הנתונים שפקידי הלמ"ס שכחו להבליט בכותרת
הנתונים האחרונים, ובמיוחד אלה של מחוזות תל אביב וחיפה, מבשרים על החמרה נוספת אפילו דרמטית במחסור בהיצע בכלל ובאיזור הביקוש בפרט
מוגש מטעם DUN'S 100
אין צל של ספק. נתוני דו"ח הלמ"ס האחרון המצביע על ירידה בהתחלות הבנייה בשיעור של 9.5 אחוזים ובסיום פרויקטים בשיעור של 13.2 אחוזים הינם חמורים ביותר.
אולם, וזה אולם גדול, אם נחלט את נתוני מחוז הדרום, בו נרשמה עלייה טכנית זמנית של תחילת פרויקטים, אזי הנתונים יהיו חמורים פי כמה וכמה. במחוז תל אביב הירידה בהתחלות הבנייה הייתה תלולה ביותר והסתכמה ב-23.5 אחוזים ובמחוז חיפה ממש קריסה של ממש, 35.4 אחוזים.
בסך הכל מדובר בכ-45 אלף התחלות בנייה בכל הארץ, כשאם נתייחס לאיזור הביקוש לבדו, נגרד בקושי את ה-20-25 אלף, מספר נמוך ללא תקדים זה עשור שנים.
ואם נשווה את ההיצע המדולדל הזה להבטחות של שרי השיכון במהלך העשור האחרון, החל מאריאל אטיאס, דרך אורי אריאל, הצמד משה כחלון-יואב גלנט וכלה ביעקב ליצמן שהתפטר וחזר לכס השר לאחרונה, הרי שמדובר בכמחצית(!) מהמספרים שנזרקו לחלל האוויר במהלך עשור זה והריקעו במקרים מסוימים לכ-80-90 אלף התחלות בנייה לשנה.
שורש כל רע הייתה לא מגיפת הקורונה ששימשה, במקרה הטוב, כתירוץ מגומגם לעילא ולעילא. שורש כל רע הייתה הביורוקרטיה ששיתקה בפועל את כל ההחלטות של רמ"י(רשות מקרקעי ישראל) והוועדות השונות וצערה כמעט לחלוטין את שיווק הקרקע לבנייה, מה שממחיש אל נכון בפני אילו תרחישים קורדים אנחנו עומדים.
גם הפיקציה ש"עולם כמנהגו נוהג", ובאה לידי ביטוי בנתונים ורודים על שיווק שיא כל השיאים של דירות במהלך הרבעון הקודם, 10,550 במספר, מטעים מאוד, זאת מכיוון שהם כוללים אלפי רבים של דירות שנותרו מהמלאי של מחיר למשתכן ופרויקטים שהבשילו זה מכבר, ואינם משקפים את העתיד לבוא.
אין זה מקרה, למשל, שדווקא נתוני חברות הנדל"ן הגדולות מהחודשים האחרונים מבשרים לא על עלייה, אלא אף על ירידה בשיווק דירות, זאת מהטעם הפשוט שהן הולכות ומסיימות לשווק את המלאי שנותר ברשותן ואין להן במלאי.
ובמילים אחרות, הנתונים האחרונים, ובמיוחד אלה של מחוזות תל אביב וחיפה, מבשרים על החמרה נוספת(!) ואפילו דרמטית במחסור בהיצע בכלל ובאיזור הביקוש בפרט.
רק פעולות חירום של הממשלה ואימוץ המתווה שאותו הצעתי זה מכבר, להגדיל אוטומטית ב-30 אחוזים את זכויות הבנייה בכל פרויקט ופרויקט באיזור הביקוש, כשבתמורה יפרישו היזמים 30 אחוזים דירות מוזלות לטובת זכאים, יוכל להתחיל ולהעלות שוב את מספר התחלות הבנייה.
בד בבד יש להוציא, ובמהירות, כמה שיותר מכרזי קרקע ולשתף בהם את כלל הקבלנים, גדולים כבינוניים וקטנים, מה שיצור בשוק הדיור אווירה מחודשת של היצף דירות(!) וישפיע כמובן גם על הרגעת המצב הנוכחי בו הביקושים לדיור מתודלקים כל העת.
כך או אחרת, מן הראוי שפקידי הלמ"ס לא יתבוששו או יחששו מלהציב בכותרת הראשית את הנתונים החשובים באמת ובהם, לפרטוקול, קריסה של 23.5 אחוזים במחוז תל אביב וקריסה של 35.4 אחוזים במחוז חיפה. כן. חזרתי על נתונים אלה פעמיים במהלך המאמר, על מנת שהקוראים לא יטילו ספק קל שבקלים, האם לא מדובר כאן בטעות סופר....
*כותב המאמר רוני מזרחי הוא נשיא לשכת הקבלנים ובעלי קבוצת "מזרחי ובניו"