$
בארץ

דמי אבטלה בנוסף למשכורת - לכל המובטלים הוותיקים שיחזרו למעגל העבודה

המתווה שגיבשו משרד האוצר וביטוח לאומי כולל דמי אבטלה מלאים במקביל למשכורת בחודש הראשון והרביעי. למענק יהיו זכאים מהחודש הבא גם מי שמשכורתם לא פחתה. ההנחה היא שתקציב התוכנית יתאזן בשל החיסכון בתשלום של דמי אבטלה

שחר אילן 07:0120.01.21

כל מובטל ותיק שיחזור לעבודה מתחילת נובמבר עד סוף פברואר יזכה לשני מענקים בגובה של דמי האבטלה שלו, בחודש הראשון והרביעי. כך סוכם בין שר האוצר ישראל כץ ומנכ"ל ביטוח לאומי מאיר שפיגלר שהחליטו לשפר משמעותית את תנאי המענקים לעידוד החזרה לעבודה. השדרוג יעבוד בשני כיוונים. ראשית, גובה המענקים יגדל משמעותית. שנית, לא רק מי שמשכורתו ירדה יהיה זכאי אלא גם מי שיישאר באותה משכורת או אף יגדיל אותה. 

 

 

 

אחת המשמעויות היא שמובטלים רבים שחזרו בחודשים האחרונים לעבודה וכלל לא ציפו למענקים יקבלו אותם רטרואקטיבית. מצד אחד, זו הפעם הראשונה שהממשלה עושה מהלך משמעותי לפיתוי המובטלים הוותיקים לשוק העבודה. מצד שני, אי אפשר להתעלם מכך שהדבר קורה בתקופה של בחירות, והוא נראה גם כחלק מהחיזור של כץ אחרי הקול המובטל.

 

ב־15.11 אישרה ועדת העבודה והרווחה את תוכנית האוצר למענקי פיצוי לעובדים שיחזרו לעבוד בשכר נמוך יותר מבעבר. זו הפעם הראשונה שבה עשה האוצר מאמץ לעודד השבת מובטלים לעבודה באמצעות מענקים למובטל ולא למעסיק. היתה בכך היענות חלקית לדרישה לעבור למודל העסקה גמיש שמאפשר שכר חלקי ומימון חלקי של המדינה, נוסח המודל הגרמני.

 

 

את המענקים על פי התוכנית המקורית יכולים לקבל מי שצברו בתקופה שבין 1 במרץ ל־31 באוקטובר לפחות שלושה חודשי אבטלה, ויתחילו לעבוד בן 1 בנובמבר 2020 לסוף פברואר השנה. מספר המובטלים שעומדים בתנאי זה הוערך אז ב־340 אלף. המענקים על פי התוכנית המקורית יינתנו במשך ארבעה חודשים. הם יהיו שווים לאחוז הירידה בשכר של המובטל מכלל שכרו כפול דמי האבטלה שלו. זאת, במגבלות הבאות: המענק החודשי לא יעלה על 5,000 שקל בחודש והשכר ברוטו של המובטל פלוס המענק לא יעלה על 15,800 שקל בחודש. ההנחה באוצר היתה שלא תהיה לתוכנית עלות או שהיא תהיה רווחית, שכן היא תחסוך דמי אבטלה.

 

אלא ששפיגלר הצליח לשכנע את כץ שהתוכנית אינה מפתה דייה כדי לגרום לאנשים לוותר על דמי האבטלה המובטחים להם עד סוף יוני השנה. בנוסף, היא פונה רק למי ששכרו פחת ולא למי שיכולים לחזור באותו שכר אבל מעדיפים להישאר בית, למשל כדי לטפל בילדים.

 

על פי המתווה החדש, כל מי שצברו מתחילת המשבר שלושה חודשי אבטלה יהיו זכאים למענק בגובה דמי אבטלה חודשיים מלאים בחודש הראשון והרביעי לעבודתם. מי ששכרם פחת גם יקבלו בחודש השני והשלישי את המענק שתוכנן מראש בשווי החלק היחסי מדמי האבטלה שלהם. סביר שלוח הזמנים יורחב כך שגם מי שיחזרו לעבוד במרץ יוכלו לזכות במענקים.

 

 

מנכ"ל ביטוח לאומי מאיר שפיגלר. "סיבות כלכליות ופסיכולוגיות לחזור לעבודה" מנכ"ל ביטוח לאומי מאיר שפיגלר. "סיבות כלכליות ופסיכולוגיות לחזור לעבודה" צילום: דנה קופל

  

 אגף תקציבים באוצר התנגד לשדרוג התנאים למובטלים, כנראה בשל החשש שיקבלו את המענקים רבים שהיו חוזרים ממילא לעבודה. אבל כץ הכריע לטובת עמדת ביטוח לאומי.

 

שינויים בקצבאות ביטוח לאומי שמתבצעים על חשבון ביטוח לאומי מחייבים שינוי חקיקה. לעומת זאת, שינויים הנעשים על חשבון האוצר, כמו במקרה זה, מחייבים רק הגשת ההסכם לאישור ועדת העבודה והרווחה של הכנסת. הגשת ההסכם לוועדה צפויה בימים הקרובים במטרה שהיא תאשר אותו בשבוע הבא וניתן יהיה להתחיל ליישם אותו בתחילת פברואר.

 

לאחרונה עלו טענות על כך שהרישום לתוכנית המענקים מתעכב. בביטוח לאומי אומרים שגרמו לכך הדיונים על שדרוג התוכנית ושכבר בעת אישור התוכנית המקורית בנובמבר הובהר שהתשלום יבוצע בפועל רק בפברואר.

 

מלשכת שר האוצר נמסר שהוא יזם את התוכנית החדשה "כחלק מתוכנית לפתיחת המשק וכדי לתת תמריץ גבוה להחזרת מובטלים ותיקים לעבודה. זאת, לקראת פתיחה מוחלטת של המשק, כולל בענפים שהיו סגורים". מנכ"ל ביטוח לאומי מסר כי "אנחנו רוצים לתת למובטל את כל הסיבות שבעולם לחזור לעבודה, גם כלכליות וגם פסיכולוגיות".

x