רגע אחרי שביה"ד התיר לעובדי נמל אשדוד לשבות, הוועד מודיע על צעדים ארגוניים
בית הדין הארצי לעבודה התיר לעובדי הנמל לשבות, אחרי שבע וחצי שנים של צו מניעה שמנע זאת. נקיטת הצעדים מותנית במתן הודעה שלושה ימי עסקים מראש, וזו ניתנה הבוקר
שעות אחרי החלטת בית הדין הארצי לעבודה שהתיר לעובדי נמל אשדוד לנקוט אמצעים ארגוניים, מודיעה היום (ב') ההסתדרות על כוונה לנקוט צעדים כאלה החל מיום חמישי השבוע. זאת בהתאם להוראת בית הדין שיש לתת התראה בת שלושה ימי עסקים על כוונה לשבות או לנקוט אמצעים ארגוניים אחרים. יו"ר איגוד עובדי התחבורה בהסתדרות, אבי אדרי, הודיע הבוקר למנכ"ל נמל אשדוד, משה (שיקו) ז'אנה, על כך, וציין כי הם מקווים שעד יום חמישי יושגו הסכמות שיובילו לחתימה על הסכמים קיבוציים.
- מסע מיותר של אלפי משאיות בשל סחבת בנמל אשדוד
- מנכ"ל נמל אשדוד על התחרות הצפויה: "נעשה מהלימון לימונדה"
- לקראת התחרות: נמל אשדוד השלים רכישת מנופים אוטומטים בכ-240 מיליון שקל
ההיתר שניתן לשביתה הוא על רקע הרפורמה בנמלים – החלטת הממשלה להקים נמלי ים חדשים באשדוד ובחיפה נוסף על הנמלים הקיימים. על רקע זה הוגשה לפני שבע וחצי שנים בקשה למנוע מעובדי הנמל לשבות, וצו מניעה שהוצא אז נותר על כנו למעשה במשך שנים.
מאז ועד היום מנהלים הצדדים הרלבנטיים - ההסתדרות, הנמל והמדינה - מו"מ בקשר להשלכות הרפורמה בנמלים על עובדי הנמל, תנאי העסקתם וביטחונם התעסוקתי. לפני כחודש ימים החליט בית הדין לבטל את צו המניעה, ובסמוך הודיעה ההסתדרות להנהלת הנמל שבכוונתה לנקוט צעדים ארגוניים. לכן הגיש הנמל בקשה דחופה למתן סעדים זמניים נגד הצעדים הארגוניים.
שביתה אבל בתנאים
בית הדין, בדעת רוב של סגן הנשיאה אילן איטח והשופטות לאה גליקסמן וסיגל דוידוב מוטולה וכן בהסכמת נציגי הציבור יעל רון, חיה שחר וברכה סמו, דחה את בקשת הנמל להוציא צו מניעה מחודש. עם זאת, בהחלטה נקבע כאמור כי ההסתדרות רשאית לנקוט צעדים כאלה רק בנושא ההתייעלות ואינה רשאית לנקוט צעדים ארגוניים בנוגע לדרישותיה לשינוי מתווה רשת הביטחון לפרמיה ולתחולת רשת הביטחון התעסוקתי.
עוד הובהר כי על הצעדים הארגוניים חלים הכללים הרגילים לנקיטת צעדים ארגוניים ובכללם כי קדמה להם התראה מספקת. "לטעמנו, יש לאפשר למשתמשים בשירותי הנמל להיערך לנקיטת צעדים ארגוניים, ועל כן אנו קובעים כי על ההסתדרות ליתן הודעה מראש של שלושה ימי עסקים לפחות לפני מועד תחילת האמצעים הארגוניים".
באשר למידתיות הצעדים שיינקטו, בית הדין לא נקט עמדה ולמעשה ציין כי ככל שמי מהצדדים יסבור כי הצעדים שיינקטו אינם כדין, שמורה לו הזכות לפנות לבית הדין ולבקש את שינוי ההחלטה.
חברי בית הדין הוסיפו כי לא נעלמו מעיניהם "טענות הצדדים בכל הנוגע לנזק שייגרם לנמל, למשתמשים ולמשק מצעדים ארגוניים שיינקטו, אם יינקטו, ודאי נוכח משבר הקורונה שחווה המדינה והעולם ופגיעתו במשק", אך שעה שהצדדים לא הצליחו להגיע להסכמות כלכליות, אין עילה למנוע מציבור העובדים לעשות שימוש בזכות האמורה. חברי בית הדין הוסיפו כי הם לא חסכו במאמצים כדי לנסות ולהביא את הצדדים להסכמה, "ולתחושתנו אך כפסע בינם לבין הסכם".
בדעת המיעוט היה נציג המעסיקים עצמון ליפשיץ שסבר כי יש לקבל את בקשת הנמל לצו מניעה. לדבריו, "אני מודע לכך שנשק השביתה הוא כלי אפקטיבי אשר שימוש בו מזרז לעתים את סיומם של תהליכי סכסוכי עבודה. לדעתי, לא זה המקרה שלפנינו, מאחר שעדיין ניתן להגיע להסכמות הנדרשות בהינתן שהצדדים יפעלו בלב פתוח ובנפש חפצה".
יו"ר ההסתדרות ארנון בר-דוד מסר: "שביתה כללית היא אמצעי ולא מטרה, וההחלטה אם להפעילה היא בהוראתו של יו"ר ההסתדרות בלבד. במשך שבע וחצי שנים נהגו עובדי הנמל בבגרות ובאחריות, והוכיחו שהם עובדים טובים ומסורים. יש לסיים את המו"מ בנמל אשדוד".
מנמל אשדוד נמסר: "החברה מברכת על החלטת בית הדין הארצי שמקבלת את עמדתה כי לא ניתן לשבות בגין אי-החלת רשת הביטחון לפרמיה על עובדים שנקלטו לאחר 1.1.16 ואף לא ניתן לשבות בגין אי-החלת ביטחון תעסוקתי לעובדים שנקלטו לאחר 12.6.17. אלו נושאים שכבר סוכמו ונסגרו ולא ניתן לפתוח אותם מחדש באופן חד-צדדי. בכוונת החברה להשלים את המשא ומתן על הסכם ההתייעלות על מנת להביא להשלמת הסכמי הרפורמה בהקדם האפשרי".