"לא נוותר, נמשיך במאבק נגד הכפלת המס על בירה"
בעלי מבשלת אלכסנדר לא מאמין שהחלטת ועדת הכספים להעלות את המס על הבירה היא סוף פסוק: "אני שואב תקווה מנאום האדם העובד של יאיר לפיד"
"נמשיך את המאבק בהעלאת מס הקנייה על הבירה ולא נוותר", כך התייחס אתמול אורי שגיא, הבעלים של מבשלת הבוטיק אלכסנדר, להחלטה של ועדת הכספים לאשר באופן קבוע את הצו להעלאת מס הקנייה על הבירה. שגיא, המרכז את המאבק בהעלאת המס מטעם המבשלות הקטנות, התנגד עמן למהלך וטען כי מדובר במיסוי לא צודק המוטל על מעמד הביניים.
- מאז עליית המס: מכירות הבירות ירדו, מכירות הויסקי והעארק עלו
- 24 דברים שלא ידעתם על בירה
- אלכוהול כחול־לבן ליום העצמאות
"חברי הכנסת אמרו במהלך הדיון שצריך לדאוג ליצרנים הקטנים, ואולי אני נאיבי אבל אני שואב הרבה תקווה מנאום האדם העובד של שר האוצר יאיר לפיד, שמדבר בדיוק על הדבר הזה", אמר אתמול שגיא. "בוועדה כולם אומרים שצריך לתת מענה ליצרנים הקטנים, שזו תוצרת ישראלית, שהיא מקטינה את הריכוזיות, מייצרת עבודה בפריפריה ומה לא. ואז בא מישהו מהאוצר ואומר שאין לו דרך לעזור במערכת המיסוי הקיימת. אז בהחלטת הכנסת הולכים לפתרון הכי קל והכי לא נכון".
שגיא אמר כי התחנה הבאה למבשלות הקטנות היא משרד הכלכלה בראשות נפתלי בנט. "הפנו אותנו למשרד הכלכלה, שממנו אגב התחלנו, ובו אמרו לנו 'זה לא אצלנו, לכו לאוצר'. משום שאין לנו ברירה, אנחנו חוזרים לשם. להרים ידיים זה אומר שמרבית המבשלות ייסגרו ופשוט אין לנו אופציה כזאת".
איציק תמיר, יו"ר איגוד המזון בהתאחדות התעשיינים ומנכ"ל קוקה־קולה ישראל, אמר אתמול ל"כלכליסט" כי "ההחלטה הזאת יכולה להביא לפיטורי עובדים. אנחנו כבר רואים מעבר בצריכה מבירה למשקאות חריפים עם אחוזי אלכוהול גבוהים יותר, ואם צריכת הבירה תמשיך לרדת, אז ייצרו פחות בירה ויצטרכו פחות עובדים. אין בהחלטת הכנסת שום היגיון, לא כלכלי, לא תרבותי ולא שום דבר".
כשנשאל על הצעד הבא במאבק של היצרנים אמר תמיר: "נראה שבשלב זה החליטו חברי הכנסת מה שהחליטו. ננסה להסביר את זה בעוד מקומות ואולי יש אפשרות לערער על ההחלטה שנפלה. משמעות ההחלטה היא שנוצר עיוות בכל שוק הבירה והמשקאות האלכוהוליים. הצריכה של בירה, שהיא מצרך עממי יחסית והשתייה שלה- בצורה מבוקרת - לא גורמת שום נזק ואולי אפילו מועילה, יורדת. במקביל גדלה הצריכה של המשקאות החריפים עם אחוזי האלכוהול הגבוהים, בייחוד הזולים והמיובאים. רוב הבירה מיוצרת בארץ".
באוגוסט 2012 נכנס לתוקף הצו המכפיל את המיסוי על הבירה, ומאז העלה בדרמטיות את מחיר המשקה לצרכן. מס הקנייה על הבירה, המוטל על יצרני המשקה, עלה אז מ־2.18 שקלים לליטר ל־4.19 שקלים לליטר באמצעות צו שנדרש לו אישור הכנסת. אישור זה ניתן אתמול, למורת רוחן של חברות הבירה. ברשות המסים נימקו את ההעלאה כחלק מהרפורמה במיסוי האלכוהול, שבסופה אמור המס על משקאות חריפים בעלי אחוזי אלכוהול גבוהים אמור להיות כבד יותר מזה המוטל על משקאות קלים יותר כמו בירה.