$
פרסום ושיווק

בלעדי ל"כלכליסט": "אתרי הקופונים גוזרים קופון של רבע מיליארד שקל"

המספרים של אתרי הקופונים נחשפים: לפי אתר Tavo, המרכז את נתוני שוק הרכישות החברתיות, בחצי שנה האחרונה חלה עלייה של כ־100% בהכנסות הענף בישראל. רק שישה אתרים שולטים במרבית השוק והעמלות שהם גובים מבעלי העסקים עומדות על כ־25%. מנגד, גורמים בתחום טוענים שריבוי האתרים הוא בועה שעוד תתפוצץ

עומר כביר 11:5001.05.11

בחודשים האחרונים הפכו אתרי הקופונים המקומיים לתופעה תרבותית: עשרות אתרים, מוכרים יותר ומוכרים פחות, מספקים למאות אלפי גולשים הנחות למסעדות, חנויות, טיולים ובילויים. אבל כמה שווה השוק הזה? מהם האתרים השולטים בו? ומהן הקטגוריות האהובות ביותר על הישראלים?

 

"כלכליסט" חושף לראשונה את התשובות לשאלות אלו, ובשיתוף עם אגרגטור אתרי הקופונים Tavo.co.il, מציג נתונים מספריים על מצב שוק אתרי הקופונים בישראל ועל המגמות בו נכון למרץ 2011.

 

הסכומים שמגלגל שוק הקופונים, לפי נתוני Tavo, נעים בין 210 מיליון שקל ל־250 מיליון שקל בשנה. על מרבית השוק, כ־76% ממנו, שולטים שישה אתרים בלבד מתוך 65 אתרי קופונים בסך הכל. ששת האתרים השולטים בשוק הקופונים, אשר כל אחד מהם רושם הכנסות של יותר ממיליון שקל בחודש, מוכרים בוודאי למרבית הגולשים: Buy2 של מאקו ונטקס, ביג דיל מבית ynet, באליגם, גרופון - הכולל גם את הפעילות של גרופר שנרכש על ידיו - וואלה שופס ודיל היום.

 

מייסדי גרופר עידו פולק, דותן סתיו, יובל קרז'בסקי ודורי הללי מייסדי גרופר עידו פולק, דותן סתיו, יובל קרז'בסקי ודורי הללי צילום: עדי ואייל צלמים

 

לא רק האתרים מרוויחים

 

אתרי הקופונים השונים מאפשרים לגולשים לרכוש תלושים למוצרים או לשירותים שונים בהנחה של עד 50%. על התלוש חלות הגבלות שונות שקובע בית העסק, כשההגבלה הראשונה היא מצד אתרי הקופונים עצמם ולפיה התלוש עצמו נכנס לתוקף רק אם רוכש אותו מספר מינימלי של גולשים. אתרי הקופונים גוזרים עמלה מכל תלוש שנרכש - מוצר ששוויו המקורי 100 שקל יכול להירכש ב־50 שקל באמצעות קופון - והאתר שומר בסופו של דבר בין 6ל־8 שקלים שהם 12% עד 17%.

 

גורם נוסף שנכנס לאחרונה לעסקי הקופונים הוא אתרי האגרגציה השונים - המרכזים עסקאות מאתרי הקופונים הרבים. על כל מכירת קופון שהחלה דרכם, הם גוזרים עמלה בגובה 2.5%–4% ממחירו. בנוסף, בשל הפופולריות הרבה שצברו אתרי האגרגציה, הם גם משמשים כמתווכים בין בעלי העסקים שפונים אליהם לבין אתרי הקופונים עצמם.

 

באשר לבעלי העסקים - התמורה שהם מקבלים משיתוף הפעולה עם אתרי הקופונים היא הפרסום באתר והחשיפה ללקוחות חדשים הגולשים בו. כמו כן, הם נהנים מתזרים מזומנים חיובי טרם מימוש השובר, היות שהכסף מועבר לאתרים בתוך 14–30 יום מיום רכישת הקופון - כאשר הקופונים ניתנים לרוב למימוש בתוך חודשיים־שלושה. בנוסף, נותני שירותים יכולים להגביל את שעות מימוש השובר וכך לחזק את "הזמן המת" של העסק שלהם.

 

 

 

"בעלי המסעדות הוצפו בקופונים"

 

לפי בדיקות Tavo, בחצי שנה האחרונה חלה עלייה של כ־100% בסכומים שמגלגל השוק. להערכת האתר, הסיבה לכך נעוצה בין השאר בכמות הקמפיינים שבהם פצחו האתרים הגדולים שהביאו לפריצתם לתודעה הציבורית. אלו כללו פרסומים אגרסיביים בטלוויזיה על ידי אתר Buy2, קמפיין באנרים של אתר ביג דיל, ומהלכים קריאטיביים מעניינים כמו קופון לתדלוק כלי רכב של אתר דיל היום שגרר ביקוש שהביא לקריסת האתר.

 

מגמה נוספת שעולה מהנתונים שמספקת חברת האגרגציה היא שינוי בנתח השוק של הקטגוריות השונות. לפני כחצי שנה היוו הקופונים למסעדות 50% מנתח השוק, ואילו היום הם מהווים רק 22%, אך הם עדיין מהווים את הנתח הגדול ביותר מעוגת השירותים והמוצרים בשוק הקופונים. הקופונים בתחום הטיפוח, כמו מוצרי קוסמטיקה ושירותים דוגמת עיצוב שיער או פדיקור, היוו 30% מהשוק לפני חצי שנה ואילו היום מהווים רק 9%. לעומתם, תחום הבידור רשם זינוק והגיע לנתח של 10% - שני בגודלו אחרי המסעדות.

 

שי ארליכמן שותף ב-TAVO שי ארליכמן שותף ב-TAVO צילום: עמית שעל

 

בתואר הזינוק המשמעותי ביותר בשוק הקופונים זוכה קטגוריית המוצרים הקשורים לילדים, הכוללים מופעי ילדים ורשתות תינוקות. לפני כחצי שנה עמד חלקה של הקטגוריה בשוק על פחות מ־1%, ואילו כיום הוא עומד על 9%. את הסיבה לעלייה המרשימה מסביר גרוס בכך שנכנסו לשוק אתרי קופונים המתמחים בתחומים נישתיים יותר כמו מוצרי תינוקות וילדים. "האתרים הללו פנו לחתך גילאים של בני 25–35 שנחשבים ל'מאמצים מוקדמים - שלא פוחדים לבצע רכישות ברשת".

 

גדי גרוס שותף ב-TAVO גדי גרוס שותף ב-TAVO צילום: עמית שעל

"מספר האתרים גדל ביחס לא פרופורציונלי למספר העסקים והרוכשים", אומר גדי גרוס, ממייסדי Tavo. לדבריו, "לפני כשמונה חודשים היו רק ארבעה אתרי קופונים, לאחר שלושה חודשים עלה מספרם ל־15 וכיום ישנם כ־65 אתרים. העלייה במספר האתרים הביאה להצפה והתשה של בעלי המסעדות. במקביל, האתרים השכילו להבין, שתחום המסעדות והטיפוח אינו מספיק בסופו של יום, ויש להיענות לדרישות הרוכשים שרוצים ליהנות מהנחות בתחומים אחרים. בין השאר צצו אתרי הנישה בתחומים כמו ילדים והורים, גאדג'טים, נופש, או אתרים לציבור הדתי". עם זאת, גרוס מציין שהנתח של קטגוריית המסעדות לא צפוי להצטמצם יותר. "בסופו של דבר, אנשים אוהבים מסעדות, וזה התחום הצרכני הגדול והכדאי מבחינה כלכלית", הוא מסביר.

 

נתון מעניין נוסף שחשפו ב־Tavo הוא שעות רכישת הקופונים המועדפות. לדברי שותפו של גרוס בחברה, שי ארליכמן, "תנועה מסיבית ביותר של גולשים מתרחשת בחצות, כשאתרים מעלים מבצעים חדשים, ובשעות הבוקר המוקדמות לפני שיוצאים לעבודה. מסתבר שגולשים אוהבים לקרוא דבר ראשון על הבוקר את 'חדשות הקופונים' וחוששים לפספס מבצעים שייחטפו במהרה".

 

"הבועה תתפוצץ בתוך חצי שנה"

 

הכמות הרבה של אתרי הקופונים, מסכימים גורמים רבים בשוק, היא בועה שעתידה להתפוצץ. "אין זכות קיום לחלק גדול של אתרי הקופונים הקטנים שלא מסוגלים לפרסם מותגים איכותיים, או שוברים אטרקטיביים", קובע ארליכמן ומוסיף, "אנחנו צופים שבתוך חצי שנה עד שנה מספר האתרים יירד לכ־15 עד 20. האתרים שישרדו יהיו הגדולים, ולצדם אתרי נישה שיתמקדו בתחומים או באזורים ספציפיים כמו ירושלים". לפי גורמים בשוק, גם בתחום אתרי האגרגציה צפויה ירידה דומה - מעשרה אתרים כיום לשלושה או ארבעה.

 

סימן לתחילתה של בועה רואה ארליכמן בהורדת גובה העמלות שגובים האתרים מבעלי העסקים: "בתחילת הדרך האתרים גבו מבעלי העסקים עמלה בגובה של 20%–25% מעלות רכישת הקופון. אך התחרות של האתרים על העסקים גררה התפשרות על גובה העמלה, וכיום אנחנו עדים למקרים שבהם אתרים, כולל אתרים גדולים, קיבלו החלטה אסטרטגית להפחית משמעותית את גובה העמלה כדי שבעל העסק יפרסם את המבצע דווקא באתר שלהם. כיום עומדת העמלה על 12%–17%, מה שפגע ברווחיות האתרים".

 

תחזית Tavo לעתיד היא שבקטגוריות השונות, המסעדות צפויות להמשיך ולהוביל את השוק. "מספר המסעדות רב, וקיימים בעלי מסעדות רבים שהבינו את הכוח הפרסומי, השיווקי והכלכלי של אתרי הקופונים שיפרסמו מפעם לפעם מבצע חדש", אומר גרוס ומוסיף, "תחום חדש שיופיע הוא תחום השירותים. נתחיל לראות בעלי מקצוע, קואוצ'רים וקורסים בתחום הפיננסים שייכנסו גם הם לתחום הקופונים", הוא מתנבא. לדבריו, קטגוריית החשמל והאלקטרוניקה היא בעייתית, שכן מתח הרווחים בה קטן משמעותית בהשוואה למסעדות, למשל. "כאן אנו נראה - בדומה למצב הקיים בקטגוריית התיירות - שלא ניתן לספק את ההנחות בגובה 50% שנוהגים לתת בעסקאות הגדולות ולכן שיעורי ההנחה ינועו בין 25% ל־30%. עם זאת, עדיין מדובר בהנחה משמעותית, וגולשים רבים ירצו לרכוש נופש באירופה או מחשב נייד גם בהנחה של 30% בלבד".

 

כך נאסף המידע על השוק

 

אתר Tavo הוא אחד מאתרי האגרגציה הגדולים בשוק הקופונים האינטרנטיים. האתר הוקם על ידי גדי גרוס, שי ארליכמן ושותף נוסף, והוא כולל כיום חמישה עובדים.

 

האתר מאפשר לגולשים לברור מתוך היצע הקופונים הגדול שבשוק את הקופונים המעניינים אותם לפי אזורים וקטגוריות.

 

לצורך איסוף הנתונים הנחשפים כאן הסתמכו ב־Tavo על שני מקורות. האחד הוא סריקה של אתרי הקופונים עצמם. כל האתרים מציגים את המבצעים הקודמים שפורסמו בהם, מציינים כמה קופונים נמכרו ומה היה שווי כל קופון. סריקה של האתרים וכימות הנתונים מאפשרים לקבל תמונה מדויקת על המצב בשוק.

 

המקור השני הוא הצלבת הנתונים עם מערכת השותפים של Tavo, מערכת ממוחשבת שמאפשרת לשותפים (Affiliates) של האתר לעקוב אחרי הקניות שגולשים דרכם ביצעו.

 

בתור אגרגטור גדול, חלק משמעותי מהקניות באתרים השונים מקורו בגולשים שהגיעו מ־Tavo. "אנחנו יודעים כמה שוברים נמכרו לגולשים שהגיעו מאיתנו ובאיזו קטגוריה", מסביר גרוס ומוסיף, "בשל התנועה המסיבית שאנחנו מספקים לאתרים רבים, אנחנו יודעים לדגום את החלק היחסי שלנו בענף, להשליך אותו על כלל השוק וכך לאמת אותו מול הנתונים המגיעים מסריקת האתרים. הצלבה זו מאפשרת את אימות הנתונים ברמה גבוהה. "בנוסף, את כל זה מגבה גם הניסיון שלנו בתחום - ההיכרות עם הסטטיסטיקה והתנהגות הגולשים לאורך הזמן".

בטל שלח
    לכל התגובות
    x