שוק הטלוויזיה המסחרית בישראל בדרך לשינוי
גם אם המיזוג בין ערוץ 10 לרשת לא ייצא לפועל בסופו של דבר, המצב הנוכחי, שבו פועלים שלושה זכיינים תחת רגולציה כבדה, יסתיים. כלכליסט משרטט את שני התרחישים האפשריים: ומנתח איזה מהם יפגע פחות בקהל הצופים
שינוי אמיתי קורה רק בזמני משבר. קלישאה זו מקבלת משנה חשיבות כאשר מדובר בשוק הטלוויזיה המסחרית בישראל, שההסדרה בו עד כה היתה רחוקה ממאוזנת. השינוי האמיתי קורה ממש בימים אלו. זכיינית ערוץ 2 רשת וערוץ 10 חתמו ביניהן על מזכר הבנות לקראת מיזוג, והוכיחו לכול הספקנים כי לא מדובר עוד בספין תקשורתי. המצב הכלכלי המידרדר, לצד משבר רגולציה מתמשך, הביאו את שוק הטלוויזיה לתפנית. גם אם המיזוג לא ייצא לפועל בסופו של דבר, המצב הנוכחי, שבו פועלים שלושה זכיינים תחת רגולציה כבדה, לא יימשך. מישהו צריך לוותר - הרגולטור או בעלי המניות. תוך כמה שבועות נדע אם התחרות בתחום הטלוויזיה המסחרית תצטמצם, או שהרשות השנייה תביא מזור לשוק החולה.
באופן לא מפתיע סבלנותם של בעלי המניות פקעה ראשונה. המיזוג הנרקם בין ערוץ 10 לרשת הוא ברית בין שני זכיינים שלא הצליחו לשמור על עצמאותם הכלכלית. ערוץ 10 מעולם לא הפסיק לנשום דרך כיסם העמוק של בעלי הבית שלו, ורשת נאלצה ברבעון הרביעי של 2008 לשחר לפתחם של בעלי הבית שלה, לאחר שתזרים המזומנים שלה נהפך לשלילי. עד לפני כמה שבועות נתפסו שיחות המיזוג בין הצדדים כספין תקשורתי. בשוק טענו כי ערוץ 10 מנסה ללחוץ על הרשות השנייה כדי שזו תאריך את רישיונו, ורשת מנסה לשפר עמדת מיקוח מול קשת במסגרת מיזוג צפוי ביניהן. כיום ברור ששיחות המיזוג בין רשת לערוץ 10 הן רציניות.
מזכר ההבנות קובע שווי זהה לרשת וערוץ 10, אך אינו החלטי באשר לכיוון המיזוג. הצדדים ישכרו את שירותי משרדו של רו"ח יצחק סוארי, שינתח את ההשלכות הכלכליות והרגולטוריות של מיזוג וימליץ למעשה מי מבין שני הזכיינים יקלוט את הפעילות של האחר. להחלטה זו השלכות מהותיות על שוק הטלוויזיה. היא תקבע למעשה את רמת התחרות בענף בשנים הקרובות.
תרחיש מספר 1: ערוץ 10 ברשת
המתווה בעל הסבירות הגבוהה יותר הוא שרשת היא שתקלוט את הפעילות של ערוץ 10. המשמעות היא החשכת ערוץ 10 וויתור על הארכת זיכיונו. מתווה זה יצמצם באופן מהותי את התחרות בשוק הטלוויזיה המסחרית ויחזיר אותו שמונה שנים אחורה, אז פעל ערוץ מסחרי בודד עם שני זכיינים שמחלקים ביניהם את השבוע. מבחינת שוק היצירה ומגוון האפשרויות לצופה מדובר במהלך שלילי, אך כנראה בלתי נמנע. לא רשות הגבלים עסקיים ולא הרשות השנייה יכולים לחייב את ערוץ 10 להמשיך לשדר לאחר תום תקופת זיכיונו המקורי בינואר 2010. הרשות השנייה אמנם יכול לפתוח בהליך מכרזי חדש שבו ייבחר זכיין חליפי, אך בימים אלו קשה לצפות לתור של משקיעים שיסכימו להכניס את עצמם במודע לפיאסקו עסקי, כפי שהיה בשבע שנות הפעילות של ערוץ 10.
החשכת ערוץ 10 ויציקת הנכסים הטלוויזיוניים שלו לתוך רשת יחזקו מאוד את זכיין ערוץ 2, שלא מצליח לייצר מענה לפצצות הרייטינג של המתחרה קשת. עם נכסים כמו "הישרדות" או "לונדון וקירשנבאום" עשויה רשת לתת מאבק צמוד הרבה יותר לקשת. מתווה זה של המיזוג יצמצם את התחרות בענף בצורה שתאפשר לשני הזכיינים של ערוץ 2 לצבור כוח כנגד משרדי הפרסום ולהתמודד בצורה טובה יותר עם נושא עמלות היתר. במקביל ייכנסו לרשת בעלי המניות החזקים של ערוץ 10.
עם גב כלכלי כזה, תוכל רשת לבצע מהלכים אסטרטגיים חשובים, אשר יאפשרו לה לשמור על הרלוונטיות שלה. כפי שקשת רכשה את ערוץ המוסיקה 24 והשקיעה עשרות מיליונים בהקמת אתר 'mako', תוכל רשת לבצע מהלכים מקבילים כדי לייצר לעצמה כר צמיחה עתידי.
במקרה שייבחר מתווה זה, עתידה הרשות השנייה לחייב את ערוץ 10 להמשיך בשידוריו לפחות עד תום הזיכיון, וכן לעמוד בהחזר מחויבויות העבר שלו בסך כ־103 מיליון שקל, לפני התמקחות. בעלי המניות של ערוץ 10 לא יוכלו להביא נדוניה זו עמם למיזוג, וייאלצו לפתור זאת לפני השלמתו. חיסרון נוסף הוא שבוע השידורים. רשת הממוזגת תמשיך לשדר במסגרת זיכיון ערוץ 2, כלומר רק שלושה או ארבעה ימים בשבוע, ולא שבוע שלם כמו ערוץ 10. עם זאת, מתווה זה יאפשר לרשת לשמור על אחד מנכסיה העיקריים - מותג "ערוץ 2", שהוא המגנט העיקרי שמושך את הצופים לערוץ.
גם מבחינת רגולציה מדובר במתווה קל יותר. ערוץ 10 יודיע לרשות השנייה תוך כמה שבועות כי אין בכוונתו לבקש הארכת זיכיון. הוא ינסה להפסיק את השידורים כבר בשבועות הקרובים, אך במקרה הגרוע ביותר מבחינתו הוא ימשוך עד ינואר 2010. אם יעמוד במחויבויות העבר שלו, לא הרשות השנייה ולא הרשות להגבלים עסקיים יוכלו למנוע את המיזוג.
תרחיש מספר 2: רשת בערוץ 10
מתווה המיזוג של ערוץ 10 לתוך רשת עשוי להיות המתווה הכלכלי יותר, אך מבחינה ציבורית הוא המועדף פחות. מבחינה ציבורית עדיף מתווה המיזוג שבמסגרתו תכניס רשת את פעילותה לתוך ערוץ 10 ותוותר על הזיכיון של ערוץ 2. ערוץ 10 יתחזק באמצעות הנכסים הטלוויזיוניים של רשת, וימשיך לשדר שבעה ימים בשבוע. רשת גם תרוויח בצד התוכן, שכן מחויבויות התוכן של ערוץ 10 נמוכות יותר. התחרות בענף תישמר, מגוון התכנים המשודרים לא יפחת מהותית, וההוצאה להפקות מקור לא תרד משמעותית.
אלא שמתווה זה מגלם מכשלות רגולטוריות רבות. ראשית, הזיכיון של רשת מסתיים ב־2015. כדי לממש את המיזוג רשת תיאלץ לוותר על הזיכיון לפני תום המועד. לא ברור אם מהלך זה ניתן לביצוע ומה יהיו השלכותיו. כמו כן, רשת תיאלץ לוותר על מותג "ערוץ 2" ולהכניס את עצמה למיטה החולה של ערוץ 10. מעבר לכך, בעלי המניות של רשת ייאלצו לקבל על עצמם את מחויבויות העבר של ערוץ 10 והוצאה נוספת של כ־80 מיליון שקל לצורך מימון הפעילות השוטפת של הערוץ ב־2009.
כאן נכנסת לתמונה הרשות השנייה. הסדרת שוק הטלוויזיה בישראל היא אחת ההמצאות הישראליות הפחות מוצלחות. שבוע שידורים מפוצל בין כמה זכיינים, משטר של זיכיונות זמניים ולא רישיונות קבועים ומחויבויות תוכן מופרזות שמעמיסות על גופים עסקיים עודף מטרות ציבוריות - אלה הן הרעות החולות של שוק זה. כדי לשכנע את רשת וערוץ 10 לבחור במתווה של המשך הפעלת ערוץ 10, הרשות השנייה תהיה חייבת לשנות מהותית את צורת המחשבה שלה.
ייתכן כי האולטימטום שהציבו רשת וערוץ 10 דווקא פועל לטובת הרשות השנייה. כגוף ציבורי, האינטרסים של הרשות מושפעים הרבה פעמים מצרכים פופוליסטיים. בזמן משבר, קל יותר להסביר מדוע עושים מהלכים שאינם פופוליסטיים, כמו פגיעה ביוצרים ומתן הטבות לבעלי הון. לאחר שנים של התעלמות מהכתובות על הקיר, הפעם הרשות תיאלץ לקבל החלטות קשות.
ורשבסקי כבר תוקף
מנכ"ל ערוץ 10, יוסי וורשבסקי, ניצל את ההודעה על מיזוג אפשרי כדי לבקר את מדיניות ההסדרה הנוקשה של הרשות השנייה. במכתב ששלח לעובדים כתב: "אם הרשות תישאר מקובעת ברצון לשמר את עצמה ואת חוקיה האנכרוניסטיים, ייסגר הערוץ ותיסגר חברת החדשות, ובעלי מניות 10 ייכנסו כשותפים ברשת - ומדינת ישראל תישאר עם ערוץ מסחרי אחד. אם הרשות השנייה תתעשת ותאריך את הזיכיון של ערוץ 10, האפשרות שרשת תתמזג לתוך ערוץ 10 גבוהה". מהרשות השנייה נמסר: "לא שופטים אדם בעת מבוכה, צער ומצוקה ולכן אין מקום להתייחס לדברים".