף כי לקראת העתיד הקרוב והתחרות המסתמנת עם הרובוטים והאינטליגנציה המלאכותית יש לחזק את המיומנויות הרכות (הרגשיות והחברתיות): רגישות ואמפתיה, יצירתיות, ביקורתיות, שיתוף פעולה, וללמוד לחיות יחד בקבוצה.

 

את דברי שלייכר בנושא רפורמות אפשר לפרש כביקורת על הרפורמה בחינוך המיוחד שאותה עורך משרד החינוך תוך עימות מתמיד עם המורים וההורים. שלייכר סיפר על רפורמות בחינוך המיוחד ב-OECD. בין היתר ציין שלפני 20 שנה באיטליה ערכו רפורמה בחינוך המיוחד בדומה למה שעושים כעת בישראל. הרפורמה נכשלה מכיוון שלמורים לא היו הכלים להתמודד עם התלמידים המשולבים. בסופו של דבר נאלצו להביא לכל כיתה שהיו בה תלמידים מאותגרים עוד מורה. מדינות שבהן התחילו את הרפורמה בחינוך המיוחד בהכשרה של המורים בחינוך הרגיל, כמו פינלנד ואסטוניה, הרפורמה הצליחה.

 

 

בגרות במתמטיקה (ארכיון) בגרות במתמטיקה (ארכיון) צילום: גדי קבלו

 

x