נפילתו של אבי מלכה: לא ממוקד, לא מקשיב לאיש ולא לוקח אחריות
הוא התחיל עם חנות אחת ושאיפות לבלוע את העולם, בדרך ניסה להתרחב לעוד קהלים ולחו"ל, ונחל כישלון אחר כישלון. רכישת אופיס דיפו היתה המסמר האחרון בארון עסקיו. מלכה: "זהו יום עצוב בחיי"
אתמול נסתם הגולל על הקשר של אבי מלכה עם קבוצת האופנה שלו, מלכה ריטייל, שמפעילה את רשתות ml, ml men וג'אמפ. מלכה הודיע כי הוא מרים ידיים ויוצא מהמירוץ, וכי הוא אינו מתנגד לפירוק החברות שבבעלותו. בדיון שהתנהל בבית המשפט אתמול אחר הצהריים הודיעה חברת החשמל כי בשבע בערב היא מתכוונת לנתק את אספקת החשמל בכל חנויות הקבוצה בקניונים. מנהלי הקניונים כבר השכירו את המיקומים לסוחרים חלופיים בשבועות האחרונים, וכעת, עם ההודעה על פירוק החברה, החלו לפנות את סחורת ml וג'אמפ מהחנויות.
- ביהמ"ש נתן למתאים לי וג'אמפ עוד 72 שעות של אוויר לנשימה
- אבי מלכה ויתר על "מתאים לי"; קבוצת האופנה עוברת לפירוק
- 60 מעובדי מתאים לי מבקשים להצטרף להליך פירוקה: "יש לפעול למכירת החברה"
"בקושי רב ובכאב גדול, אני נאלץ לשים את עצמי בחוץ... אני הולך לנוח מכל האירועים הקשים שעברתי, ולטפל במשפחה שהזעזועים הללו השפיעו גם עליה. אני פורש מהמירוץ... זהו יום עצוב בחיי", כך מסר אתמול מלכה במכתב לעובדים שהגישו אף הם בקשת פירוק לרשתות האופנה.
רשת ml, או בשם לידתה, מתאים לי, החלה כחנות בהרצליה שאותה הקימה אמו של אבי מלכה ב־1990. החנות נוסדה מהיעדר היצע לבגדי נשים במידות גדולות. שנה לאחר מכן מלכה, חייל משוחרר, הצטרף לעסק. לימים הפכה הרשת להצלחה, והיתה כמעט יחידה בתחום הנישה של בגדי נשים במידות גדולות, עד שקמו לה מתחרות בודדות ובהן רשת עונות.
גם אז המשיכה מתאים לי להוביל את התחום, וב־2003 יצאה במהלך לשינוי שם הרשת ל־ml. ההשקעה הכספית במהלך זה הוערכה באותה העת ב־2.5 מיליון דולר, ומלכה החל כבר אז לחלום על רשת אופנה בינלאומית, וברוחו ראה את שלטי ml מתנוססים ברחבי אירופה. באותה שנה הוא פתח סניפים בטורקיה, קפריסין ורומניה שנכשלו ונסגרו לאחר תקופה קצרה.
ב־2006 הרחיבה ml את פעילותה והשיקה את רשת הגברים ml, שהצליחה פחות מרשת הנשים. ב־2011 מתח מלכה את המותג והשיק ליין לצעירות מלאות תחת השם MLly, שגם לא התרומם.
בשנים האחרונות הרגיש מלכה שהוא חייב לגדול. הוא ראה את קבוצות הקמעונאות הגדולות זארה ופוקס, שמע על מיזוגים ורכישות של מתחרות, והחליט שהוא רוצה להיות קבוצה גדולה בעלת כוח אל מול הקניונים ושתזכה בתנאים מסחריים טובים יותר מספקים.
אחרי שיצא לחו"ל ולא הצליח שם, הוא ניסה להרחיב את עסקיו בארץ והחל לרכוש חברות כושלות. "אבי הוא איש של חזון, אבל היתה לו טעות אחת בדרך", אומר גורם מקורב למלכה. "הוא לא האמין שחברה קמעונאית יכולה לשרוד בענף אם היא בינונית או קטנה. הוא האמין שהגדולים ישרדו והקטנים והבינוניים ייפלו".
בשלב ראשון רכש מלכה ב־2009 את רשת האופנה ג'אמפ מהמשביר לצרכן ב־18 מיליון שקל, שעבור רכישתה הוא עדיין לא סיים לשלם; לאחר מכן רכש את אופנת Mam'z שגם היא הספיקה להיסגר; ולימים התמודד על רכישת רשת העשה זאת בעצמך אייס, והפסיד לאלקטרה מוצרי צריכה. "הניצחון" של מלכה הגיע כאשר הצליח לרכוש את אופיס דיפו, ומה שנתפס בעיניו כניצחון הקטנים על הגדולים היה בדיוק גם מה שהביא לנפילה שלו. אופיס דיפו והעקשנות של מלכה הם שהובילו אותו לאחד הימים הקשים בחייו.
הקיף את עצמו ביס־מנים
"מי שעוסק באופנה, עדיף שיעסוק באופנה", אמר אתמול גורם מעסקי האופנה. "מלכה לא ידע לתפעל ולנהל את אופיס דיפו, והעיסוק ברשת הכושלת פגע בניהול שלו את רשתות האופנה. הוא הקיף את עצמו בחבורת מנכ"לים ועוזרים שאמרו 'אמן' על כל מה שעשה ולא עצרו אותו לרגע. הוא היה המגלומן והם אמרו לו 'אמן'. אף אחד לא עצר אותו ואמר לו 'אבי, אין כסף לקניית אופיס דיפו".
מלכה חשב שאת עסקת אופיס דיפו הוא יצליח לממן מהפדיונות של הרשת, מה שהתגלה כבלתי אפשרי. מאז רכש את רשת הציוד המשרדי הוא עבר לנהל אותה, וכל תשומת הלב שלו היתה שם על חשבון רשתות האופנה ומפעל הרשת, פרייבט ליין, שהלכו ודעכו בשל חוסר תשומת הלב שלו.
מלכה פיטר בשנה החולפת את המעצבות של רשתות האופנה שלו, והשאיר מעצבת אחת בלבד שעיצבה את הדגמים לשלוש הרשתות — ml, ml men וג'אמפ. בענף האופנה הרימו גבה נוכח המהלך יוצא הדופן. לאחר רכישת אופיס דיפו העתיק מלכה את משרדו למשרדי אופיס דיפו במודיעין, והשאיר את הניהול של קבוצת האופנה בידי בכיריה גיא גאנה ואלי קידר, שבשלב מאוחר יותר מונה למנכ"ל אופיס דיפו. מקורביו של מלכה טוענים כי לאורך הדרך הוא לא הקשיב לעצות יועציו הבכירים שאותם שכר עבור כסף רב, הפסיק לתת תשומת לב לרשתות האופנה, והתמקד אך ורק באופיס דיפו.
בשנים האחרונות גם יצא מלכה נגד מחירי השכירויות בקניונים וניסה להיות קולם של השוכרים. בכל כנס וראיון דאג לבקר את קבוצות הקניונים — ואלה חיכו לו בפינה כאשר נפל. קבוצת עזריאלי החלה כבר לפני כשבוע וחצי לסגור לו חנויות, ומליסרון פנתה לבית המשפט בבקשה לאשר לה לבצע מהלך דומה.
"אבי מלכה התחמק מספקים בשנה האחרונה, איבד את האובליגו מהם, ואיבד את האמון שהיה לו מצד הבנקים וחברות האשראי. הבעיה שלו שהוא לא מסוגל לשמוע חוות דעת מאחרים, ויש לו כושר דיבור כזה שהוא מצליח לשכנע אנשים בצדקתו, גם כאשר הוא טועה", אומר בכיר בענף האופנה.
גם אתמול, כאשר נודע כי האור בחנויות ml וג'אמפ עומד להיסגר, המשיך מלכה להאשים את הסובבים אותו: את ישראל בכר הנאמן של אופיס דיפו, את חברות האשראי ואת כל מי שניתן להאשים, אך סירב לקחת אחריות על כישלונו. "הנסיבות שאליהן הגענו ברורות. הטלטלה שישראל בכר ובנק מזרחי גרמו לספינה הזאת הובילו את אופיס דיפו להקפאת הליכים רק בשל יצר נקמנות — הם האשמים... לאחר שהצלחתי לקבל אישור סופי מחברת האשראי ישראכרט ביום חמישי האחרון, חשבתי שהמשבר מאחורינו... ויזה כאל החליטו בצעד חסר אחריות למנוע מהחברה כספים שהוזרמו לקופה מהמכירות שלנו ושהחברה זכאית להם".
בוויזה כאל דחו את הטענות של מלכה, ואמרו אתמול כי מלכה סירב להתחייב בפני חברת האשראי כי הכסף שהוא דורש ממנה לשחרר אכן יופנה למשכורות העובדים. "במהלך הימים האחרונים התנהל משא ומתן בין כאל לבין אבי מלכה, אשר במהלכו הסכמנו להעביר כסף לטובת תשלום שכר לעובדי הקבוצה. ביקשנו לוודא כי הסכום יועבר לטובת העובדים ולא לטובת מטרות אחרות, וכן כי הסדר זה יקבל את ברכת בית המשפט לצורך הבטחת יישומו".
בפתח הדיון בבית המשפט מחוזי מרכז בפני השופטת עירית וינברג נוטוביץ חזר בא כוחה של ml, עו"ד שלום גולדבלט, על ההודעה שהוגשה מטעם החברה לבית המשפט. לדבריו, לאחר הדיון שהתקיים יום קודם לכן נעשו ניסיונות להשגת מקור מימון, אך למרות הסכמת הבנקים וחברת ישראכרט, "ויזה כאל העלתה תנאים — שחשבנו שהעלתם כמוהם כסירוב לאפשרות שלנו להמשיך ולהפעיל את החברה ולהגיע להסדרים מסוכמים עם כלל הנושים". עוד לטענתו, גם הדיון עם נציגי מליסרון ש"עמדה על הרגליים האחוריות כדי שמלכה לא ימשיך כשוכר אצלם" השפיע לא מעט. בעקבות הדברים הללו, כך לפי עו"ד גולדבלט, יצאה הודעה לנושים המובטחים ש"אנחנו למעשה מרימים ידיים ולא יכולים להמשיך לראות את העובדים ללא שכר".
"אנחנו", הוסיף, "מבקשים לפעול בכל דרך כדי להמשיך להפעיל זאת כעסק חי, ולהעביר לבעלים שיוכלו להמשיך ולממן אותה". באת כוחם של העובדים — עובדי ml, ג'אמפ ופרייבט ליין — עו"ד ליזה חדש, שהגישה במהלך היום שלוש בקשות שונות לפירוק הקבוצה, סיפרה בדיון כי בשעות האחרונות מתקיימים ניסיונות למצוא מימון לתקופה הקרובה, וכי הן ויזה כאל והן מליסרון הביעו נכונות לסייע.
ניתוק החשמל נמנע
"עובדי החברות התעוררו אתמול לחדשות קשות מאוד", אמרה עו"ד חדש בדיון. "המשכורות של חודש אוקטובר לא שולמו. הבנו שהחברה מגיעה למעשה לסוף דרכה במתכונתה הקיימת".
לדברי נציגת העובדים, ישנה עדיפות להפעלה תחת פירוק זמני את החברה לתקופה קצרה שבמהלכה ייצא מכרז לרכישת החברה, וכך יינצלו מקומות העבודה של מאות העובדים. כמפרק הוצא שמו של רו"ח בועז גזית, ששימש בעבר כנאמן של חברת גריפ כשנקלעה להליכי פירוק. לדברי עו"ד חדש, מי שפנה אליה והביע כבר התעניינות בהפעלת הקבוצה הוא עו"ד יוסי מנדלבאום, המייצג את חברת עמית אופנה בע"מ שבעבר רכשה את גריפ. "הוא ביקש 72 שעות לבדיקת הרכישה כעסק חי", אמרה. לפי עו"ד חדש, חוב ml לעובדים עומד כיום על כ־5 מיליון שקל, חובות ג'אמפ לעובדים נאמדים ב־2 מיליון שקל, ועוד 400 אלף שקל חוב של פרייבט ליין לעובדיה.
בקשה נוספת לפירוק ולמינוי מפרק במעמד צד אחד הוגשה על ידי כ־90 עובדים נוספים של הרשת, המיוצגים על ידי עו"ד רמי קוגן. לדברי העובדים החברה הגיעה לסוף דרכה, חלק מסניפיה בקניונים השונים ברחבי הארץ עומדים בפני פינוי, וחנות הבגדים בעפולה נותקה מאספקת החשמל. עוד מצוין בבקשה כי אתמול נתבקשו עובדי החנויות בחולון, גבעתיים וירושלים לסגור את החנויות באופן מיידי. "כך", נכתב, "אין תוחלת להמשך פעילות החנויות השונות המהוות את מקור פרנסתם של העובדים".
נציגת חברת החשמל אמרה בדיון כי החשמל בשתי הרשתות תואם לניתוק כבר אתמול, "אולם לאחר שיחה עם מר מלכה אתמול נדחה הניתוק להיום ב־19:00". השופטת הבהירה לחברת חשמל בדיון שעליהם להמתין עם ניתוק החשמל.
השופטת גם דנה בהסכמת הצדדים שרו"ח גזית ועו"ד שפלר ישמשו כמפרקים זמניים. הם אמורים להפעיל את החברה במשך תקופה של 48–72 שעות מקופת החברה, במהלכה יפורסם מכרז למכירת הפעילות.