$
פרסום ושיווק

"לא ראינו שמנהלי הקניונים מציעים שלא נשלם שכר דירה על הימים שהחנויות סגורות"

הסוחרים בדרום: "לא ייתכן שבעלי הרשתות יהיו היחידים שיפגעו ובעלי הקניונים לא יירתמו למשימה" על פי איגוד לשכות המסחר, הפסד הפדיון למגזר המסחר והשירותים בדרום נאמד ב-90-100 מיליון שקל ליום. סמנכ"לית רשת פוקס: "כרגע כל הסניפים סגורים. נדרוש על כך פיצוי מהמדינה"

אורנה יפת 17:5718.11.12
עסקים רבים באזור הדרום סגורים מאז סוף השבוע האחרון וחלקם נפתחים לפרקים. הלחימה באזור הדרום פגעה בבעלי העסקים והרחיקה את הקונים גם ממרכזי הקניות.

 

על פי נתוני איגוד לשכות המסחר, הפסד הפדיון שנגרם למגזר המסחר והשירותים באזור הדרום כתוצאה ממבצע "עמוד ענן", נאמד בכ- 90-100 מיליון שקל ליום. "באזור הדרום פועלים כ-25,600 עסקים מתחום המסחר והשירותים, מהם כ- 80% נסגרו לחלוטין בעקבות מצב הלחימה", נמסר מאגף הכלכלה באיגוד לשכות המסחר.

במרכזי ביג שפועלים בבאר שבע, קריית גת מרבית העסקים סגורים ואלו שפתוחים כגון סופר מרקטים ופארמים מוכרים מעט בשל תנועת הקונים הדלילה. הבוקר נפתחו החנויות בביג באר שבע ונסגרו שוב אחרי מתקפת הטילים הראשונה. "בחנויות הסגורות יש ירידה של 100% בפדיונות ובאלו שפתוחות יש ירידות של עשרות אחוזים במכירות", אומר איתן בר זאב, מנכ"ל ביג.

 

צביקה רוזנטל, מנכ"ל קניון לב אשדוד מקבוצת קניוני בריטיש מליסרון, אומר כי בקניון יש 150 עסקים ומתוכם כ-50% פתוחים. "ביום חמישי האחרון יותר חנויות היו סגורות כי מהבוקר נשמעו הרבה אזעקות ונפילות. לעומת זאת היום עד תשע וחצי בבוקר היה שקט וכמעט כל החנויות נפתחו ומאז שהתחדשו האזעקות החנויות נסגרו והלקוחות ברחו". לדבריו, " אני מעריך שיש 50% ירידה בפדיונות בחנויות שפתוחות ומי שסגור לגמרי מפסיד מן הסתם 100%. יחד עם זאת, הופתעתי לראות שיש הרבה עסקים שפועלים כדוגמת מגה בעיר, ניו פארם, ומשחקיה שבאים אליה ילדים. בעיקר עסקי מזון ופארם פתוחים".

 

מגה בעיר. פועלים כסדרם מגה בעיר. פועלים כסדרם צילום: גיל קליאן

 

בעלי העסקים לא מקבלים בשלב זה הקלות בשכר דירה מהנהלות הקניונים. רוזנטל אומר כי "בשלב זה הקניון לא מפצה את בעלי העסקים הסגורים כי קצת מוקדם לדבר על הורדת שכר דירה. צריך לראות מה היקף המבצע. אם הפעילות תחזור לשגרה מחר זה יסתכם בשלושה ימי עסקים אבל אם יהיה מדובר על חודש פעילות, הפגיעה תהיה משמעותית. אחרי שהמבצע יסתיים ננתח עד כמה המבצע השפיע על הסוחרים".

 

רשת המזון מחסני השוק מפעילה 12 סניפים בדרום. לרשת חנויות בבאר שבע, אופקים, דימונה, להבים, אשדוד ויד בנימין. לדברי שלום נעמן, מנכ"ל הרשת, בסוף השבוע האחרון נרשמה ירידה של 10%-15% בפדיונות הסניפים בדרום. "יש רגעים שאנחנו עובדים עם 50% ממצבת העובדים כי חלקם לא מגיעים לעבודה בגלל שיש להם ילדים בבית". הרשת רשמה ירידה של 10-15% בפדיונות בסוף השבוע האחרון. "ביום חמישי סגרנו בשעות מוקדמות וגם במוצ"ש לא פתחנו את הסניפים כי התחשבנו בעובדים שהביעו חשש להגיע לעבודה. אני מחויב לשלם לעובדים שלא מגיעים אבל אני אמור גם לקבל פיצוי עבור זה אבל עוד לא הוחלט שום דבר", אומר נעמן.

 

ערן וידר, מנהל שיווק ומכירות יינות ביתן אמר כי מאז תחילת הלחימה, ביום חמישי האחרון, חלה ירידה של כ-15% עד 20% בפדיון הסניפים של יינות ביתן באשדוד ואשקלון. "הסניפים השכונתיים, ארבעה במספר, נפגעו פחות כי הם נגישים ללקוחות ונמצאים ליד הבית, אבל הסניפים שנמצאים באזורי תעשייה מרוחקים, ספגו את הירידה הגדולה יותר במכירות", אומר וידר. "הרבה לקוחות כן הגיעו לחנויות אבל הם קונים מהר ולא מסתובבים. זה לא קניות של הנאה. אנשים היו צריכים להצטייד לשבת".

 

מפעל באשקלון. כאן עובדים בזמן מבצע עמוד ענן מפעל באשקלון. כאן עובדים בזמן מבצע עמוד ענן צילום: אוראל כהן

 

לדבריו, מרבית הקניות של הלקוחות בסוף שבוע היו של מים מינרליים והרבה קופסאות שימורים. "הלקוחות קנו בעיקר מוצרים יבשים שיכולים לשמש אותם לטווח ארוך אבל גם הצטיידו במוצרי חלב ובעופות לשבת".

 

בניגוד לעסקי המזון והפארם, מרבית העסקים מתחום האופנה סגרו את החנויות לחלוטין. לדברי מאיר מאירוביץ', מנכ"ל אינטר ג'ינס, מפעילת רשתות סטיב מאדן, NYOU, וריפליי, לחברה יש חנויות בסטאר סנטר באשדוד ובביג באר שבע שסגורות מיום חמישי. "ביום שבת האחרון היינו צריכים לפתוח חנות חדשה בצומת עד הלום במרכז ONE של פישמן, וביום רביעי היינו בשלבים אחרונים של ארגון לקראת הפתיחה, אבל היא נדחתה. כבר עלינו עם מודעות בעיתונות על הפתיחה הקרובה ובסוף לא פתחנו. אני מעריך שהירידות נעות סביב 15-20% אבל זה משתנה מיום ליום ויש ימים שהמכירות עולות", אומר מאירוביץ ומוסיף כי "ההפסד בסניפים הסגורים נע סביב 50-60 אלף שקל בימים האחרונים".

 

רשת האופנה הוניגמן מפעילה 20 חנויות בדרום ולדברי מיכה רונן, מנכ"ל הוניגמן, החנויות סגורות. "יש לנו חנויות בבאר שבע, אשקלון, נתיבות, ואשדוד. כל החנויות בקניונים ומרכזים מסחריים בשלב זה החנויות סגורות. אנחנו פותחים לפי ההנחיות של פיקוד העורף למרכז המסחרי בו אנו פועלים". רונן אומר כי "הירידה בפדיונות היא משמעותית. באופן כללי במרכז ובצפון לא מרגישים שום פגיעה. בדרום, מיום חמישי יש ירידה בפדיונות של לפחות 30%. בכל יום ראשון יש לנו בחברה ישיבת שיווק והתוצאות במרכז ובצפון טובות אבל הדרום הרס לנו את הסטטיסטיקה. גם מגייסים לנו גם עובדים מחנויות באזורים אחרים וזה גם פוגע בפעילות של חנויות אחרות שאינן בדרום".

 

"לא מדובר בירידה בפדיונות אלא בצניחה בפדיונות", אומר עופר שחטר, מנכ"ל פרומול ניהול קניונים, שמפעיל את קניון שאול המלך בבאר שבע ואת מול 7 בבאר שבע, וכן את קניון המושבה בגדרה. "כל החנויות סגורות בגלל בעיות של כוח אדם. יש הרבה מוכרות שלא באות לעבודה, או שהחנות בעלות פרטית והבעלים מחליט לא להסתכן. במרכזים אלה כמות האנשים היא דלילה ולמעט הסניף של רמי לוי התנועה בקניונים אלה מאד דלילה". שחטר מעריך כי באותם מרכזים חלה ירידה של למעלה מ-50% בפדיונות בחנויות. ההשפעה היא בכל הארץ, גם בתל אביב וראשון לציון יש פגיעה יותר נמוכה אמנם אבל יש ירידה. הצפון זה המקום היחיד שלא נפגע בפדיונות. ההשפעה היא עד קו תל אביב".

 

דני בר-און מנכ"ל ובעלים של רשת בודי שופ, מפעיל 7 סניפים בדרום והם סגורים. "יש לנו סניפים בבאר שבע, באשדוד, באשקלון ובדימונה", אומר בר-און. "הסניפים הללו סגורים מיום חמישי האחרון. המרכזים המסחריים נתנו אפשרות לפתוח או לסגור והם לא הגדירו איך להתנהג. אנחנו קיבלנו החלטה לסגור את כל הסניפים. אני מפסיד מדי יום 100 אלף שקל בכל שבעת הסניפים. ועוד יותר מזה, לא ראינו שמנהלי הקניונים באים לקראת הסוחרים ומציעים שלא נשלם שכר דירה על הימים שהחנויות סגורות", מלין בר-און. "לא ייתכן שבעלי הרשתות יהיו היחידים שיפגעו ובעלי הקניונים לא יירתמו למשימה. זה יוצר אי שוויוניות מקוממת".

 

לדברי שי סבג בעלים שותף ברשת הצעצועים "עידן 2000", "בסוף השבוע האחרון חמשת הסניפים שלנו מתוך סך 19 הסניפים של הרשת היו סגורים. זוהי ירידה של בין 10%-20% במכירות לכל סניף בתקופה של סופ"ש בלבד. מי יודע עד מתי תימשך הלחימה ואנחנו רגע לפני חנוכה". סניפי הרשת שהיו סגורים ממוקמים בקרית גת, באר שבע קסטינה ונתיבות.

 

איילת פיצ'ון עוז, מנהלת שיווק נעלי טו גו, אומרת כי "ביום חמישי ושישי סגרנו את החנויות והיום פתחנו. יש לנו 12 סניפים באשדוד, אשקלון, קריית גת, נתיבות, דימונה, באר שבע, קסטינה. יש ירידה בפדיונות של כ-50% אך מאזור ראשון לציון וצפונה יש עלייה בפדיונות. כל המלחמה תפסה אותנו בתום קמפיין גדול שעשינו וזה קטע לנו רצף בחלק הדרומי של המדינה".

 

גם רשת פוקס מפעילה עשרות סניפים בבאר שבע, אשדוד , אשקלון, שדרות, נתיבות, אופקים. לדברי עינת פורטוגלי, סמנכ"לית השיווק ברשת, "כרגע כל הסניפים סגורים. בשבוע שעבר חלקן עבדו במתכונת מצומצמת של עובד אחד שניים אבל היום הן כבר סגורות בהנחיית פיקוד העורף. בחנויות הסגורות אין פדיונות מן הסתם. החברה מתכוונת לבקש על כך פיצוי מהמדינה".

בטל שלח
    לכל התגובות
    x