הוצאת כתר: "גרמו לנו להבין שיחסלו אותנו בכל דרך אפשרית"
בדיון שהתקיים בוועדת החינוך של הכנסת על חוק הספרים חשף יו"ר כתר צלי רשף כי סטימצקי חדלה להזמין ממנה ספרים כדי שלא תפעל להגביל את כוחה. סמנכ"ל סטימצקי דחה את הטענות: "אנחנו קונים מכם ספרים, זו טענה לא מכובדת"
"יש עלינו לחץ פיזי בלתי מתון מצד הרשתות, ובעיקר מצד סטימצקי. הן דרשו מאיתנו הנחות של 60%, ולא של 40%, כמו שאנחנו נותנים להן, וגרמו לנו להבין שיחסלו אותנו בכל דרך אפשרית", כך תיאר יו"ר כתר צלי רשף את הלחצים הכבדים שסטימצקי מפעילה על ההוצאה כדי שתעמיק מבצעים.
רשף אמר את הדברים בדיון האחרון שהתקיים בוועדת החינוך של הכנסת על הצעת חוק הספרים בשבוע שעבר. הוועדה מכינה את ההצעה לקריאות שנייה ושלישית, והבוקר אמורה להמשיך את הדיון על מה שמכנות ההוצאות "הדואופול הקמעונאי בשוק הספרים", כלומר השליטה הבלתי מעורערת בשוק של רשתות צומת ספרים וסטימצקי.
במהלך הדיון גילה רשף מקצת מהנעשה מאחורי הקלעים ביחסים הסבוכים בין הרשתות הגדולות לבין הוצאות הספרים. לדבריו, "יש כשל בעובדה שקמעונאים גדולים וחזקים מכתיבים את תנאי הסחר. הקמעונאים מפעילים עלינו לחץ גדול, ובעיקר סטימצקי, שהפסיקה לקחת מאיתנו ספרים בשבוע האחרון. אם החוק לא יטפל בכוח שיש לרשתות כלפי המו"לים, התוצאה תהיה ברורה".
"אם ההנחות יקוצצו נסגור חנויות בפריפריה"
הצעת חוק הספרים, הנחשבת לתקדימית, מנסה להתערב, מעל ראשו של הממונה על הגבלים, ביחסים המסחריים בין חמשת השחקנים בשוק: המו"לים, רשתות הספרים הגדולות, החנויות הקטנות, הסופרים והקוראים. החוק חסר תקדים גם ביחס לתכליתו הבלתי רשמית - להעלות את מחיר הספרים בישראל.
דברי ההסבר לחוק אינם מתהדרים בתכלית זו, אלא בתכלית אחרת - להציל את הסופרים מהתמלוגים הנמוכים שהם מקבלים. את האחראים לכך מצא החוק ברשתות השיווק. פרט לקביעת שיעור סף לתמלוגים שישולמו לסופרים ואיסור מתן הנחות על ספרים חדשים שנה וחצי מיום הוצאתם, מתערבת הצעת החוק ביחסים המסחריים העדינים בין המו"לים לבין הרשתות הגדולות.
כך למשל מציעה ההצעה לחייב חנויות ספרים להתקשר בהסכמים אחידים עם מו"לים ולאסור על חנויות להפלות מו"לים בשטחי תצוגה. ההצעה נועדה, בין השאר, לטפל במצב הייחודי שנוצר בצומת ספרים, הנשלטת בידי המו"לים הגדולים.
במהלך הדיון הכחיש רונן כהן, סמנכ"ל המכירות של סטימצקי, את דבריו של רשף וטען כי הרשת לא הפעילה לחצים על כתר: "אנחנו קונים ספרים, ולנצל את הבמה הזאת כדי להגיד שהפסקנו לקנות מכם ספרים זה פשוט לא נכון, זה לא מכובד".
בתגובה לדברים חזר רשף על עמדתו וטען כי "הדברים נאמרו מפורשות בכל דרך אפשרית, הן במילים והן בהתנהגות. הודיעו לנו שאנחנו תוקעים סכין בגב של סטימצקי וכל היתר".
בהמשך הדיון טענה שרון כץ, סמנכ"לית משאבי אנוש בסטימצקי, כי אם תתקבל במסגרת החוק ההצעה להגביל את ההנחה שיוכלו להעניק הרשתות, תיאלץ הרשת לסגור חנויות בפריפריה. "ההצעה להגביל את ההנחות לרשתות היא מבחינתנו הרבה מעבר לקושי. במתכונת שבה מצד אחד המו"ל קובע את המחיר לצרכן ומצד שני החוק מגביל את ההנחה המקסימלית לא נוכל לפעול. במצב כזה, שבו נהיה נעולים משני הכיוונים, לא תהיה לנו הגמישות להתמודד עם ההוצאות האלה".
לדברי כץ, "במקרה הגרוע פחות ייסגרו חנויות בפריפריה. יש לנו חנויות בשדרות, בערד, בבית שאן, במגדל העמק, במעלות ובדימונה - שלא נוכל להחזיק. לתפיסתנו יישאר מספר מצומצם של חנויות בערים הגדולות, וימכרו בהן גם ספרים, אבל כנראה זה לא יהיה העיסוק העיקרי. סטימצקי כרשת ספרים לא תוכל להתקיים במצב שבו ההנחה המקסימלית היא חלק מהחוק".
"מוכנים לפיקוח על המו"מ עם המו"לים"
צלי רשף מסר בתגובה: "מאז הדיון שהתקיים לפני כשבוע וחצי באו היחסים עם סטימצקי על תיקונם".
איריס בראל, מנכ"ל סטימצקי, מסרה: "כתר היא אחת ההוצאות החשובות, ואני בטוחה שבהתחשב בעובדה שסטימצקי היא הרשת היחידה שתומכת בחוק, המו"לים לא ייפגעו. אין מודל כלכלי שמאפשר לקבוע מחיר לקמעונאי ומחיר לצרכן, ואני מוכנה שנציג מטעם יוג'ין קנדל יישב במשא ומתן בין סטימצקי למו"לים כדי לוודא שלא ננצל את החוק לטובת סטימצקי ונפעל בהגינות מלאה".
התותחים הכבדים שמייצגים את צומת ספרים
צומת ספרים, שצפויה להיפגע באופן קשה מחוק הספרים, גייסה לצורך מאבק בו שניים מהמשפטנים הבכירים בישראל: פרופ' ברק מדינה, לשעבר דקאן הפקולטה למשפטים באוניברסיטה העברית, וד"ר דוד תדמור, שכיהן בעבר כממונה על הגבלים עסקיים. פרופ' מדינה הובא כדי לתקוף את הפגיעה החוקתית שהחוק עלול לייצר, ואילו ד"ר תדמור כדי להתמקד בפן הכלכלי־משפטי של החוק.
בשיחה עם "כלכליסט" טען פרופ' מדינה כי האופן שבו נוסחה הצעת החוק מצביע על כך שהיא נועדה לפגוע בצומת ספרים באופן ישיר. "ההצעה נועדה לקדם את האינטרסים של בעלי החנויות הקטנות ושל הוצאות ספרים שמצליחות פחות מאחרות על חשבון פגיעה ברשתות הספרים המובילות, אלא שהכנסת לא רשאית להשתמש בסמכויות החקיקה שלה כדי לפגוע בגורם מסוים או כדי להגן על אינטרסים של גורם מסוים אחר".
לדברי מדינה, הצעת החוק פוגעת באופן חמור בחופש העיסוק של הרשת. "במסגרת ההצעה מוצע להטיל מגבלות ניכרות על דרך הפעולה העסקית של רשתות הספרים המובילות ולאפשר להן להפיק פחות רווחים. ההצעה פוגעת בחופש החוזים של הרשתות על ידי זה שהיא מתערבת בתנאי ההתקשרות שלהן עם הוצאות הספרים ופוגעת בזכות לשוויון בכך שהיא מטילה מגבלות ניכרות על העוסקים בענף הספרים, בלי להחיל הסדרים דומים בשווקים אחרים שבהם מתקיימים מאפיינים דומים של תחרות בין מעטים, זאת אף שבהם קיימת בעיה של גביית מחירים גבוהים שאינה קיימת בענייננו. התערבות מעין זו בתנאי ההתקשרות של הצדדים היא דבר נדיר ביותר במדינות דמוקרטיות".
(משה גורלי)