מערכת הביטחון מוציאה כסף ולקבינט לא אכפת
לא רק המידע המבצעי שמגיע לקבינט לוקה בחסר כפי שטוען בנט, אלא גם המידע הכלכלי. מהקמת הממשלה לא נידון אפילו פרויקט רכש אחד של הצבא
בעוד שר הכלכלה וחבר הקבינט נפתלי בנט דורש מראש הממשלה בנימין נתניהו שחברי הקבינט יקבלו תמונה מבצעית רחבה ומלאה יותר, בין היתר בעזרת מזכיר צבאי ייעודי שיועמד לטובת חברי הקבינט בשביל לא להיות עיוורים, כלשונו, מתברר שגם בתחום הכלכלי חברי הקבינט לוקים בעיוורון.
על פי החלטת ממשלה ממאי 2013, היתה אמורה לקום ועדת שרים לענייני הצטיידות שתפקידה לבחון את כל פרויקטי הרכש הגדולים שצה"ל ומערכת הביטחון מעוניינים בהם, ולאשר אותם. על פי ההחלטה, הוועדה היתה אמורה לדון בכל פרויקט בעלות של יותר מ־300 מיליון שקל בשנה, או 500 מיליון שקל בפריסה רב־שנתית.
מסמנים טריטוריה
מי שהופקד על ניהול הוועדה היה השר לענייני מודיעין דאז יובל שטייניץ. בממשלה ראו זאת כפרס ניחומים על כך שנאלץ לפנות את כיסא שר האוצר עבור יאיר לפיד, ואולם שטייניץ לקח את התפקיד ברצינות. למשל, כפי שסיפר בעבר בראיון ל"כלכליסט", הוא קיים ארבעה דיונים שלמים על דרישת הצבא להצטייד ב־33 מטוסי F35 מהדור החדש. העמדה של מערכת הביטחון היתה נחרצת, אך שטייניץ הטיל ספק בנחיצות המטוסים. הוא ערך בדיקה מקבילה בעזרת החשבת הכללית, אגף תקציבים באוצר והמועצה לביטחון לאומי במשרד ראש הממשלה (המל"ל), והגיע למסקנה שאם כבר, יש צורך רק במחצית מכמות המטוסים.
על פי גורמים שונים בממשלה, בצה"ל ובמשרד הביטחון לא אהבו את זה שגוף אזרחי מבקר את הפרויקטים שלהם, בוחן אותם ומטיל ספק בהנחות היסוד. לפיכך, עם הקמת הממשלה הנוכחית בתחילת 2015, ועדת השרים להצטיידות הושלכה אל פח האשפה של ההיסטוריה. על פי אחד הגורמים, זו היתה דרישה מפורשת של שר הביטחון היוצא משה יעלון.
במקום הוועדה הוחלט כי הקבינט הביטחוני בראשות ראש הממשלה הוא זה שידון בפרויקטים כאלה ויאשר אותם. "מדובר באבסורד מוחלט", אמר אתמול פקיד בכיר לשעבר בממשלה, "לתת לקבינט בראשות ראש הממשלה לבקר את הדרישות היקרות של צה"ל, בזמן שחלק גדול מהן בכלל נסגר מראש בין ראש הממשלה וצה"ל באופן אישי".
ממידע שהגיע ל"כלכליסט" עולה כי מתחילת הקדנציה של הממשלה הנוכחית לא עלו לקבינט ולו פעם אחת תוכניות הצטיידות או רכש פרטניות של צה"ל ומערכת הביטחון לדיון ולאישור. לפי כמה גורמים, הקבינט רק אישר את תוכנית העבודה של צה"ל לחמש השנים הקרובות — תר"ש גדעון — מבלי להידרש לכל פרויקט בנפרד, ודאי לא ברזולוציה גבוהה כפי שהיה נעשה בוועדה נפרדת.
ממשרד ראש הממשלה נמסר: “הקבינט כן גן השנה בנושאי הצטיידות. הממשלה הנוכחית החליטה שהקבינט ישמש גם כוועדת השרים להצטיידות, ולא היה עד כה מקרה שבו נדרשה ישיבה והיא לא התקיימה”.
ההמלצה האבודה של לוקר
את הביקורת, הניתוח וההערכה של הדרישות התקציביות של צה”ל אמורה לעשות עבור הקבינט המל”ל, המועצה לביטחון לאומי. אלא שלפי כמה גורמים שעמם שוחח "כלכליסט", לרבות בכירים במל"ל לשעבר, למועצה כלל אין יכולת לעשות זאת. כך קבע גם דו"ח ועדת לוקר לבחינת מערכת הביטחון. ועדת לוקר המליצה לחזק את המל"ל משמעותית, אך במשרד הביטחון התנגדו לכך נמרצות. בהסכם התקציבי שנחתם בין הביטחון לאוצר אין כל אזכור להמלצה ההיא.