$
פרסום ושיווק

"אם בכל מקום יהיה מספר סופרמקטים כמו באשדוד - הציבור יחסוך מיליארד שקל בשנה"

הממונה על ההגבלים העסקיים דיויד גילה אמר כי בזכות חוק המזון יוכל לטפל בבעיות התחרותיות בשוק: "נמנע מספקים גדולים להוציא מהמדף ספקים קטנים"

הדר קנה 11:3202.01.13
"התחרות בתחום המזון והקמעונאות אינה ססמא ריקה מתוכן. מידע המצוי בידינו מראה שאם כל האזורים במדינה היו עם מספר סופרמרקטים מתחרים כמו אשדוד, ציבור הצרכנים בישראל יחסוך כמיליארד שקל בשנה", כך אמר היום (ד') הממונה על ההגבלים העסקיים דיויד גילה בכנס השנתי של הרשות.

גילה סקר את הפעילות המרכזית של הרשות, בעיקר בנושא המאבק נגד יוקר המחייה - בדגש על התחומים המרכזיים שלדבריו ישפיעו בעתיד על כיס הצרכנים, כמו הגז הטבעי, חברות האשראי ותחום המזון.

 

גילה סבור כי חוק המזון יביא בשורה אמיתית לצרכנים: "יוזמה ברוכה וחיונית של הממשלה היא זו של חוק המזון, שנוסח בעקבות החלטת הממשלה שאימצה את המלצות ועדת קדמי. החוק צפוי להביא בשורה אמיתית לציבור הצרכנים בישראל. החוק המוצע נותן לנו כלים חדשים לטפל בבעיות התחרותיות בשוק המזון. הוא מאפשר לנו למנוע מרשת שיווק שהיא חזקה באזור מסוים לפתוח סניף חדש באותו אזור, כדי לעשות מקום לרשתות קטנות מתחרות שלא פועלות שם. חוק המזון יאפשר לנו גם למנוע מספקים גדולים להוציא מהמדף ספקים קטנים, ולמנוע מספקים גדולים לשדל רשתות לא להתחרות זו בזו".

 

סניף קוסט 365 בכפר סבא. "אנחנו בודקים בקפדנות כל רשת שמנסה לבלוע רשת אחרת" סניף קוסט 365 בכפר סבא. "אנחנו בודקים בקפדנות כל רשת שמנסה לבלוע רשת אחרת" צילום: ענר גרין

 

לדבריו של גילה "כלי נוסף שיכול להפוך למשמעותי בעבודתנו הוא הכלי של פיקוח על קבוצת ריכוז. יש לנו כמה מועמדים בולטים להכרזה על קבוצות ריכוז. אנחנו נמצאים בשלבים מתקדמים בבדיקה. אחת הקבוצות המרכזיות שנבדקות היא מתחום המזון".

 

גילה ציין כי הרשות מקפידה לבדוק דברים שעלולים לפגוע בתחרות, למשל סידור המדפים: "המצב בו הסדרנים של הרשתות הגדולות מסדרים את המוצרים יכול לפגוע בתחרות על הלב של הצרכן. בנוסף, אנחנו בודקים בקפדנות כל רשת שמנסה לבלוע רשת אחרת ואנחנו בודקים אם הצרכנים ייפגעו  - אם כן, אנחנו מתערבים".

 

גילה ביקש להבהיר כי: "אנחנו ממשיכים בחקירת תיק תנובה הגדול, אנחנו ממשיכים בחקירת שופרסל וקרטל המאפיות הגדול". בהקשר זה טען גילה כי ישנם כמה מיתוסים שהשתרשו בקרב הציבור: "אם הרשות מקילה עם חברות, זה רק אומר שלאחר בדיקה מעמיקה הרשות הגיעה למסקנה כי באמת המקרה הוא קל. זה אומר שהבנו שאין פגיעה בצרכן. טעות שגורה נוספת - אם המחיר זהה לא אומר שאין תחרות. אם המוצרים זהים אין סיבה שהמחירים לא יהיו דומים. שלישית - אם המחירים עלו זה אומר שהרשות לא עשתה את עבודה? התשובה היא לא. הרשות מקדמת את התחרות בשווקים, אם הרשות הצליחה לקדם תחרות זה אומר שהמחירים נמוכים יותר ממה שהיו אם לא היתה תחרות".

 

הוא הוסיף כי "אם התערבנו בצורה שמונעת מהפירמות להעלות מחירים, המשמעות היא שאלמלא היינו מתערבים עליית המחירים היתה הרבה יותר משמעותית".

 

לאחר מכן דיבר גילה על הפטור החקלאי: "בימים אלה ניסחנו, בעקבות המלצות ועדת קדמי והחלטת הממשלה, טיוטת תזכיר לתיקון חוק ההגבלים לצמצום של הפטור החקלאי. כיום צרכנים של תוצרת חקלאית בישראל יכולים לסבול משני קרטלים: הקרטל של החקלאים, והקרטל של סיטונאים של תוצרת חקלאית, שאינם חקלאים. כך המחיר של תוצרת חקלאית מתנפח שלא בהתאם, ההצעה שלנו היא להגביל את הפטור החקלאי רק למי שהוא חקלאי".

 

גילה סיים את דבריו במילות שבח לשלומי פריזט, הכלכלן הראשי של הרשות להגבלים שהודיע על פרישתו: "שלומי היה דמות מפתח בפעילות הרשות, הוא בעל החזון של הקמת חטיבת התחרויות ברשות. הוא ייצג את הרשות בכמה ועדות חשובות: טרכטנברג, ועדת המלט, ועדת המזון, ועדת הבנקאות של זקן. יהיה קשה להסתגל להיעדרו".
בטל שלח
    לכל התגובות
    x