קניבליזם הדדי: סטימצקי מתחפשת לקרביץ, ולהפך
קריסת אופיס דיפו וחוק הספרים שנכנס לתוקף בפברואר משנים את חוקי המשחק: סטימצקי פותחת מחלקות כלי כתיבה בסניפים, ובקרביץ בונים על שבוע הספר להסתערות על התחום
היחלשות אופיס דיפו שקרסה השנה, נמכרה והחליפה ידיים, וכניסתו לתוקף בפברואר האחרון של חוק הספרים מתחילים להשפיע על מצב רשתות הספרים וחנויות הציוד המשרדי, שמחפשות פתרונות כדי לשרוד בשוק המשתנה. כתוצאה מכך, הגבולות הברורים בין קמעונאות הספרים וכלי הכתיבה מסומנים כעת מחדש.
- מנכ"לית סטימצקי: "מרץ היה קטסטרופלי"
- רגע לפני כניסת חוק הספרים לתוקף: מאבק בין מודן וסטימצקי
- "ענף הספרים לא ישרוד בעוד 3 שנים"
רשת סטימצקי חנכה אתמול מחלקות כלי כתיבה ב־70 מסניפיה בהשקעה של מיליון שקל, ואילו בקרביץ נערכים להרחיב את פעילותם לתחום הספרים לקראת שבוע הספר בחודש יוני. גם צומת ספרים, שבחנה השנה את רכישת אופיס דיפו אך לבסוף ירדה מהרעיון, לא ויתרה על חיזוק הצד המשרדי שלה, כולל מכירת מוצרי מוזיקה ומשחקים.
"חודש מרץ היה קטסטרופלי והתאפיין בירידה חדה במכירות", אומרת מנכ"לית סטימצקי איריס בראל. "הקניונים ריקים ואנשים לא קונים". בראל מעריכה שבעוד עשור תצטמצם הרשת ב־25% במספר סניפיה, העומד היום על 137. תמהיל המוצרים בחנויות שייוותרו יתחלק באופן שווה בין ספרים לכלי כתיבה ומוצרי פנאי. בראל אף נערכת להשקת מותג פרטי בתחום כלי הכתיבה ומוצרי היצירה, ולדבריה נמצאת על סף חתימה עם גורמים ישראליים וזרים להרחבת מגוון המוצרים. לטענתה, "סטימצקי לא נוטשת את הזיהוי שלה עם עולם הספר, אלא מקווה שלקוחות שלא ביקרו ברשת עד כה וייכנסו לקנות כלי כתיבה, אולי יקנו גם ספרים".
הכניסה לתחום כלי הכתיבה פותחת בפני סטימצקי שוק המגלגל 1.25 מיליארד שקל בשנה, 450 מיליון מתוכם בשוק הקמעונאי. להערכת בראל, סטימצקי תוכל לחלוש על 25% מהשוק הקמעונאי. "ב־2011 אופיס דיפו החזיקה ב־35% מהשוק, קרביץ ב־24%, ו־41% הנותרים התחלקו בין חנויות פרטיות שונות. אופיס דיפו מאוד נחלשה בעקבות החלפת הבעלויות והקפאות ההליכים, ולהערכתי נוכל להפוך לשחקן משמעותי בענף".
קרביץ תתמקד בספרים החדשים
אלא שחלק מהיחלשותה של אופיס דיפו והיקלעותה להקפאת הליכים בשנה שעברה נבעו מירידה בצריכת כלי כתיבה. על רקע זה ניתן להבין מדוע הודיעה קרביץ בדצמבר האחרון על כניסה לתחום הספרים. עדי חלילה, מנהל השיווק של הרשת, אמר אז כי "החוק פועל לייצב את המחיר ולאפשר לשחקן נוסף להיכנס, ואנו רואים בכך הזדמנות". לדבריו, הרשת תקיים ביוני ירידי ספרים בקניונים ותפתח באופן הדרגתי מחלקות ספרים בחנויות. חלילה הסביר עוד כי חוק הספרים יאפשר לרשת להתמקד בספרים החדשים שממילא לא יימכרו במבצעי הנחות, מבלי שהצרכן יחשוש שניתן להשיג את אותו מוצר במחיר נמוך יותר ברשת אחרת.
לעומתו, בראל טוענת שחוק הספרים פגע באופק הכלכלי של התחום, ומספרת שמאז כניסת החוק לתוקף ירד גובה עסקה ממוצעת ברשת מ־95 שקל ל־65 שקל בלבד. "המו"לים בכו שמבצעי ההנחות פוגעים בהם, אבל רגע לפני כניסת החוק רצו להדפיס ספרים כדי להשתלב במבצעים שלנו. מכיוון שהוציאו כל כך הרבה, מאז כניסת החוק לתוקף יצאו 150 ספרים חדשים בלבד לעומת 800 בחודשיים בתקופה שלפני החוק".