אחרי החגים: המחלבות יעלו את מוצרי החלב שאינם בפיקוח בשיעור של עד 10%
בעקבות התייקרות מחיר המטרה יודיעו המחלבות על התייקרות מוצרי חלב בהם גבינות קשות, קוטג', גבינות לבנות וצהובות וכן מעדני חלב
בשבוע הבא יודיעו המחלבות על התייקרות מוצרי החלב שאינם בפיקוח, זאת בעקבות התייקרות מחיר המטרה (המחיר בו רוכשות המחלבות את החלב מהרפתנים).
בכירים בענף החלב מסרו ל"כלכליסט", כי התייקרות מוצרי החלב שאינם בפיקוח תנוע בין 6% ל-10%, בהתאם למוצר ולכמות החלב הגולמי שהייצור שלו דורש. מוצרי החלב שהייצור שלהם דורש חלב גולמי רב צפויים להתייקר יותר מיתר המוצרים בהם גבינות קשות, קוטג', גבינות לבנות ומעדני חלב. "כדי לייצר קילו גבינה קשה צריך 1 ליטר חלב גולמי. זה היחס וזה נחשב להרבה", אמר גורם נוסף באחת המחלבות. מוצרים נוספים שצפויים להתייקר מלבד הגבינות הצהובות והרכות הם יוגורטים על כל סוגיהם, שוקו, ומשקאות חלב.
מחיר המטרה הוא המחיר שמקבלים הרפתנים על החלב שהם מייצרים, על פי המכסות המוקצות להם ממשרד החקלאות. המחלבות נדרשות לשלם את המחיר הזה לאחר שהן סוגרות חוזים עם הרפתנים על כמויות החלב שהם יקבלו מהם, כל מחלבה על פי גודלה וכושר הייצור שלה. מחיר המטרה נקבע אחת לרבעון על פי נוסחה קבועה בחוק משק החלב.
בערב סוכות עלה מחיר המטרה ב- 12 עד 20 אגורות לליטר חלב. במחלבות הופתעו לשמוע על גובה עליית מחיר המטרה. שם ציפו להתייקרות שתנוע בין 10 ל-12 אגורות לליטר, אבל לא חשבו שהיא תגיע קרוב ל-10%. עבור כל מחלבה מדובר בהתייקרות של עשרות מיליוני שקלים בעלויות הייצור ועבור הענף כולו, מדובר בהתייקרות של מאות מיליוני שקלים.
"זו העלייה הכי גבוהה שאנו זוכרים בחמש השנים האחרונות", אמר היום (ג') בכיר באחת המחלבות הגדולות. "עלייה של 9.4% זה משהו יוצא דופן. ציפינו שההתייקרות תהיה גבוהה מ-10 אגורות, אבל לא חשבנו על התייקרות בגובה של 20 אגורות". לדברי הבכיר, המחלבה מצפה להודעת משרד החקלאות והאוצר על התייקרות מחירי המוצרים בפיקוח ובהתאם לזאת תיקבע את גובה התייקרות יתר המוצרים. "ההחלטה בכמה יעלו המוצרים בפיקוח תביא כל אחת מהמחלבות לעשות את החישובים שלה בכמה היא מעלה את יתר המוצרים שאינם בפיקוח, איזה מוצרים יתייקרו ובאיזה מוצרים היא יכולה לספוג את ההתייקרות".
ענף החלב קולט 1.3 מיליארד ליטר חלב גולמי בשנה וזהו חומר הגלם העיקרי בו משתמשות המחלבות לייצור המוצרים. "עבור המחלבות משמעות התייקרות מחיר המטרה במעל 20 אגורות לליטר, הינה התייקרות של 260 מיליון שקל בעלויות הייצור בשנה", מסר בכיר בענף החלב. "מה גם שהמחלבות הורידו בדיוק לפני שנה את מחירי מוצרי החלב בעקבות המחאה החברתית ומאז עלה מחיר החשמל, הדלק, והמים. אף מחלבה לא העלתה מחירים בשנה האחרונה, אבל עכשיו זה יקרה".
"חשבנו שאם מחיר המטרה יעלה ב-8 אגורות אז נמשיך לספוג את ההתייקרות ולא נעלה מחירים, בגלל המחאה החברתית", מסר גורם באחת המחלבות הגדולות. "אבל היה ברור שמ-12 אגורות ומעלה כבר לא נוכל לספוג את העלייה. יש לנו מאות מוצרים במחלבה ולהתייקרות מחיר המטרה יש השפעה קריטית על המחיר שלהם".
בענף אומרים כי המוצרים המפוקחים עולים לרוב ב-50% מגובה העלייה במחיר המטרה. "סביר שהם יעלו ב-5% עד 6% " אומרים מקורבים לרפתנים. על העלייה הזו אמורים לחתום שר האוצר יובל שטייניץ ושרת החקלאות אורית נוקד.
תנובה, המחלבה הגדולה בישראל, היא המחלבה שמייצרת יותר מיתר המחלבות מוצרים שנמצאים בפיקוח. המוצרים שבפיקוח כוללים חמאה, חלב בשקית וחלב בקרטון, אשל, גיל, שמנת חמוצה, גבינה קשה חצי שמנה עמק, וגבינה קשה גלבוע.
במחלבות הקטנות יותר העריכו אתמול כי ההתייקרות של המוצרים שאינם בפקוח תנוע בין 6% ל-8% אך אמרו כי אין בכוונתם להוביל את ההתייקרות והן מחכות לראות כיצד תנהגנה המחלבות הגדולות ובראשן תנובה.
לצד התייקרות מחיר המטרה צפויה למחלבות פגיעה נוספת במהלך שיגביר את התחרות בענף החלב, שכן משרד האוצר הודיע כי החליט להגדיל יבוא של מוצרי חלב ולהוריד עליהם את המכסים. באוצר מצפים כי הגדלת הייבוא תעצור את התייקרות מוצרי החלב, אך כמו שזה נראה, למרות זאת אין בכוונת המחלבות לספוג את ההתייקרות הנוכחית במחיר המטרה.
משטראוס נמסר בתגובה: "אנו לומדים את ההחלטות ובוחנים את ההשלכות בגין עליית מחיר המטרה, כמו גם עלויות שאר מחירי התשומות וחומרי הגלם".
מתנובה נמסר בתגובה: "לאור העלייה החדה במחיר החלב הגולמי בשיעור של 9.4%, צפויה התייקרות של מחירי המוצרים המפוקחים. תנובה בוחנת את צעדיה בהתאם".
מטרה נמסר בתגובה: "העליה במחיר החלב הגולמי המצטרף לעליית התשומות הכלליות תחייב את טרה לעדכן את מחיר מוצריה בהתאם".