"הצרכנים יעברו לקנות בגדים באינטרנט"
המלצת ועדת הכספים להשיב את המכס על יבוא טקסטיל הובילה להתגייסות כוללת של הרשתות הגדולות נגד המהלך: "ניאלץ להעלות מחירים"
"לפני שנתיים, כשהיה כאן מכס, היתה פה תעשיית אופנה?", כך שאל אתמול הראל ויזל, מנכ"ל פוקס, במסיבת עיתונאים שכינס נגד כוונת הכנסת להחזיר את המכס על יבוא טקסטיל. מכס זה בוטל בתחילת השנה, לאחר שעמד על 12%, בעקבות המלצות ועדת טרכטנברג. שלשום התקיים דיון בוועדת הכספים, שהמליצה להחזיר את המכס כדי להגן על התעשייה המקומית, מהלך שגרם להתגייסות כוללת של רשתות האופנה הגדולות נגד המהלך.
- "צריך להעלות את המכס על אופנה אפילו ל־18%"
- גפני: "הפחתת מכסים לא מורידה מחירים אלא פוגעת בתעשיית הטקסטיל"
- יצרני הטקסטיל: "הפחתת המכס על יבוא ל-0% תגרום לסגירת מפעלים"
למעשה, הרשתות הגדולות הן הצפויות להינזק בצורה החריפה ביותר מהחזרת המכס, שלטענתן יאלץ אותן להעלות מחירים. בעקבות מהלך כזה, לדברי סולי סקאל, מבעלי קבוצת סקאל, "הצרכנים ילכו לקנות באינטרנט, זו מגמה שאנחנו כבר רואים היום, והעלאת מחירים תחזק את זה".
ויזל מצידו האשים את הכנסת בשלל האשמות - מייקור מעילים לילדי ישראל בחורף הבא ועד חיזוק כלכלות ירדן, מצרים וטורקיה. לדבריו, "אין ייצור אופנה בארץ. פולגת סגר. דלתא הגדול, שאי אפשר להגיד על אדון לאוטמן שהוא לא אידיאולוג, עבר למצרים. אם אני רוצה לתפור ג'ינס בארץ, את הבד ייבאו, כפתורים ייבאו, רוכסן ייבאו, אז יתפרו את זה בירדן? זו התעשייה המקומית? באו לכנסת שמונה מפעלים, כל אחד עם ארבעה עובדים, וכואב הלב - אבל התעשייה שלנו (רשתות האופנה - ג"ק) זה 100 אלף עובדים. ואם הדרך היא להוציא את כולם מול הבית של ח"כ גפני, אז נוציא את כולם".
על ההאשמה כי הרשתות לא מגלגלות את הפחתת המכס לצרכן אמר סקאל כי "אנחנו כבר הורדנו את המחירים, הדפסנו תוויות על כל הבגדים של העונה הקרובה. ואם הבגדים יגיעו עכשיו והמכס יעלה, נצטרך לשנות הכל".
גבי רוטר, מנכ"ל קסטרו, אמר כי "דווקא בענף שלנו המחירים יורדים בהתמדה. גם אצלנו הספרים פתוחים וכל אחד יכול לבדוק. האנשים שעבדו פה בענף הזה לא קיימים יותר, אני לא מכיר מישהו שלומד להיות חייט, זה נשען על גלי עלייה שהיו פעם. ברמת החיים שלנו שעולה, וזה בסדר, אי אפשר לקיים את זה. אפילו בטורקיה שכר העבודה נמוך יותר. אין פה שום עבודה כלכלית שיכולה לתמוך במהלך העלאת המכס. איפה הגדודים האלה של התופרים והתופרות? איפה תופרים היום חולצות לגבר? אני מוכן ללכת לראות. זה לא קיים, ולא קיים בצדק. אנחנו מדינה מפותחת עם אנשים משכילים ושם אנחנו רוצים להיות".
ויזל הוסיף כי "יש לי הרגשה שהמכס על אופנה זה השלב הראשון. השלב השני יהיה מכוניות? ואולי מוצרי מזון? ואולי כל מה שהפחידו אותנו, שהגזירות מגיעות, זו הגזירה הראשונה? נראה לי שמתחילה כרגע שרשרת של העלאת מכסים כדי להתמודד עם חוסר בתקציבי ממשלה וזה מה שיביא להעמסת הנטל על כל ישראל". לדבריו, "חיפשתי הבוקר בגוגל מפעל מעילים. אין כזה. אם היה מפעל מעילים, אני מבין, הייתי הולך לתפור שם. אולי למישהו יש רצון להעביר את הייצור לטורקיה ידידתנו, למצרים או לירדן (מדינות עם הסכמי פטור ממכס עם ישראל - ג"ק), ונעזור לארדואן. אולי בגלל האביב הערבי העלו את המכס, נעזור לארדואן לנצח".