עודד מודן: "לא נוכל למכור ספרים במחירים שגופים ממשלתיים מבקשים"
ועדת החינוך של כנסת דנה בחוק הספרים. עו"ד דוד תדמור, היועץ המשפטי של כנרת זמורה ביתן: "אנו מבקשים לאפשר מתן הנחה תחומה לאורך כל השנה באופן קבוע כדי לאפשר לקשתות להתחרות"
"צריך לזכור שלא נוכל למכור במחירים שגופים ממשלתיים מבקשים ולשלם את שכר הסופרים שהוא 8% מהברוטו". כך אמר היום עודד מודן, בעלי הוצאת מודן בדיון בוועדת החינוך של כנסת בראשות עמרם מצנע בדיון על חוק הספרים. מודן הוסיף: "לא לקחנו משאבי טבע של המדינה. יש גבול לכמה אפשר לסחוט את הרשתות".
- הוצאת כתר: "גרמו לנו להבין שיחסלו אותנו בכל דרך אפשרית"
- אושרה בקריאה ראשונה הצעת חוק הספרים: "ספר זה לא קוטג'"
יו"ר המועצה הלאומית לכלכלה, פרופ' יוג'ין קנדל אמר למשתתפי הדיון בשלב מסוים כי "אף אחד ממכם לא רוצה שהצד השני יתמוטט". קנדל התכוון לכך שמבחינה כלכלית השוק בנוי על שני הצדדים, אך השנאה חזקה מרציונאליות.
רחלי אידלמן, מו"לית הוצאת שוקן תקפה את הרשתות: "היום הרשתות לא מאפשרות לך עוד מבצעים הן מכתיבות. אם כל ההצגה שסטימצקי העלו, שהמצב היום הוא שהרשת מכתיבה לך תנאים או שסוגרת לך את הברז".בהמשך אמרה אידלמן: "יש כמה רשתות שלא אכפת להם למוטט כמה מו"לים".
איריס בראל, מנכ"לית סטימצקי תקפה בחזרה: "גברת שוקן יש גבול לכמה דברי שקר ניתן להגיד בוועדה. תכבדי את הוועדה ותגידי דברי אמת". בראל אף אמרה לנציגי הוצאת כנרת: "כבר קרה שאמרתם שאתם לא מספקים לסטימצקי ספרים של כנרת וזה בסדר גמור".
מטרת החוק היא להבטיח תגמול הוגן לסופרים בישראל, לקדם את הספרות ולאפשר תחרות בין הוצאות וחנויות ספרים. לכל ספר חדש יוגדר תקופת הגנה של 18 חודשים מיום הדפסת המהדורה הראשונה של הספר. המו"ל לא יוכל לשנות את המחיר לצרכן עד סיום תקופת ההגנה.
מוציא לאור ישלם לסופר ישראלי בעד כל ספרים שנמכרו עד לסיום הרבעון שבו חל היום האחרון של תקופת ההגנה, תמלוגים של 8% מהמחיר לצרכן בניכוי מע"מ – בעד 6000 ההוצאות הראשונות, ומעל לכך 10%. לאחר תופת ההגנה, במשך שבע שנים, ישלם המו"ל תמלוגים בגובה 16% ממה שקיבל בפועל בניכוי מע"מ. ניתן יהיה לתת הנחה של 10% בתקופת ההגנה במהלך שבוע הספר והחגים – סוכות ופסח.
כמו כן לפי החוק חנות הספרים לא תפלה בין המו"ל בעלי מאפיינים דומים ובקביעת שיעור ההנחה בהסכמי הנחה. ניתן יהיה בקביעת שיעורי הנחה שונים בהפרש של עד 7% במחיר הצרכן בין מו"ל עם מאפיינים דומים. מאפיינים דומים יהיו לפי מספר הכותרים מדי שנה וסוג הכותרים.
בראל הסבירה כי "היום רשת ספרים סטימצקי מקבל על ספר שבמבצע 33% ועל ספר שלא במבצע 70%-80%. יש היום שיפור מאד גדול למו"לים ולא מדברים עליו. מאחר שההסכם הוא שנתי, המו"ל יודע בכל רגע נתון מה מצב הספר. יש לי חוות דעת ממשרד אגמון שלא ניתן חוקית להכניס אחוז הגבלה של כמה רשת תקבל. זה לא יעבור את מבחן הבג"ץ".
ד"ר יעל הדס, מנהלת הוצאת שוקן מנגד האשימה את הרשות: "התכנסנו כי אין תחרות משוכללת פה, יש פה רק שתי פירמות. זה נותן להם כח שוק שרחלי מצרה עליו. כח השוק הגדול שיש לקמעונאים הוא לא על הספרים שבהגנה אלא שבכל רגע שהם רוצים להשיג הנחה הם אומרים שהם יורידו לנו משאר הספרים. אם רוצים לטפל בכשל שוק צריך לנתק את העסקת קניות מהדיון על ההנחה. רשת יכולה להחליט שהיא מפסיקה קניות ממו"ל, אך אסור לה להכניס לדיון על ההנחה".
תדמור: "לאפשר מתן הנחה תחומה"
אחד הסעיפים שדווקא הטרידו את שני הצדדים יחדיו, היה הכנסת ממונה על היחסים בין הרשתות והמו"לים, שיאושר על ידי שר הכלכלה. חנות ספרים ומו"ל שמגיעים להסכם שונה בתקופת ההגנה יהיה טעון אישור הממונה וההסכם לא יכלול תמורה נוספת שידרוש החנות.
עו"ד דוד תדמור, היועץ המשפטי של כנרת זמורה ביתן תקף סעיף זה בדיון: "אנחנו מבקשים לאפשר מתן הנחה תחומה לאורך כל השנה באופן קבוע שרשתות תוכלנה להתחרות בכלי היחיד שיש להן והוא המחיר. ההגבלה כאן היא הרבה מעבר לנדרש. יש קיום של ממונה ושימוש בסמכויותיו. הייתי ממונה (רשות ההגבלים, ח"פ) ואני פחות נלהב מהתואר הזה מלכתחילה. זו סמכות של פקידים שאין לכם מושג, מי הם יהיו, מה ה יהיו ולטובת מה הם יהיו. לכולם יהיה זמן להצטער על כך אחר כך".
תדמור הוסיף בהמשך בנוגע לאותו עניין כי "יש התערבות גסה בין שני צדדים תוך הכנסתו של שיקול דעת של רגולטור שאמור לקום. אנחנו מציעים לשנות את הסעיף שנדרש לשנות הסכם בין שני צדדים רק בהסכמת הממונה".