$
בארץ

מאז הקמתה חילקה הקרן לעסקים בינוניים רק 136 מיליון שקל מתוך סך של 1.3 מיליארד

כך עולה מנתונים שהציג החשב הכללי, שוקי אורן, בוועדת הכלכלה. על הקרנות נמתחה ביקורת גדולה מהמגזר הפרטי לפיה רק מעט מהכסף הועבר לבעלי העסקים בשל קשיים ביורוקרטיים

שאול אמסטרדמסקי 11:3819.05.09

"אני לא בא להגיד כאן שהכל מושלם. לא הכל מושלם, אבל אנחנו עושים את העבודה ועוקבים אחרי הדברים ומשפרים היכן שצריך. כמות האישורים שאנחנו רואים מהבנקים בעת האחרונה נמצאת על עקומת עלייה משמעותית. בסופו של דבר יש כאן כלל שאני לא יכול לשבור אותו, והוא שהבנק הוא שמחליט", כך אמר

היום (ג') החשב הכללי, שוקי אורן, בוועדת הכלכלה בדיון מיוחד בנושא תפקוד קרנות הסיוע בערבות ממשלתית לעסקים קטנים ובינוניים. על הקרנות נמתחה ביקורת רבה מהמגזר הפרטי, לפיה רק מעט מן הכסף שהוקצב במסגרת הקרנות ניתן לעסקים עצמם, בגלל קשיים ביורוקרטיים.

 

על פי הנתונים שהציג אורן בדיון, מתחילת השנה העניקו קרנות הסיוע לעסקים קטנים ובינוניים כ-200 מיליון שקל בסך הכל ל-274 עסקים אשר מעסיקים כ-9,500 עובדים. מתוך סכום זה, חלק הארי ניתן לעסקים בינוניים – כ-136 מיליון שקל במסגרת 63 הלוואות. במקביל, חולקו 67 מיליון שקל לעסקים קטנים במסגרת 211 הלוואות. הקרן לעסקים בינוניים הוקמה בחודש מרץ האחרון, במסגרת תוכנית ההאצה.

 

על פי הנתונים, היקף האשראי הכולל במסגרת הקרן לעסקים קטנים הוא 440 מיליון שקל, ובקרן לעסקים בינוניים היקף האשראי הוא 1.3 מיליארד שקל, אם כי היקפה יוכפל ל-2.6 מיליארד שקל במסגרת התוכנית הכלכלית של האוצר. היקף האשראי הכולל בקרן הסיוע ליצואנים הוא 550 מיליון שקל.

 

אורן התייחס גם לעובדה כי הריביות על ההלוואות הניתנות באמצעות הקרנות גבוהות מהריבית שניתנת על הלוואות דרך הקרן שהוקמה לצורך העניין באמצעות התעשיינים. לדברי אורן, "המטרה שלנו היא להעניק אשראי עבור מי שלא יכול לקבל אשראי בדרך אחרת, ולא להוזיל בעבורו את העלויות".

 

בפתח דבריו אמר אורן כי "הממשלה לא עוסקת לרוב במתן אשראי. אולם כאשר יש כשל שוק או משבר כמו שיש היום אזי הממשלה נכנסת. עם זאת, אין כאן כל כוונה להלאמה והממשלה לא מתכוונת להחליף את המערכת הבנקאית". דברים אלה נאמרים לאור החששות שנשמעים מקרב המערכת הבנקאית, לפיהן בדומה לנעשה בארה"ב, בנקים שישתמשו בערבות המדינה יחויבו בהמשך לעמוד בכללים ניהוליים שונים שהמדינה עשויה להטיל, למשל הגבלת שכר או מניעת חלוקת בונוסים.

 

יו"ר ועדת הכלכלה, אופיר אקוניס (ליכוד), אמר בדיון כי "העסקים הקטנים והבינוניים הם מנוע הצמיחה החשוב במשק. עסקים אלה סובלים ממחנק אשראי, בעיקר בפריפריה שם המצב קשה עוד יותר. יש לבחון דרכים נוספות של הממשלה לסייע למגזר החשוב הזה, כמו הגדלת ערבות המדינה".

 

נשיא ארגון העצמאים, עו"ד יהודה טלמון, ציין כי "הקרנות הממשלתיות נותנות מענה לפחות מאחוז אחד מהעסקים במשק, והאשמה נעוצה במשאבים המצומצמים ובדרישות הבלתי סבירות של הקרנות הממשלתיות מהעסקים".

 

בטל שלח
    לכל התגובות
    x