רגע לפני פסח: הרשתות הקטנות ממשיכות לנגוס בשופרסל ובמגה
בעוד שהרשתות הבינוניות והקטנות הגדילו את נתח השוק בשנה החולפת, שופרסל ומגה רשמו ירידה. מנכ"ל שופרסל תוקף: "משחקי עוף בשקל עובדים לטווח קצר"
רגע לפני פסח, שופרסל ומגה ממשיכות לאבד נתחי שוק לטובת הרשתות הבינוניות והקטנות יותר. כך עולה מנתוני נילסן לסיכום פברואר 2013.
ב־12 החודשים שהסתיימו בפברואר הציגו רשתות ה"שוק המאורגן", על פי נתוני נילסן, נתח שוק מצרפי של 43.9%. מדובר בירידה לעומת נתח שוק של 44.9% בתקופה המקבילה בשנת 2012. רשתות השוק המאורגן על פי נילסן הן בעיקר שופרסל ומגה, לצד רשתות הפארם וחנויות הנוחות בחנויות הדלק, שמחזיקות נתח שוק מזערי משוק מוצרי הצריכה (1.9% ב־12 בחודשים שהסתיימו בפברואר 2013).
מי שנהנות מאובדן נתח השוק הזה הן הרשתות שמגדירה נילסן כ"רשתות עצמאיות" - כלומר המתחרים הקטנים יותר של שופרסל ומגה כמו יינות ביתן, חצי חינם, רמי לוי ואושר עד. אותן רשתות הגיעו לפי נילסן לנתח שוק של 39% בשנה שהסתיימה בפברואר 2013, לעומת נתח שוק של 37.8% בתקופה המקבילה. באותה תקופה הציג שוק מוצרי הצריכה צמיחה של 1%, ומכירות המזון בלבד צמחו ב־1.3%. לפי מדד מחירי המזון של נילסן, הצרכנים שילמו בפברואר 0.5% יותר לעומת פברואר 2012 על אותם מוצרים.
נתונים אלה ממחישים מדוע איציק אברכהן, מנכ"ל שופרסל, לא כל כך אוהב את אסטרטגיית ה"עוף בשקל" ו"עגבנייה ב־7 אגורות" שהפכה את חנויות הדיסקאונט הקטנות לשם דבר. האסטרטגיה הזאת בנויה על כך שהסניף מציג כמה מוצרים במחירי הפסד גבוהים כדי למשוך לקוחות לסניף, ובמוצרים האחרים שכל לקוח יקנה הוא ישלים לקמעונאי את הרווחיות שאבדה באותם מוצרים שנמצאים בחזית כמו ירקות או עוף.
"משחקי עוף בשקל עובדים לטווח קצר ובסוף מייצרים חוסר אמינות ביחסים שבין קמעונאי ללקוח. כולם יודעים למכור עגבנייה ב־7 אגורות, והאייטם הזה ילך ויישחק. הקמעונאות תימדד ביכולת להתחרות בלקוחות על מחיר נמוך והוגן, מגוון איכות, טריות, זמינות וחדשנות", תקף אברכהן את רשתות הדיסקאונט בפגישה עם עיתונאים להצגת היערכות הקמעונאית הגדולה ביותר בישראל לחג הפסח - חג הקניות הגדול בישראל. זאת למרות שהוא עצמו מוכר בשופרסל דיל מוצרים במחירים דומים.
מבחינת מפת התחרות שעמה מתמודד אברכהן, סביר כי ייתקל בעוד הרבה עוף בשקל וירקות באגורות בודדות. רק אתמול הודיעה cost 365 של רמי שביט כי היא מציעה ירקות ב־7 אגורות לקראת החג, והצטרפה בכך לשכנתה הכפר סבאית
יינות ביתן, שמציעה מחירים דומים מאז פתיחת החנות של 365 cost בעיר. יינות ביתן במקביל בלעה את המתחרה כמעט חינם והיא מגיעה לפסח הזה עם פריסה ארצית מלאה ב־64 נקודות מכירה.
על הביקורת בענף על העסקה ועל היכולת של נחום ביתן, בעלי הרשת, להכפיל את מספר הסניפים שלו תוך זמן קצר אמר אברכהן כי "אני מניח שהוא לא היה עושה את המהלך אם הוא לא היה חושב שאפשר לעשות את זה". במקביל, התגברות התחרות, לצד הרגישות הצרכנית מאז המחאה החברתית מפחיתה את היכולת של שופרסל ושחקנים נוספים להעלות מחירים. על הסבירות לעליית מחירים בקרוב אמר אברכהן: "אלינו לא הגיעו פניות של ספקים להעלאת מחיר".