מליאת הכנסת אישרה סופית את החוק להסדרת חובות ערוץ 10 וזכייניות ערוץ 2
מוקדם יותר אישרה ועדת הכלכלה של הכנסת את פרטי החוק שמאריך את זכיון ערוץ 10 בשנתיים תןך פריסת חובותיו וקבלת הלוואה מהממשלה. זכייניות ערוץ 2 קיבלו בתמורה פריסת חובות עבר ועתיד של כ-240 מיליון שקל לשש שנים. שידורי החדשות המקומיות בטלוויזיה הוארכו ב-7 חודשים
בשעה שתיים בלילה אישרה מליאת הכנסת לאחר יום מתיש ומורט עצבים את החוק להצלת ערוץ 10 בקריאה שנייה ושלישית. בעד אישור החוק הצביעו 11 ח"כים ולא היו מתנגדים.
טרם ההצבעה אמר יו"ר ועדת הכלכלה של הכנסת כרמל שאמה הכהן כי "החוק האחרון שעובר בכנסת ה-18 מציל את ערוץ 10 ומסייע משמעותית לערוץ 2", והסביר כי "התכניות שלהם זוכות לאחוזי צפייה מדהימים אך העסקים מקרטעים". שאמה הדגיש כי "היה המון פוליטיקה ואגו בפרשת ערוץ 10, אבל הדאגה לדמוקרטיה ולפרנסה בישראל ניצחה".
יו"ר הכנסת ראובן ריבלין קרא בהמשך "להקים רשות תקשורת לאומית אחת שלא יהיו בה פוליטיקאים". ח"כ שאמה הסכים והוסיף "בכל פעם שאיש מגוף תקשורת נפגש עימי והסביר לי מה הוא צריך - הרגשתי לא נעים".
שר התקשורת, משה כחלון, שהציג את החוק להסדרת חובות ערוץ 10 בקריאה הראשונה ואמר כי "אני מברך שהגענו לסוף הסאגה הזו. הייתה גרירת רגליים אבל בואו נהיה מרוצים שהגענו עד היום". עם זאת, אמר כי מדובר בפתרון חלקי ש"הוא אקמול לשוק התקשורת בישראל".
הכנסת גם אישרה הלילה את החוק להארכת שידורי החדשות המקומיות בטלויזיה בחצי שנה נוספת. בדיון לא נכחו נציגי הממשלה אולם יו"ר הכנסת רובי ריבלין אמר שהוא מאפשר את קידום החוק בלעדיהם "באופן חריג, כפי שעשינו דברים חריגים רבים אחרים היום". החוק אושר בקריאה שלישית בשעה 1:50 פה אחד - 11 ח"כים הצביעו בעד.
- יחימוביץ': "נחצה קו אדום בעוצמת ההשתלטות של ראש הממשלה על כלי התקשורת"
- כצפוי: החוקים בעניין ערוץ 10 והחדשות המקומיות אושרו בקריאה ראשונה
- עובדי ערוץ 10 נערכו להחשכת מסך; הרשות השנייה: "מדובר בעבירה פלילית"
הצעת החוק שאושרה הלילה הינה יישום של המלצות ועדת לוקר והיא כוללת: הארכת הזיכיון של ערוץ 10 בשנתיים (עד סוף 2014) והלוואת מדינה של 65 מיליון שקל לכיסוי החובות של הערוץ שתיפרע במשך שש שנים. ערוץ 10 התחייב להעביר את מלוא פעילותה של חברת החדשות לירושלים עד ספטמבר 2013.
הנוסח המתוקן של ההצעה שהובא היום לחברי הכנסת, כלל גם התייחסות ספציפית לערוץ 2: ראשית, הוא מאפשר לקשת ורשת, זכייניות ערוץ 2, להאריך את זיכיונן עד נובמבר 2017 – שנתיים נוספות מעבר לתקופת רישיונן הנוכחי שתסתיים בנובמבר 2015. הזכייניות יוכלו לעבור לפעול תחת רשיון ולא תחת זכיון זמני כבר משנת 2014.
הקלה משמעותית שהוענקה לזכייניות במסגרת החוק מאפשרת להן לפרוס את כל חובות התוכן מסוג סוגה עילית. הכוונה לחובות עבר שצברו בגובה כ-80 מיליון שקל ול-27% ממחויבויות התוכן העתידיות שלהן בשנים 2015-2013 ששווין כ-160 מיליון שקל. כלומר, מדובר בפריסת חוב של כ-240 מיליון שקל שתחל מהיום שבו הן יתחילו לשדר ברישיון ותיפרע במשך שש שנים (עד 2023).
"ועדת לוקר לא השלימה את העבודה"
יו"ר וועדת הכלכלה, ח"כ כרמל שאמה הכהן, פתח את דבריו בוועדה אתמול בהתייחסות לביקורת שהועברה על ראש הממשלה בשבועות האחרונים – בהפגנות, בהתבטאויות ובכתוביות ששודרו על המסך:"הכלב ששומר על הדמוקרטיה אמור להיות עירני, חזק עצמאי, לא תלוי בנו, אבל אסור להגיע למצב של השבוע האחרון שבו הוא תוקף את השלטון מהאינטרס של הכלב ולא של הציבור. בשבוע האחרון זה נעשה בצורה לא ראויה"
יו"ר דירקטוריון ערוץ 10 אבי בלשניקוב, נשא בוועדה נאום ארוך, בו בירך על הצעת החוק והודה לממשלה אך אמר כי הרגולציה הישראלית הבריחה ענקי תקשורת בינלאומיים. לדבריו "זו תעשייה שמעסיקה אלפי ועשרות אלפי אנשים לא בשכר מינימום ואנחנו מתגאים על כך. שר התקשורת הבא צריך להקים ועדה שתוך שלושה חודשים תמליץ על שינויים בשוק. ועדת לוקר עשתה צעד חשוב אבל לא השלימה את העבודה". עוד הוסיף כי ערוץ 10 פורע בימים אלו את חובותיו ואת הריבית עליהן לאוצר המדינה "עד האגורה האחרונה".
בלשניקוב הוסיף כי: "בשנתיים האחרונות רון לאודר מחזיק ומזרים את הכסף לערוץ 10, נפגשנו בשנתיים האחרונות עם עשרות משקיעים, כל אחד בא ואמר לנו 'תגמרו את המשא ומתן עם הממשלה, נדע למה אנחנו נכנסים ונחליט'. אנחנו שנה וחצי לא מצליחים לתת להם תשובות. אי אפשר להביא כך משקיעים".
"בשנה הזו הפסיד ערוץ 2 הרבה יותר מערוץ 10"
דוברים בולטים בדיונים היו נציגי זכייניות ערוץ 2, קשת ורשת, שהלינו על ההטבות האי שיוויניות שמקבל ערוץ 10. "לפני שנה ישבנו בפורום הזה בחדר אחר וערוץ 10 אמר שהוא בחדר מיון ואנחנו אמרנו 'אם אתם כך אז אנחנו באמבולנס בדרך'. היום אנחנו באותו חדר מיון" אמר מנכ"ל רשת אבי צבי. "זו לא הפעם הראשונה שמצילים את ערוץ 10, קשה לו להתמודד עם ערוץ 2. בכל הפעמים הקודמות ישבנו מנגד ונתנו לכנסת להקל על ערוץ 10, והוא קיבל הקלות אין סוף. הפעם ערוץ 2 חייב לקבל כל הקלה שמדינת ישראל עומדת לתת לערוץ 10"
צבי הדגיש כי: "ברור לנו, לצערנו שהימים הם ימים של לפני בחירות והכל לא נראה טוב. פעולות המחאה שלנו נראות כאילו אנחנו מנסים להפעיל לחץ על הפוליטיקאים. אבל הוא לא טוב גם מהצד השני כיוון שלרגולטור יש קושי להיענות מבלי להיראות כזה שקונה את דרכו לתקשורת. ובלחץ הזמן הזה שאנחנו נתונים בו קשה להיות יסודיים. החקיקה הזו תיתן את האוויר הנדרש לשנה וחצי הקרובות על מנת שנשב לדיון ונפתור את בעיות השורש".
אבי ניר, מנכ"ל קשת הוסיף על הדברים: "חקיקה לערוץ 10 ללא התאמות לערוץ 2 משמעותה קריסה של ערוץ 2. לא במקרה מגיע לכאן ערוץ 10 בפעם השישית. כשמנתחים את מבנה ההוצאות של השוק מקבלים מינוס של בערך 150 מיליון שקל, זה המספר של השוק. בשנה הזו יפסיד ערוץ 2 הרבה יותר מערוץ 10. מחויבותם של ערוץ 2 הם פי 5 מערוץ 10. מבנה הרגולציה הנוכחי אינו מאפשר לשני הגופים האלה לחיות. דוגמא אחת מיני רבות, המכרז הראשון נעשה לפני שהיה אינטרנט. המכרז השני נעשה לפני שהיה גוגל. אנחנו חיים במציאות כלכלית שהמכרז לא לקח בחשבון"
ח"כ יוליה שמאלוב-ברקוביץ' פנתה למנכ"לי זכייניות ערוץ 2 ואמרה כי הם חייבים להסדיר את נושא עמלות היתר למשרדי הפרסום. בדבריה לוועדת הכלכלה אמרה כי חקיקת בזק לא תעזור - "יש להפסיק את הרגולציה על טלוויזיה מסחרית. הרגולציה צריכה להיות ערכית בלבד. באינטרנט עושים טלוויזיה וסרטונים ולא נמצאים תחת רגולציה".
קול שונה באווירה הכללית נשמע מפרופ' אלי פולק מארגון "לדעת" אשר מתנגד לחקיקה: "כולנו יודעים מדוע חתן וכלה נכנסים לחופה וכולנו יודעים מדוע החקיקה הזו עוברת. אין פוליטיקאי שיכול לעמוד מול ערוץ 10 ולומר לו - לא קיימת את המחויבויות שלך. לא נעזור לך" . בלשניקוב התפרץ לדבריו וצעק: "רוע, רוע לב! תתבייש לך חוצפן. בגלל אנשים כמוך בית המקדש נחרב! שנאת חינם. את מי אתה מייצג?"
שידורי החדשות המקומיות הוארכו
מוקדם יותר אישרה הוועדה להאריך את שידורי החדשות המקומיות ב-7 חודשים, עד ה-31 ביולי 2013, ולא בחצי שנה כפי שהציעה הממשלה. עוד אושר כי בעלי הרישיון לשידורי כבלים ולוויין, החברות HOT ו-yes יוכלו לנכות מהתמלוגים שהן משלמות למדינה בעבור שנת 2012 סכום של 10.8 מיליון שקל לשידורי החדשות המקומיות ולא 9.25 מיליון שקל כפי שהציעה הממשלה.