המלצות ועדת תורג'מן מעוררות סערה בענף התקשורת: "המאבק רק התחיל"
חוץ מרחל תורג'מן, כך נראה, איש אינו לגמרי מרוצה מהמלצות ועדת תורג'מן. עבור חלק מהיוצרים זה הרע במיעוטו, מבחינת הרשות השנייה הקו של הדו"ח קל מדי, זכייני ערוץ 2 שומרים על שתיקה וגם ערוץ 10 עדיין לא אמר את המילה האחרונה. ומה יקרה אם לא יהיה שינוי חקיקה שיאפשר את הארכת הזיכיון? את זה שכחה הוועדה לקחת בחשבון
מספר ימים לאחר פרסום המלצות ועדת תורג'מן, ויממה לפני שהרשות השנייה אמורה לאשרן – הרוחות בשוק התקשורת ממשיכות לנשב בחוזקה.
עם פרסום הדו"ח בתחילת השבוע, נראה היה כי נמצאה הנוסחה להשבעת רצון כל הצדדים. ערוץ 10 יזכה בהארכת הזיכיון ובפריסת חובות לאורך מספר שנים רב יותר; מחויבויות התוכן שיאלץ להשיב יספקו פרנסה לארגוני היוצרים, ואילו זכייניות ערוץ 2 יזכו לוועדה משלהן, בראשות חבר המועצה דוד אלכסנדר, שתפעל להבטחת רגולציה שיוויונית בינן לבין ערוץ 10.
על פניו, נראה כי רחל תורג'מן, שעמדה בראש הוועדה שבחנה בחצי השנה האחרונה את מצבו של ערוץ 10 ועמידתו בתנאי זיכיונו, נזהרה מאוד שלא להרגיז יותר מדי אף אחד. את המשך ההקלות היא תירצה במצב השוק ואת ההמלצה על הארכת הזיכיון היא הסבירה בחשיבות שבהמשך קיום הערוץ.
בתעשיית הטלוויזיה, לא הופתעו מההמלצות. "זה היה די ברור מההתחלה שההמלצה תהיה להאריך את הזיכיון של הערוץ, והעובדה שהם יוכלו להחזיר את החובות עד 2012, ממשיכה את מגמת ההקלות שהערוץ קיבל ומקבל", אומר בכיר בערוץ 2. עם זאת גם בקשת וגם ברשת שומרים בינתיים על דממה תקשורתית ונזהרים מלצאת נגד הדו"ח. שם מעדיפים להמתין להחלטות ועדת אלכסנדר, שלפי ההערכות יזכו אותן בהקלות זהות לאלו של ערוץ 10.
לפי המלצות הועדה, תוביל הרשות השנייה מהלך לשינוי חקיקה שיאפשר את הארכת הזיכיון של ערוץ 10 עד 2012. משמעות הדבר היא כי את מחויבויות התוכן להן הוא נדרש, הוא יוכל להחזיר עד לשנה זו, במקום עד 2010, תום מועד תקופת הזיכיון המקורי. מדובר בסכום של 60 מיליון שקל בגין חובות עבר מהשנים 2004 ו־2006, אותו אמור הערוץ להשקיע בהפקות סוגה עילית.
תורג'מן התבססה בהמלצתה זו על חוות הדעת של ארגוני היוצרים ובראשם נפתלי גליקסברג, המשמש כדובר מטה המאבק וכיו"ר פורום היוצרים הדוקומנטריים. גליקסברג, התריע לפני מספר חודשים בפני הוועדה כי ערוץ 10 - גם אם יידרש להחזר מחויבויות תוכן באופן מיידי — לא יוכל לבצע זאת לפני 2010, לאור הזמן שלוקח להפיק תכנים מסוג זה.
ההמלצות יצרו מלכוד
מבחינת היוצרים, המלצה זו יוצרת מלכוד. אם ועדת הכלכלה של הכנסת לא תאשר את שינוי החקיקה, יאלץ הערוץ לעמוד במחויבויות עד 2010 – לפי גליקסברג – סיטואציה בלתי אפשרית. ומה אז? לוועדת תורג'מן בכל מקרה, אין פיתרון בנמצא, מלבד החזרת הכדור למועצת הרשות השנייה וקשה שלא לתהות מדוע היא לא הביאה תרחיש כזה בחשבון.
היוצרים, כך נראה, מתחילים להבין כי במידה ושינוי החקיקה לא יתבצע, הרי שערוץ 10 יקבל גושפנקא לאי החזר חובות העבר והחזית המאוחדת עם תורג'מן, שהציגו עד עכשיו, מתחילה להיסדק. אמש כבר פנה מטה המאבק ליו"ר ועדת הכלכלה, ח"כ גלעד ארדן, בדרישה לזמן דיון דחוף בנוגע להמלצות, טרם אישורן על ידי הרשות השנייה.
גליקסברג, אמנם תמך בהמלצות, אך גם הוא מודה היום כי הן בבחינת הרע במיעוטו. "בנסיבות הנוכחיות, זה הטוב ביותר שיכלנו לקבל", הוא אומר ל"כלכליסט". "זה נכון שהחולשה היחידה בדו"ח היא שאנחנו לא מצליחים להבטיח את גביית חובות העבר, אבל נראה לך בכל מקרה שהערוץ יחזיר את החובות כי תורג'מן אמרה? היא, כמו גם הרגולטור עד היום, לא תעזור לנו לגבות את החובות. זאת הסיבה שפתחנו במו"מ ישיר מול הערוצים המסחריים והגענו איתם להסכם".
חלק מהיוצרים מחזיקים בדעה תקיפה הרבה יותר. "הזיכיון של ערוץ 10 הוארך עד היום כי הוא הבטיח שיקיים את החוק וישלים חובות עבר. לא קיים – צריך לסגור את העסק ולצאת למכרז חדש", אומר ל"כלכליסט" מארק רוזנבאום, במאי ומפיק בכיר החבר באיגוד המפיקים.
יוצר אחר מספר ל"כלכליסט" כי בישיבות האיגודים שאישרו את ההסכם שנחתם מול הערוצים המסחריים, לא הוזכר כלל נושא הארכת הזיכיונות של ערוץ 10 ולא בכדי. "אני אמנם מסכים עם רובו של ההסכם ומאמין כי יש בו תועלת עבורנו, למשל מבחינת היקף ההשקעה בסוגה עילית, אך אם המגמה של ערוץ 10 כיום היא לא לעמוד במחויבויותיו, הרי שאין לנו על מי לסמוך, ולכן גם ההסכם הזה בסוף היום לא שווה הרבה. אני מצפה שוועדת תורג'מן לא תאריך את הזיכיון".
מועצת הרשות השנייה, בניהולו של מנשה סמירה, דווקא תמכה בהחזרת מחויבויות הערוץ עד תום מועד הזיכיון המקורי, כלומר 2010 – המלצה שלא התקבלה על-ידי תורג'מן. למרבה ההפתעה, מי שהתנגדו לכך היו דווקא ארגוני היוצרים, שטענו כאמור כי לערוץ אין יכולת להשלים שידורי דרמה ותעודה בהיקף של 60 מיליון שקל - עד תום תקופת הזיכיון. הסיטואציה הזו, בה הרגולטור מחמיר בעוד היוצרים מקלים – מעלה תהייה נוספת באשר למניעים הנסתרים.
גורם בשוק סבור כי לא מן הנמנע שלתמיכה כעת יש קשר בהסכם עליו חתמו מול ערוץ 10 וערוץ 2, ובו הם ויתרו למעשה על חובות העבר של הערוצים, בנימוק דומה. בתגובה אמר גליקסברג לכלכליסט: "מדובר בספין של הרשות השנייה שלא מתפקדת כרגולטור אמיתי".
פרמטר נוסף בסיפור הוא ח"כ ארדן, שהתבטא בעבר בלא אחת בתקיפות נגד ערוץ 10 על אי עמידתו במחויבויותיו ונגד הרגולטור על שלא עשה די לאכוף מצב זה. יו"ר הרשות השנייה, נורית דאבוש כמו גם תורג'מן עצמה, מאמינות כי שינוי החקיקה שיאפשר את הארכת הזיכיון, הוא עניין פורמלי לחלוטין, אלא שבשוק התקשורת, לא בהכרח חושבים כך. "זאת כבר פעם רביעית שהולכים לשינוי חקיקה בשביל לתת לערוץ 10 הקלה נוספת, ולא בטוח שהפעם זה יעבור חלק", אומר בכיר בתחום.
תורג'מן עצמה, שספגה ריקושטים עם פרסום ההמלצות, הגישה אף היא בקשה להופיע בפני הוועדה. מחר כאמור צפויה הרשות השנייה לאשר את המלצות הדו"ח, שיועבר לאחר מכן במלואו לידי ערוץ 10. גם שם לא ממש מתלהבים מההמלצות, אם כי שומרים בינתיים על שתיקה. "אני בטוח שבקרוב עוד נשמע תגובות חריפות בהקשר לדו"ח, כי לא כולם כאן מרוצים ממנו", אומר גורם בערוץ. כמו שזה נראה כעת, המילה האחרונה בנושא עדיין לא נאמרה והמאבק על יישומו – רק מתחיל".