שלמה בן צבי רוכש את מעריב - 1,750 העובדים יפוטרו
בן צבי, הבעלים של "מקור ראשון", התחייב לקלוט 300 מתוך 1,750 עובדי העיתון. תמורת מעריב הוא יעביר בשלב המיידי 10 מיליון שקל ובסך הכול 74 מיליון שקל ב-6 תשלומים. אי.די.בי: "לא נקבל אף אגורה מהעסקה, הכול יילך לשמירת זכויות העובדים ולהחזר חובות"
עסקת המכירה של עיתון "מעריב" לבעלים של "מקור ראשון" שלמה בן צבי נחתמה אתמול (ה'). על פי ההסכם שעליו דיווחה אתמול חברת אי.די.בי לבורסה, סכום העסקה צפוי להגיע ל-74 מיליון שקל שישולם ב-6 תשלומים בהתאם להתניות שנקבעו בחוזה. בשלב המיידי יועבר סכום של 10 מיליון שקלים.
- פוטרת? איך להתקבל לעבודה גם בתקופה של מיתון
- בלעדי ל"כלכליסט": נוחי דנקנר במגעים למכירת 20% מאי.די.בי
- דו"חות אי.די.בי: ההפסדים והגירעון בהון העצמי אינם הדבר המטריד היחידי
במקביל הגיש אתמול מעריבבקשה למתן צו הקפאת הליכים ומינוי נאמנים, עקב חוב של 408 מיליון שקל, מהם 95 מיליון שקל לעובדים. השופטת ורדה אלשיך צפויה להחליט בבקשה ביום ראשון.
השופטת אלשיך הורתה אתמול על צו האוסר על הבנקים לבצע קיזוז כספים מתוך חובות מעריב כלפיהם. הצו ניתן לבקשת העיתון מעריב שטען כי הקיזוז עלול לסכל מראש את ניסיונות ההבראה של מעריב וכי יש טעם לפגם בכך שהבנקים מזדרזים לבצע סעד עצמי דרסטי, כשידוע להם כי בקשת הקפאת הליכים תלוי ועומדת. אלשיך כתבה בהחלטתה, כי אומנם אין ודאות מוחלטת שתיתן צו הקפאת הליכים למעריב ביום ראשון, אולם ניתן כבר כעת למנוע סיכול מראש של ההקפאה, אם וככל שתינתן.
.
הקבוצה של בן צבי התחייבה לקלוט לפחות כ-300 עובדים מקרב עובדי מעריב. בנוסף הביעה הרוכשת נכונות לפעול לקליטת 100 עובדים לפי הצורך. "המוכרת (אי.די.בי) תהיה אחראית לסילוק כל החובות בגין יחסי עובד-מעביד טרם תחילת העסקתם של העובדים על ידי הרוכשת", נכתב בהודעה לבורסה. "מעריב" דיווח לבית המשפט כי בעיתון מועסקים 1,750 עובדים (כולל עובדי הדפוס וההפצה). כל העובדים אמורים להיות מפוטרים ובן צבי יקלוט בחזרה 300 מהם בתנאים של עובדים חדשים ולא על פי החוזה הישן שלהם.
מה עם הפיצויים?
טרם ברור אם העובדים שיפוטרו יקבלו את מלוא הכספים המגיעים להם בגין פיצויים, לאחר שהתברר כי בקופת מעריב אין מספיק כסף לכך. בנוסף התברר, כי כנראה גם כספי הפנסיה שצברו העובדים לאורך השנים לא הועברו במלואם.
במסגרת המאבק לקבלת מלוא זכויותיהם, הפגינו אתמול עובדי מעריב מול מגדלי עזריאלי, שם ממוקמים משרדי אי.די.בי ובשלב מסוים טיפסו למשרדי החברה בקומה ה-41. במקביל הפגינו גם מול סניף שופרסל וקראו קריאות בגנות אי.די.בי ונוחי דנקנר.
כחלק מהחרפת הצעדים מאיימים העובדים להשבית את העיתון והכריזו כי ביום שלישי, ערב יום כיפור, לא ייצא עיתון. נציגי מעריב נפגשו אתמול עם שלמה בן צבי וביקשו ממנו לשמור על זכויות העובדים וקליטה של מקסימום עובדים בחברה החדשה. הפגישה הסתיימה ללא תוצאות.
שר התמ"ת שלום שמחון הודיע אמש כי הורה לבדוק חשד להפרת חוקי עבודה ופגיעה בזכויות עובדים. "אי תשלום שכר או מתן זכויות לעובדים, משמעותו עבירה על החוק ולא רק חובה שבין המעסיק לעובד". מהנהלת מעריב נמסר בתגובה: "כל ההפרשות בוצעו כדין ואנו מברכים על כל בדיקה של הרשויות המוסמכות כדי שהעובדים יקבלו אישור רשמי על כך".
תגובת אי.די.בי
מקבוצת אי.די.בי נמסר בתגובה כי "יו"ר אי.די.בי נוחי דנקנר נאבק בחודשים האחרונים להצלת העיתון ולשמירת זכויות העובדים".
"דסק"ש וקבוצת אי.די.בי לא יקבלו אף לא אגורה מעסקת מכירת מעריב לאיש העסקים שלמה בן צבי. כל תמורה שתתקבל מעסקה זו תלך לקופת העיתון, כלומר לשמירת זכויות העובדים ולהחזר חובות, והוא הדין לגבי התמורה מעסקה נוספת למכירת בית הדפוס של העיתון בעיר בת ים".
"דנקנר נפגש ביוזמתו עם נציגי העובדים במעריב, ועם ראשי ההסתדרות, והצהיר כי הוא מחויב כל כולו להבטחת זכויותיהם של העובדים. 'אם עסקת בן צבי תתממש', אמר, 'אז יהיה עיתון שימשיך למלא תפקיד חשוב לדמוקרטיה בישראל והוא יעסיק חלק משמעותי מהעובדים וגם יהיה יותר כסף בקופה לשמירת זכויות העובדים. אני מאמין, שיחד עם העסקה למכירת בית הדפוס, יהיה פתרון לכספי העובדים. אבל אם אחרי שתי העסקאות הללו עדיין יישאר פער בכספים שמגיעים לעובדים - אני אמליץ לדירקטוריון דסק"ש להעביר לעובדי מעריב את החלק היחסי שלנו ואני מקווה ששותפנו במעריב יתרום גם הוא את חלקו".