$
פרסום ושיווק

"בתוך שבועיים-שלושה חברות המזון יבקשו מהרשתות להעלות מחירים"

אושיק אפרים, מנכ"ל ויטה פרי הגליל: "חומרי הגלם התייקרו - והמחירים יעלו". מנכ"ל סוגת, גיל גמון: "חברות רבות לא הצליחו להעלות מחירים בגלל המחאה החברתית - ועובדות על רווח של אפס". לדבריו, "אם חומרי הגלם יתייקרו בעשרות אחוזים, אז מחיר המוצר המוגמר יעלה ב-5% עד 10%"

אורנה יפת 22:3911.07.12

למרות החלטת האוצר מהיום להוריד בהדרגה מסים על מוצרי מזון כדי להוזילם, יבואני ויצרני המזון מעריכים כי בחודשים הקרובים יעלו מחיר המזון וזאת בשל התייקרות חומרי הגלם בעולם. בחודש האחרון התייקרו התירס והחיטה בחודש האחרון בעשרות אחוזים וצפויים להשפיע על מחיר הלחם, השימורים, דברי המאפה, ואף על הבשר והעופות שכן אלה ניזונים מגרעיני חיטה.

 

"מחירי החיטה, התירס והסויה מתחילים לטוס לשמים בגלל מזג האוויר החם בארה"ב", מסביר גיל גמון, מנכ"ל חברת סוגת. "המחירים עולים בעשרות אחוזים, יש לזה השפעה ואין ברירה אחרת מלבד עליית מחירים. החיטה משפיעה על מחיר הקמח, על מזון לעופות ובקר. הבשר שצורכים בישראל הוא בשר מיובא ואנחנו מושפעים ממה שקורה בעולם".

 

לדבריו, "מחירי המזון בעולם יעלו בתוך חודשיים עד ארבעה חודשים. קשה לדעת בכמה אחוזים מוצרי המזון יעלו אבל אם חומרי הגלם יתייקרו בעשרות אחוזים אז מחיר המוצר המוגמר יעלה ב-5% עד 10%".

 

התירס התייקר בעולם התירס התייקר בעולם צילום: בלומברג

 

האם אין חשש מהמחאה החברתית המתחדשת?

"אני לא יודע מה היצרנים יעשו לנוכח המחאה, אבל יש משהו שקורה בעולם. שמחירי הנפט עולים מ-80 דולר ל-150 דולר, הממשלה מעלה את מחיר הדלק בתחנה? מעלה. זה לא שהיצרנים מנסים עכשיו להעלות לעצמם את הרווח. אבל מי יספוג את עליית חומר הגלם שנותנים לעופות לאכול?".

 

גמון אומר כי "הרבה חברות עובדות ברווח של אפס כי המון זמן לא הצליחו להעלות מחירים בגלל המחאה הקודמת. אבל אם עכשיו גם החומר גלם הבסיסי של היצרן עולה, לא תהיה לו ברירה והוא יהיה חייב להעלות מחירים. נראה את ההשפעה של מה שקורה בעולם בתוך מספר חודשים".

 

"במדינה הזו הכל אפשרי"

 

גם אושיק אפרים, מנכ"ל ויטה פרי גליל מצהיר: "בוודאי שיהיו עליות מחירים. חומרי הגלם התייקרו והמחירים יעלו. אני לא מעריך שהעליות יהיו בטווח הקרוב כי אלו תהליכים שלוקחים זמן. אני מעריך שבתוך שבועיים שלושה כל החברות ירגישו את העלייה במחיר ויפנו לרשתות השיווק בניסיון להעלות מחירים. זה תלוי גם כמה מלאי יש לחברות במחסנים. בדרך כלל כשיש עליות מחירים זה גורף וזה מושך את כל החברות".

 

"במדינה הזו הכל אפשרי", אומר אפרים. "פעם אחת העלו את שכר המינימום. פעם שנייה את המזוט לתעשייה והיו עוד לא מעט עליות לתעשייה. מפעל כמו ויטה פרי הגליל ישלם ב-2012 עוד 3.5 מיליון שקל הוצאות אנרגיה ביחס ל-2011. לאן רוצים שזה יגיע? מה מצפים שיקרה? בכל ויטה פרי הגליל יש 1,200 עובדים. העלו את שכר המינימום והמפעלים צריכים להרוויח כדי לשלם לעובדים את השכר הזה. למי אכפת מזה? לממשלה אכפת רק מהמחאה בתל אביב, אבל בסוף היום היא צריכה לדאוג לעובדים הללו של המפעלים.

 

"ברור שאם החיטה תתייקר מוצרי החלב יקפצו כי הפרה אוכלת חיטה. על ויטה פרי הגליל זה ישפיע מעט על מחיר קופסאות שימורים ובעיקר על רכזים שיש בהם סוכר, אבל אנחנו לא משווקים רכזים לקמעונאים אלא לתעשייה", אמר אפרים. 

 

גם הסוכר התייקר גם הסוכר התייקר צילום: בלומברג

 

ראובן שליסל, יו"ר ענף המזון באיגוד לשכות המסחר ויבואן ממתקים, אומר כי "צפוי גל של עליות מחירים. חומרי הגלם כמו סוכר, קקאו, אגוזים, טונה, אבקת חלב ועדו מתייקרים וצפוי גל התייקרויות למרות שרשתות השיווק דוחות עוד ועוד את העליות מחיר".

 

לדברי שליסל, כיבואן הוא ניסה להעלות מחיר ונתקל בהתנגדות הרשתות לפני מספר חודשים ועל כן פנה לחברה העולמית, פררו רושה, וביקש ממנה לדחות את העלייה. "לחצנו על הספק ובשיתוף פעולה דחינו את זה אבל העליה תבוא כי אין ברירה. אין הגיון שהמחיר לא יעלה לפחות בגובה עליית המדד. גם היצרנים המקומיים לא מגדלים את חומר הגלם בארץ אלא רובו ככולו זה יבוא. לדעתי מוצרי המזון התייקרו בחודשים האחרונים ב-5% אבל חומרי הגלם התייקרו בהרבה יותר".

 

בעניין הורדת המכסים עליה הוכרז היום אמר שליסל: "זה צעד מבורך וזה צעד קטן בכיוון הנכון. אבל על מוצרים עיקריים כמו שמן זית, טונה או דבש, שהמיסוי עליהם גבוה, הממשלה לא הורידה את המכס. אלה מוצרים כבדים במכס. צריך להוריד מכס גם על גבינות ומוצרי מזון נוספים". שליסל מציע להוריד את חסמי היבוא במטרה להוריד את המחירים בשוק הישראלי.

 

מאסם נמסר כי "מדובר במגמה של השבועות האחרונים, ואם עליית הסחורות תימשך ותהיה ארוכת טווח ניתן לשער שזה ישפיע גם על המחירים בישראל".

 

במשרד התמ"ת יחליטו בסוף יולי אם להעלות את מחיר הלחם בעקבות התייקרות החיטה. המשרד מסר כי לא התקבלה החלטה להעלות את מחיר הלחם. "המשרד מעדכן באופן שוטף מדי חודש בחודשו את סל התשומות ובהתאם לתוצאות המצטברות מחליט אם להעלות את מחירי הלחם. כך יעשה גם בסוף החודש הקרוב".

בטל שלח
    לכל התגובות
    x