שאמה: "ההשוואה בין רשות השידור לערוץ 10 זה תעלול חלול"
ועדת הכלכלה סיימה את ישיבתה מבלי לדון בדחיית החובות ערוץ 10. הדיון עשוי להתחדש בשבוע הבא. דוברו של מימן, מבעלי הערוץ, אמר מוקדם יותר כי "אם הממשלה תעשה את חלקה בעלי המניות יזרימו כסף"
ועדת הכלכלה סיימה את ישיבתה מבלי לדון בדחיית החובות ערוץ 10. הוועדה דנה בעניין מחיקת חובות התוכן של רשות השידור, אולם לא הכריעה בסוגיה. הדיון בשני הנושאים עשוי להתחדש ביום שני הקרוב. יו"ר ועדת הכלכלה ח"כ כרמל שאמה אמר בפתח הדיון: "בהתאם לבקשת מנכ"ל ערוץ 10 יוסי ורשבסקי
ועדת הכלכלה דנה תחילה בהצעת החוק להארכת סמכות השר הממונה על רשות השידור בשנה נוספת לאשר מחיקת חובות תוכן של רשות השידור, מדובר בסכום של כ-300 מיליון שקל שהרשות היתה צריכה להשקיע בהפקות חיצוניות ב-2011. הממשלה אישרה את ההצעה ביום ראשון האחרון.
ח"כ שאמה אמר בדיון, “אני לא יכול להסביר למה רשות השידור לא השקיעה בהפקות מקור. עצם זה שהממשלה נזכרת בדקה ה-90 לבוא עם בקשה כזו ובעצם אי אפשר להפעיל שיקול דעת אמיתי ולבקש עכשיו מרשות השידור לתקן את חלק מהנזק שנגרם ליצירה הישראלית אבל אנחנו חיים בעולם המציאות. אני בעד להפיק לקחים ל-2012 ולא להתווכח על 2011. אני בטוח שבגלל שהשר האחראי על הרשות הוא ראש הממשלה אז יטפלו אליו".
במהלך הדיון עלתה ההשוואה בין אי דחיית חובות ערוץ 10 ובין הפטור הרטרואקטיבי של רשות השידור ממחוייבות התוכן שלה על כך אמר שאמה הכהן "ההשוואה בין רשות השידור לערוץ 10 זה תעלול חלול". יו"ר איגוד המפיקים, אסף אמיר, אמר בהתייחס לכך "אני לא מדבר על החוב הכספי של ערוץ 10. אני מדבר על כך שלפני שנתיים הוועדה הזאת דנה בערוץ 10 ובחויבויותיו בתוכן וכולם אמרו, ח"כים והממשלה, שלא ניתן לערוץ להתקיים אם לא יעמוד במחוייבויות התוכן והערוץ נאלץ להשלים את המחוייבויות שלו בשנתיים האחרונות. במקרה של ערוץ 1, וזה כסף של כולנו, באה המדינה ואומרת – זה כסף של האזרחים, נוותר עליו".
יו"ר רשות השידור ד"ר אמיר גילת, הסביר: "ב-2011 השקענו 25 מיליון שקל בהפקות חוץ, וצריך לזכור שרשות השידור משקיעה גם בהפקות בתוך הבית. הבטחתי ליוצרים שנגדיל את הסכומים אבל לצערי הרפורמה ברשות לא יצאה לדרך ואנחנו מתקשים להוציא את הסכומים הנדרשים. נוצר הרושם שאנחנו נגד היוצרים וזה לא נכון, אנחנו גוף שמייצר תוכן. ב-2012 ביקשנו להגדיל את הסכום ל-60 מיליון אבל עכשיו הוחלט שהאגרה תופחת ושוב יהיה לנו קושי לעמוד במחויבויות. כולם מדברים על 300 מיליון שקל אבל הסכום שהיינו צריכים להוציא הוא 176 מיליון שקל".
מנכ"ל רשות השידור, יוני בן מנחם, העיר: "רשות השידור נמצאת בהערת עסק חי ונמצאת בגירעון של 134 מיליון שקל. צריך להיות ריאליים, זה מצב נתון שקיבלתי”.
מוקדם יותר אמר דוברו של יוסי מימן זאב פיינר כי אם הממשלה תעשה את חלקה, בעלי המניות יזרימו כסף כדי שערוץ 10 ימשיך להתקיים. פיינר אמר את הדברים לגלי צה"ל לקראת הדיון שתקיים הוועדה המשותפת לוועדות הכלכלה והחינוך בדחיית חובות ערוץ 10 למדינה בגובה 60 מיליון שקל.
לדברי ח"כ איתן כבל (העבודה), שיזם את הדיון בדחיית חובות ערוץ 10, "רציתי ששני הנושאים יעלו באותו דיון. אם הוועדה לא תדחה את חובות ערוץ 10 אבל תאשר מחיקה לרשות השידור, יש עילה לבג"ץ". כמו כן תדון הוועדה בהפחתת אגרת רשות השידור ב־5%.
אם תאושר דחיית חובות ערוץ 10, זכייניות ערוץ 2 קשת ורשת צפויות לבקש דחייה עתידית של חובות בהיקף דומה. יו"ר הוועדה ח"כ כרמל שאמה־הכהן ציין אתמול כי "המגמה היא לתת כל הזדמנות אפשרית להתגמש ולמצות את האפשרויות להציל את ערוץ 10, בשים לב להבדל: לא דין ערוץ 10 כדין רשות השידור. זו קופה פרטית וזו קופה ציבורית".
אתמול אישרה הוועדה לפצל סעיפים מהתיקון לחוק רשות השידור העוסק ברפורמה ברשות. הסעיפים שפוצלו עוסקים במכירת נכסי רשות השידור למימון הרפורמה, בהעברת תכנים באמצעים טכנולוגיים ובתקצוב הרדיו בשפה הרוסית והאמהרית. נציגת משרד המשפטים התנגדה לפיצול בטענה כי הוא פוגע ברפורמה, אך שאמה־הכהן דחה את הדברים.
בתוך כך נפגש אתמול נשיא המדינה שמעון פרס עם ראשי ערוץ 10 בבית הנשיא, והביע תמיכה בהצעת היוצרים והרשות השנייה להמיר את חובות הערוץ להשקעה נוספת בתוכן. "אני רואה במאבקכם מאבק על אופייה הדמוקרטי של מדינת ישראל", אמר פרס לראשי ערוץ 10. "אני חרד מכך שמדובר כאן לא רק ב־3,000 עובדים שפרנסתם עלולה להיפגע, אלא גם מההשלכות שיהיו לסגירת הערוץ על כל ענף התקשורת בישראל.
ערוץ 10 בתגובה להשוואה בין רשות השידור וערוץ 10: "יו"ר ועדת הכלכלה צודק - אין בכלל מה להשוות בין ההיחלצות המופלאה של ראש הממשלה לפתרון חובות התוכן של רשות השידור, לבין המאמץ הכביר שמפנה ראש הממשלה לסיכול כל פתרון בעניין ערוץ 10".