$
פרסום ושיווק

משרד הבריאות ישן כמו תינוק, סימילאק ומטרנה חוגגות

המשרד מעכב את המכרזים לאספקת תחליפי החלב לבתי החולים. המפסידה העיקרית היא טבע: היולדות אינן נחשפות לתחליף החלב החדש שלה, נוטרילון

גיל קליאן 08:1824.01.12

בתחילת אוקטובר 2011 השיקה טבע את תחליף חלב האם, הנוטרילון, והביאה בשורה חדשה לשוק. הציפייה היתה ללא פחות ממהפכה בשוק שנשלט עד אז על ידי מטרנה וסימילאק. בפועל, טבע נתקלה בלא מעט קשיים בהחדרת המוצר שלה. המו"מ עם רשתות השיווק התארך והמוצר עלה על המדפים בפריסה רחבה רק בתחילת החודש. מלבד זאת, אחת מנקודות הכניסה הקריטיות לשוק, המכרזים לאספקת תחליפי חלב למחלקות היולדות בבתי החולים, נותרה חסומה בפני טבע.

 

מחכים לדני דנון

 

באופן אבסורדי, התנהלות הכנסת ומשרד הבריאות אחראית לכך שלטבע אין דריסת רגל במחלקות היולדות. בחודשים האחרונים היו אמורים להתפרסם כמה מכרזים מהותיים (ובראשם המכרז לאספקת תחליפי חלב לבתי החולים של הכללית, שאמור היה להתפרסם בספטמבר האחרון), אבל הם נמצאים בהקפאה לנוכח הנחיה של משרד הבריאות. למעשה, בתי החולים ממשיכים את ההתקשרויות עם הספקים הקיימים וממתינים להנחיות חדשות מהמשרד. הנהנות העיקריות מהמצב הנוכחי הן כמובן סימילאק ומטרנה, שממשיכות לספק את תחליפי החלב שלהן למחלקות היולדות, ללא כל שינוי ביחסי הכוחות בתוך בתי החולים.

 

 

המכרזים היו יכולים לשמש מקפצה משמעותית לטבע. מחקרים מראים כי הרוב המכריע של היולדות בלידה ראשונה נשארות נאמנות לתחליף החלב שקיבלו במחלקה, ומכאן המאבק של היצרניות על דריסת רגל במחלקות היולדות.

במשרד הבריאות מבטיחים כי ההנחיות החדשות יפורסמו בקרוב, אך בשוק סבורים כי אנשי המשרד מחכים לראות מה יעלה בגורלה של יוזמת החקיקה של ח"כ דני דנון (ליכוד), שגיבש דרך משלו לניתוק הקשר בין חברות תחליפי החלב לבתי החולים.

 

בדיון האחרון בהצעת החוק של דנון בוועדת הכלכלה עלו כמה נקודות בעייתיות שיצטרכו לקבל טיפול לפני שההצעה תעבור. בשיחה עם "כלכליסט" העריך אתמול דנון כי מהלכי החקיקה יארכו כמה חודשים.

 

 

הצעת החוק של דנון מבקשת לחייב את המחלקות להתקשר עם כמה ספקים שונים של תחליפי חלב, ולתת ליולדת אפשרות בחירה. מהלך זה יחייב את בתי החולים להחתים את היולדות על טופסי אישור למתן מותג כזה או אחר - סוגיה שזכתה להתנגדות בוועדה. כמו כן, ההצעה הנוכחית של דנון מציעה לאסור על החברות להעביר תשלום כספי למחלקות היולדות תמורת הזכות לספק תחליפי חלב. להערכת פעילים בשוק, הדבר יגרע סכום של 50 מיליון שקל בשנה שמטרנה וסימילאק מעבירות כיום לבתי החולים, ובכך מממנות למעשה את פעילות מחלקות היולדות.

 

בעקבות הדיון בוועדת הכלכלה היתה ציפייה בשוק למהלך כלשהו מטעם משרד הבריאות, אך זה לא הגיע. בשורה התחתונה: בכל הקשור למחלקות היולדות, טבע נותרה מחוץ למשחק והיא אינה צפויה להיכנס אליו בקרוב.

 

ההצלחה של טבע

 

עם זאת, בכל הקשור לחדירה של טבע לרשתות השיווק (ובכלל זה רשתות הפארם), ניכר שהנוטרילון זוכה בשבועיים האחרונים להצלחה. מנתונים שהגיעו לידי "כלכליסט" מתברר שמתחילת ינואר עומד נתח השוק של הנוטרילון על 1.5%.

ברשתות סבורים כי מדובר בהצלחה גדולה עבור טבע, שכן מדובר בשוק קשה שבו הצרכנים מפגינים נאמנות רבה מאוד למותגים הקיימים.

 

כך או כך, מדובר רק באבן דרך ראשונה עבור טבע - שהציבה לעצמה יעד להגיע לנתח של 15% מהשוק בתוך ארבע שנים.

 

למרות הנתונים המעודדים של הרשתות, נתוני סטור נקסט לשבוע השני של ינואר מראים כי נוטרילון תופס נתח שוק כספי של 0.5% בלבד, ונתח שוק כמותי של 0.6%. עם זאת, נתוני סטור נקסט אינם כוללים את רשתות הפארם, המהווים את זירת המכירות העיקרית למוצרי תינוקות.

 

ממשרד הבריאות נמסר בתגובה: "התקיימה ישיבה רבת משתתפים אצל מנכ"ל המשרד. הוחלט לקדם מכרז תוך יצירת איזונים בתוך בתי החולים באופן שיאפשר מגוון גדול יותר של תחליפי חלב. מקורות ההכנסה של בתי החולים מחברות תחליפי החלב ישמשו לקידום הבריאות. המכרז צפוי להתפרסם בקרוב. חייבים לתאם את תנאי המכרז עם החקיקה. אם נראה שאין כוונה לקדם את הצעת החוק, ניישם את מדיניותנו".

בטל שלח
    לכל התגובות
    x