ניתוח כלכליסט
התוכן השתפר, אך הבשורה הצרכנית תגיע מערוץ אחר
HOT ו־ yes החלו לשווק בימים האחרונים את החבילות המוזלות שגיבשו בלחץ משרד התקשורת. בהשוואה לניסיון שנעשה בימי השר כחלון חל שיפור בהיצע, אך נראה שרק כאשר ייכנסו לשוק הטלווזיה שחקנים חדשים, בכבלים ובלוויין יציעו הנחות גם על התכנים המובילים שלהם
ביום חמישי האחרון, יום לאחר ההכרזה החגיגית של שר התקשורת גלעד ארדן על החבילות הצרות ללקוחות הכבלים והלוויין, החלה HOT בשיווקן ואתמול הצטרפה אליה המתחרה yes. עם כניסתו לתפקיד לפני כשנה הבטיח ארדן שבכוונתו לחייב את חברות הטלוויזיה הרב־ערוצית לשווק חבילות מוזלות ב־120 שקל, ובהבטחה זו הוא עמד. ואולם, לא בטוח שהעמידה ביעד זה תבטיח שארדן יצליח במהלך שבו כשל קודמו בתפקיד, משה כחלון.
- ארדן יחייב את HOT ו-yes להציע ללקוחות חבילות ב-120 שקל
- ועדה חדשה תבדוק אפשרות להכנסת פרסומות ל-HOT ו-yes
- HOT ו-yes לחצו על הח"כים ותקציב החדשות המקומיות התכווץ ל-5 מיליון שקל
אפילו במשרד התקשרות מבינים שמדובר בפתרון זמני. המהפכה הצרכנית, אם תגיע, תהיה מכניסתם של שחקנים חדשים לשוק. רק אז עשויה להיווצר תחרות שתוביל גם לירידת מחירים דומה לזו שהתרחשה בשוק הסלולר ב־2012.
ארדן העדיף לא להיגרר למאבק בירוקרטי
החבילות שעליהן הכריז משרד התקשורת בשבוע שעבר יימכרו במחיר אחיד של 120 שקל, במטרה לתת מענה ללקוחות שמעוניינים במבחר מצומצם של ערוצים בלי לרכוש את חבילות הבסיס שמציעות החברות, שמחירן עומד על 215 שקל בממוצע בחודש. החבילות גובשו בהסכמה בין ארדן ל־HOT ו־yes.
זו הפעם השנייה שבה משרד התקשורת מחייב את החברות לשווק חבילות מוזלות, שבהן מספר מצומצם של ערוצים ביחס לחבילות הבסיס. בקדנציה של כחלון כשר תקשורת מכירת החבילות הצרות הסתיימה בכישלון, שנבע בעיקר ממגוון הערוצים הלא אטרקטיבי שהציעו HOT ו־yes , שרק מיעוט קטן של לקוחות הצטרף אליהן. החבילות ההן עלו 129 שקל בתחילה, אך בהמשך התייקרו ל־149 שקל. הפעם המשרד הוא זה שקבע את המחיר ולא אפשר לחברות לחרוג מתקרה של 120 שקל.
לאור כישלון החבילות הקודמות, ערך המשרד באוגוסט שימוע לחברות הטלוויזיה. באותו שימוע הציב המשרד ל־HOT ו־yes דרישות מרחיקות לכת, ובהן מתן אפשרות לצופה לבחור את הערוצים שייכללו בחבילה מתוך מכלול הערוצים שהן משווקות. החברות ביקרו בחריפות את התנאים שהוצגו בפניהן בשימוע וטענו כי מודל שבו הצופים יכולים לבחור כל ערוץ שהם רוצים ולצרף אותו לחבילה לא קיים כלל בעולם.
בסופו של דבר גובשה הסכמה שלפיה החברות יגבשו את תוכן החבילות המוזלות על פי הקווים המנחים של המשרד, וכי המחיר לא יעלה על 120 שקל בחודש. ארדן הבין ככל הנראה שהתעקשות בנושא זה עלולה לגרור תהליך ארוך של שימועים והתנצחויות מול החברות ולכן בחר להתפשר ולקדם את הנושא במהירות.
אין ספק שהחבילות החדשות שמציעות HOT ו־yes הן אטרקטיביות בהרבה בהשוואה לאלו בתקופת כחלון: החבילות החדשות כוללות מגוון רחב יותר של ערוצים - 22 ב־yes ו־24 ב־HOT - לעומת 16 ערוצים בלבד בגרסה הקודמת. ניתן למצוא בהן גם ערוצים אטרקטיביים יותר: לדוגמה ערוץ yes דוקו וערוץ ביוגרפיה שמוצעים כחלק מחבילת ההעשרה ב־yes, וערוץ 8 וספורט 5 שמופיעים בחבילות של HOT.
HOT ו־yes מצאו דרכים חדשות להתחכם
לפחות בהתרשמות ראשונית נראה ש־HOT ו־yes גם לא מחביאות את הפרסום על החבילות החדשות בתוך אתרי האינטרנט שלהן, כפי שקרה בפעם הקודמת.
עם זאת, החבילות המוזלות החדשות מדגימות גם את המגבלות של רגולציה שמנסה לכפות על חברות לשווק מוצר במחיר מפוקח. החיסרון בהטלת רגולציה מסוג זה הוא שהחברות תמיד יודעות כיצד להתחכם ולמצוא את הדרכים להפוך מוצר שהן לא רוצות לשווק ללא אטרקטיבי. במקרה הנוכחי נראה שב־HOT ו־yes עשו מאמץ לא להרגיז את ארדן ולהציע חבילות מוזלות טובות מבעבר, אך מנגד גם נזהרו שלא להציע חבילות שיגרמו לנטישת צופים שרכשו חבילות יקרות יותר.
הערוצים שמציעות החבילות החדשות הם אמנם אטרקטיביים יותר מבעבר, אך הם בפירוש לא ערוצי הדגל שגורמים לצופים לשלם מלכתחילה על מינוי לטלוויזיה רב־ערוצית. מלבד זאת, החברות יודעות היטב איך למצוא את הפרצות שיאפשרו להן לגבות מהלקוח עוד כמה שקלים ולהגדיל את הרווחיות מהחבילות החדשות.
כך למשל, הן HOT והן yes משווקות את החבילות המוזלות עם ממיר דיגיטלי שאינו תומך בצפיית HD. החלפת הממיר ל־HD מחייבת תוספת תשלום. לקוחות HOT שיבחרו בחבילות החדשות לא יוכלו כלל להצטרף לשירותי ה־VOD. ב־yes ניתן להצטרף ל־VOD, אך בפועל השירות שמוצע בחבילה הצרה הוא חלקי וכדי לקבל את כל הסדרות החדשות שנכללות בשירות, יידרש הלקוח לשלם 45 שקל.
בנוסף, לקוחות שמצטרפים לחבילות הרגילות יקבלו במקרים רבים את ההתקנה בביתם חינם. לעומת זאת, לקוחות חדשים שיבחרו בחבילות המוזלות יחויבו בתשלום נסוף עבור ההתקנה: 149 שקל ב־yes ו־299 שקל ב־HOT.
ההערכה ב־HOT ו־yes היא שהחבילות החדשות יישארו מוצר נישתי שפונה לקהל מצומצם יחסית שרוצה לקבל קצת יותר מאשר בשידורי עידן פלוס החינמי, אך לא מוכן לשלם על חבילות הבסיס היקרות. קשה לראות איך התוספת של החבילות המוזלות תגרום לישראלים להרגיש כי הם מקבלים מחירים הוגנים מ־HOT ומ־yes, כפי שהם חשים כיום בתחום הסלולר.
גם במשרד התקשורת מבינים שלרגולציה בסגנון חבילות צרות כאלו ואחרות אין תוחלת, והפתרון האמיתי בשוק הטלוויזיה הרב־ערוצית יבוא מהכנסת תחרות בדמות שחקנים חדשים לענף. אלא שכאן המצב מורכב עוד יותר: הרבה גורמים הצהירו על רצונם להיכנס לשוק הטלוויזיה - מסלקום ופרטנר דרך גולן טלקום ועד רמי לוי. בינתיים, אף אחד מהם לא עשה זאת.
חברות הסלולר מהססות אם להיכנס להרפתקה
תפיסת העולם של השר הקודם כחלון היתה שהכנסת תחרות לשוק הסלולר תעודד את סלקום ופרטנר להיכנס לתחומים חדשים, בעיקר לטלוויזיה, בניסיון למצוא מנועי צמיחה חדשים. בינתיים, זה עוד לא קרה. התחרות שהוכנסה לשוק הסלולר היתה כל כך אגרסיבית, עד שהיא מקשה על השחקנים הקיימים לגייס את המימון וההרפתקנות כדי להיכנס לתחומים חדשים הדורשים השקעה כמו טלוויזיה.
בשוק התקשורת קיימות הערכות מנוגדות ביחס לאפשרות שחברות הסלולר ייכנסו בסופו של דבר לתחום הטלוויזיה. מצד אחד, יש מי שמאמינים שעד סוף 2014 ייכנסו לענף שחקנים חדשים, ושהחברות נמצאות כבר בשלב מתקדם בהכנות. מנגד, הערכה רווחת אחרת היא שברגע האמת החברות פשוט לא יוכלו להמר על הרפתקה יקרה כל כך במצבן המדולדל.
באופן פרדוקסלי, ההחלטה המשמעותית שיכול משרד התקשורת לבצע כדי לעודד כניסה של מתחרים חדשים לטלוויזיה היא דווקא אישור ההסכמים לשיתוף רשתות. אם משרד התקשורת יחליט לאשר את ההסכמים בין פרטנר ל־mobile HOT ובין סלקום, פלאפון וגולן טלקום לאיחוד רשתות הסלולר שלהן, הוא יחסוך לחברות מאות מיליוני שקלים. הסכומים האלה עשויים לאפשר להן להתחרות בדואופול של HOT ו־yes. אם זה לא יקרה, ייתכן שהבשורה המרכזית של השנה בטלוויזיה יהיו החבילות המוזלות. ברגע זה, זו לא נראית בשורה כל כך מטלטלת.