יונה פוגל: "נפתח ילו מרקט בכל עיר"
קבוצת פז מתכננת להגדיל את מספר סניפי yellow מרקט כדי להתחרות בסופרמרקטים המובילים. מנכ"ל פז יונה פוגל: "גודל החנויות מגביל את הצמיחה. בהגדלת המטרים הרבועים טמון עיקר הפוטנציאל"
קבוצת פז מעמיקה את החדירה לתחום קמעונאות המזון. ל"כלכליסט" נודע כי הקבוצה מתכננת להרחיב באופן משמעותי את מותג הסופרמרקטים שלה, yellow מרקט. מדובר ברשת מרכולים בשטח של עד 200 מ"ר. זאת לעומת חנויות הנוחות yellow, שפועלות על שטח של 30 מ"ר בממוצע. בפז רואים בהגדלת שטחי המסחר מרכיב עיקרי בהתפתחות הקבוצה.
"נפתח לפחות סניף מרקט אחד בכל עיר, ובערים מרכזיות יהיו כמה סניפים", אומר מנכ"ל פז יונה פוגל. "גודל החנויות הוא הגורם שמגביל את הצמיחה, ואם נגביל את פתיחת החנויות למתחמים קמעונאיים בלבד, אז נגביל את צמיחת הקבוצה (פז מפעילה 50 מתחמים קמעונאיים - א"י). מבחינתנו הגדלת המטרים הרבועים היא הפוטנציאל העיקרי".
בסניפי yellow מרקט נמכרים מוצרי מכולת וטואלטיקה, שאינם נמכרים בחנויות הנוחות הקטנות. בין היתר ניתן למצוא בסניפי המרקט מגוון לחמים שנאפים במקום, ירקות, יינות, גבינות וחומרי ניקוי. בעבר נפתחו סניפים באזורים מרוחקים ממרכזי הערים, אך בפז מתכננים להרחיב את הפורמט גם לאזורים שבהם פועלים סופרמרקטים מתחרים. כך לדוגמה, הסניף האחרון וה־14 במספר של הרשת נפתח לאחרונה בתחנת הדלק הירקון, הסמוכה לשכונת בבלי בתל אביב.
הסניף החדש, בשטח של 240 מ"ר, פונה גם לתושבי השכונה וגם למבקרי פארק הירקון, ומהווה מתחרה לסניף מגה הוותיק שפועל בתוך שכונת המגורים. "בתוך בבלי יש סניף של מגה אבל אין פתרונות מכולת 24/7", אומר פוגל. הפדיון למ"ר בפורמט המרקט נמוך בכ־15%–20% מהפדיון למ"ר מחנויות yellow קטנות, אך בשל המגוון הרחב יותר של המוצרים, מחזורי המכירות בפורמט זה גבוהים. "בזכות תמהיל המוצרים והמגוון, בסופו של דבר אנחנו משיגים רווחיות גולמית זהה", אומר פוגל.
השקעה של מיליון שקל בכל סניף
רשת חנויות הנוחות yellow גלגלה ב־2013 מחזור מכירות של 721 מיליון שקל, עלייה של 4% ביחס לשנה קודמת שבה הסתכם מחזור המכירות ב־693 מיליון שקל. הרשת מונה כיום 236 חנויות, 14 מתוכן הן yellow מרקט.
בכל סניף yellow מרקט פז משקיעה מיליון שקל, לעומת השקעה של חצי מיליון שקל בסניף של חנות נוחות. ברבעון הנוכחי פתחה הקבוצה סניף נוסף של yellow מרקט בשכונת נחלת יהודה, צפונית לראשון לציון, ולדברי פוגל, התוכנית התלת־שנתית של פז כוללת גידול משמעותי במספר החנויות שפעלו תחת הפורמט. צמיחת הפעילות הקמעונאית כוללת גם שדרוג והגדלה של חנויות נוחות קטנות. בין היתר הוגדלו שטחי חנויות הנוחות yellow בצומת הסירה בהרצליה, ברעננה ובטבעון.
חנויות הנוחות מחוץ לתחנות הדלק נכשלו
פז השיקה את פורמט המרכולים ב־2005 כאשר פתחה את החנות הראשונה בצומת הדסים. הרחבת חנויות הנוחות לפורמט של סופרמרקט מהווה עבור פז, כמו גם יתר חברות הדלק, מנוע צמיחה, שכן בעשור האחרון ירדו המרווחים של החברות ממכירת דלק. עם זאת, פורמט חנויות הנוחות מחוץ לתחנות הדלק שניסתה פז לפתח, לא הצליח. בעבר פעלו חמישה סניפי yellow במרכזי ערים מחוץ לתחנות, וכיום פועלים שלושה בלבד. הקבוצה השיקה את הסניפים הראשונים כפיילוט כדי להרחיב אותו, אך עצרה את ההתפתחות. "נשארנו עם שלושה סניפים, ובשלב זה אנחנו לא מגדילים אותם", אומר פוגל. "ברור שבתוך סביבה מסחרית שיש בה מגוון פיצוציות ושירותים אחרים של אוכל ובילוי, חנות הנוחות בפורמט שלנו פחות נחוצה".