המסים עושים את כל ההבדל
אצל עצמאים, ככל שיש יותר הוצאות הרווח קטן - וכך גם המסים
שכיר משלם מסים לפי שכר הברוטו כאשר דבר ראשון מנכים לו את המסים ורק אחר כך הוא מקבל את התשלום שלו, מסביר רו"ח אלעד אזולאי ממשרד אזולאי רואי חשבון. עצמאי, לעומת זאת, משלם למס הכנסה וביטוח לאומי לפי הרווח שלו (הכנסות פחות הוצאות = רווח), כך שככל שיש יותר הוצאות, הרווח נמוך
יותר והמסים יוצאים נמוכים יותר. "נראה שלעצמאי יש יתרון בכך שהוא יכול להכיר בהוצאות ולכן לשלם פחות מס, אולם יש להביא בחשבון שכדי שעצמאי ירוויח כמו שכיר הוא צריך להגיע להכנסות גבוהות יותר בכדי לכסות את ההוצאות השוטפות הנחוצות לעבודה", הוא אומר.
ביטוח לאומי
שיעורי הביטוח הלאומי גבוהים משמעותית לעצמאים מאשר לשכירים, מסביר אזולאי. "שכיר משלם 3.5% מדרגה נמוכה ו-12% מדרגת שכר גבוהה בעוד שעצמאי משלם 9.82% מדרגה נמוכה ו-16.23% מדרגה גבוהה. כמו כן, שכיר יכול לדרוש דמי אבטלה בעת הצורך ועצמאי אינו יכול לעשות זאת".
הפרשות סוציאליות
מעסיק חייב להפריש לעובדיו סך של 8.34% מהשכר ברוטו לפנסיה, אומר אזולאי. אם עובד מקבל גם קרן השתלמות הפרשות המעביד הן 7.5%. עצמאי לעומת זאת, צריך להפריש לעצמו מהכיס שלו כדי לצבור כספים לפנסיה וקרן השתלמות.
חשיפה מול רשויות המס
עצמאי צריך להתעסק עם רשויות המס – מע"מ, מס הכנסה ביטוח לאומי. הוא צריך להגיש דו"חות שוטפים למע"מ כעוסק מורשה או דיווח חד פעמי כעוסק פטור, אומר אזולאי. הוא צריך להגיש דיווחי מקדמות למס הכנסה אחת לחודש-חודשיים, להגיש דו"ח שנתי כל שנה למס הכנסה והצהרת הון למס הכנסה כל 4-5 שנים בממוצע. כמו כן, ישנן ביקורות ניהול פנקסים שרשויות המס מבצעות באופן יזום, הוא אומר. אצל שכיר, לעומת זאת, החשיפה מול רשויות המס היא מינימלית.