80% מהספקים של אופיס דיפו הסכימו לביצוע תספורת בחובות
מחר (ב') יחול המועד האחרון להשלמת העסקה לרכישת אופיס דיפו על ידי משקיעים שטרם נחשפו. כעת נראה שהאישורים הנדרשים להשלמת העסקה לא התקבלו - מה שעלול להעמיד את רשת האלקטרוניקה והציוד המשרדי תחת איום של הקפאת הליכים
רגע האמת של אופיס דיפו מתקרב. אם לא יחולו דחיות נוספות, המועד האחרון להשלמת עסקת רכישת הרשת יהיה מחר (ב'). אם אכן לא יידחה התאריך, קשה לראות כיצד תושלם הרכישה. זאת, מאחר שנכון לאתמול טרם התקבל אישור אופיס דיפו העולמית לרכישה, טרם סוכם עם כל הספקים על דחייה והפחתה של החוב כלפיהם, ואף לא התקבלה הסכמת הבנקים לעסקה.
- המשביר: אם מכירת אופיס דיפו לא תושלם תוך ימים – היא תיכנס להקפאת הליכים
- התמלוגים מסכנים את מכירת אופיס דיפו
- קבוצת המשביר מוכרת את אופיס דיפו
בדו"חות הכספיים שפורסמו בסוף השבוע ציינה המשביר לצרכן, בעלת המניות של אופיס דיפו, כי אם לא תיסגר העסקה בימים הקרובים תיאלץ הרשת לפנות לבית המשפט בבקשה להקפאת הליכים. ככל הנראה מדובר בבקשה כתובה ומוכנה, שתוגש ברגע שיהיה ברור לכל הצדדים כי עסקת הרכישה לא יוצאת לפועל.
בין החובות לספקים להסדר נושא התמלוגים
ככל הידוע הושגה הסכמה על כ־80% מחובות הספקים של אופיס דיפו, לקיצוץ של עד 60% בחוב ותשלומו על פני 3–5 שנים. מדובר בוויתור כואב עבור הספקים של רשת הציוד המשרדי והאלקטרוניקה, ולא כולם מוכנים להשלים איתו. בענף מדברים על מספר ספקים שמתכננים לפנות לבית המשפט נגד הרשת בדרישה לתשלום מלא של החוב כלפיהם. באופיס דיפו נערכים לכך, ומתכננים להגיש את הסדר הנושים שגיבשו עם הספקים לבית המשפט, וכך בית המשפט יהיה זה שיכריע אם לאשר את ההסדר. המשא ומתן מול הספקים מתנהל על ידי עו"ד אביחי ורדי, המייצג את הרוכשים הפוטנציאליים לאופיס דיפו.
גם אם יאושר ההסדר, המכירה עוד יכולה להיכשל על סעיף התמלוגים. עם רכישת אופיס דיפו ב־2010 התחייבה המשביר של רמי שביט לשלם לרשת העולמית תמלוגים של 1.35% מהמכירות, ותמלוגי מינימום של 13.5 מיליון שקל בשנה מ־2015. בחוזה הרכישה דרשו הרוכשים, שמסרבים להיחשף אך ידוע כי אחד מהם הוא איש עסקים חרדי אמריקאי מתחום הטקסטיל, להפחית את התמלוגים עבור האמריקאים ל־0.25% בלבד. נכון לאתמול לא ידוע אם האמריקאים אכן הסכימו לתנאי הזה.
40 מיליון שקל שיוזרמו מיידית על ידי הרוכשים
במקרה של חוסר הסכמה מול הרשת העולמית, נראה כי נציגי הרוכשים ינסו להגיע למתווה שבמסגרתו הרוכשים יקבלו שיפוי על נושא התמלוגים מהמשביר, אך נראה כי מדובר באפשרות בעלת סבירות נמוכה - שכן המשביר נמצאת כיום במירוץ להקמת רשת המזון החדשה שלה, ואינה מעוניינת להשקיע כספים נוספים באופיס דיפו. בין המשביר לרשת העולמית קיים סכסוך משפטי בנושא התמלוגים, הכולל גם דרישה של המשביר לפצות את החברה על "טעויות חשבונאיות" שהתגלו בספרי אופיס דיפו אחרי הרכישה, והסדר הפחתת התמלוגים אמור לספק גם פתרון לסכסוך הזה.
מועד השלמת עסקת רכישת אופיס דיפו נדחה כבר מספר פעמים, לאור הקשיים בהשגת כל האישורים הנדרשים לביצוע העסקה. בעבר נכשלו גם ניסיונות למכור את הרשת לקבוצה של משקיעים בראשות המנכ"ל לשעבר צחי פישביין. זאת, כאשר המשביר מוכנה להעביר את הרשת ללא תמורה – ומתנה את ההעברה רק בנכונות המשקיעים להזרים כסף לרשת על מנת שתוכל להמשיך בפעילותה. המשקיעים המנהלים כעת את המגעים לרכישה התחייבו להזרים לרשת 30 מיליון שקל, ולהעמיד לה 10 מיליון שקל נוספים בהתאם לצורך.
בדו"חות הכספיים לרבעון השלישי דיווחה עוד קבוצת המשביר כי ב־22 באוקטובר הגיעה להסכמות עם אופיס דיפו העולמית שלפיהן יוקפאו התביעות ההדדיות בין הצדדים לתקופה של 21 יום, כאשר הצדדים ינהלו מו"מ אינטנסיבי כדי להגיע לפתרון. מו"מ כזה בין הצדדים התנהל כבר במשך שבועות ארוכים ללא תוצאות עד כה.
כמו כן ההבנות כללו הטלת עיקול בגובה של 20 מיליון שקל על המלאי של אופיס דיפו הישראלית, ובמקביל הוסכם כי סכום של מיליון שקל ישולם על ידי המשביר לצרכן לאופיס דיפו העולמית, כאשר סכום זה יקוזז מכל הסדר פשרה עתידי שאליו יכולים להגיע הצדדים.
בינתיים אופיס דיפו ממשיכה להסב הפסדים לקבוצת המשביר ערב הכניסה הגורלית לענף המזון. המשביר לא חושפת את התוצאות התפעוליות של אופיס דיפו ועברה לדווח על החברה כ"פעילות מופסקת". היות שבסעיף זה מאוחדות גם תוצאות סיבוס, שנמכרה לסודקסו הצרפתית, לא ניתן לדעת מה הנתונים המדויקים להפסדי אופיס דיפו. עם זאת, סך ההפסדים בסעיף זה עמד ברבעון השלישי על 21.8 מיליון שקל.
הפסד זה העביר את קבוצת המשביר כולה להפסד נקי המיוחס לבעלי המניות של 17.1 מיליון שקל, לעומת רווח נקי מיוחס לבעלי המניות של 7 מיליון שקל ברבעון המקביל.