$
פרסום ושיווק

סער: מרכולים בת"א יסגרו בשבת; חולדאי: "נפעל לשמור על צביונה של העיר"

בהחלטתו כתב השר סער: "חוק העזר המוצע בא להכשיר פעולתם של למעלה מ-300 בתי עסק למימכר מזון בגודל של עד 800 מ"ר, אשר משך שנים רמסו את חוק העזר ברגל גסה"; עם זאת, אושרה פתיחת עסקים בשבת בשלושה מתחמי בילוי בעיר וכן "חנויות נוחות" בתחנות דלק

נורית קדוש 15:2429.06.14

3 חודשים אחרי שגיבשה תיקון לחוק העזר העירוני שיאפשר לרשתות המזון להמשיך לפעול בשבת, הפך שר הפנים גדעון סער את המלצת עיריית תל אביב וקבע כי רשתות המזון לא יוכלו עוד לפתוח את סניפיהם בעיר. בכך אימץ סער את קביעת בית המשפט העליון מלפני כשנה לפיה על עיריית תל אביב לפעול באופן נחרץ לסגירת חנויות הפועלות בשבת. 

 

 

סער ביטל סעיפים בתיקון שהציעה העירייה לחוק העזר העירוני בנושא, אך אישר את הסעיפים בחוק העזר בנוגע לפעילות בשבת של המתחמים המסחריים בנמל תל אביב, נמל יפו ו"מתחם התחנה" בנווה צדק ו"חנויות הנוחות" הצמודות לתחנות הדלק.

 

חוק עזר חדש

 

בעקבות קביעת בית המשפט העליון, גיבשה עיריית תל אביב הצעה לתיקון חוק העזר העירוני שנועדה לאשר פתיחתן של חנויות בשבת. ההצעה אושרה בחודש מרץ על ידי הנהלת העירייה והובאה לאישורה של מועצת העיר תל אביב-יפו. בהמשך, הועברה ההצעה לאישור של משרד הפנים, אשר כאמור דחה את חלקה הנוגע לפתיחת מרכולים בשבת.

 

בהחלטתו כתב השר סער: "חוק העזר המוצע בא להכשיר פעולתם של למעלה מ-300 בתי עסק למימכר מזון בגודל של עד 800 מטר, אשר משך שנים רמסו את חוק העזר ברגל גסה. בנוסף, החוק מעניק לראש העיר להתיר לפתוח בעתיד מספר נוסף, בלתי מוגבל, של בתי עסק נוספים וזאת מבלי שפורטו קריטריונים וללא צורך לקבל אישור ממועצת העיר. חוק זה פוגע בצורה לא מידתית בערך השבת כיום המנוחה הכללי במדינת ישראל וחורג מן הכלל בדבר איסור מסחר בשבת בצורה בלתי סבירה. נוכח כל האמור לעיל, הנימוקים כבדי המשקל אשר פורטו בהרחבה, החלטתי החלטתי לפסול את הסעיף הנוגע לעניין פתיחתם של מרכולים ברחובות העיר ואת הסעיף אשר מסמיך את ראש העיריה להוסיף או לגרוע מהרשימות המרכולים, הרחובות והמתחמים".

 

רשימה של הרחובות הראשיים ומכסות

 

התיקון לחוק העזר שגיבשה העירייה הגדיר רשימה של הרחובות הראשיים בהם תותר פעילותם של מספר מוגבל של מרכולים (כולל קיוסקים) בשבתות ובחגים. ברחובות אלו היתה אמורה להיות מוגדרת מכסה של עסקים להם יינתן אישור אשר יוגבל בפרק זמן של כ-5 שנים וכן הגדרת גודל מקסימלי של חנויות.

 

בנוסף, קבע החוק 3 אזורי פנאי ותיירות ברחבי העיר (נמל תל אביב ומגרשי התערוכה הישנים, מתחם התחנה ונמל יפו) בהם מותרת פעילותן של חנויות נוספות.

   

שר הפנים, גדעון סער שר הפנים, גדעון סער צילום: עמית שעל

 

כשסיימה העירייה את עבודתה על התיקון לחוק העזר אמר רון חולדאי, ראש עיריית תל אביב: "בית המשפט העליון שלח אותנו לתהליך מורכב של בחינה מחודשת של חוק העזר העירוני, אשר נחקק לפני 34 שנים, לשם התאמתו למציאות החיים בתל אביב-יפו של היום, עיר השומרת מצד אחד על הערך הסוציאלי של יום המנוחה במדינת היהודים ורוב רובה של הפעילות המסחרית אינה מתקיימת בשבת ומן הצד השני מאפשרת לכל אחת ואחד להנות כרצונו מהשבת ומציעה מגוון של פעילויות תרבות, בילוי ופנאי, כאשר חשוב לזכור כי לתושבים המתגוררים בדירות קטנות חנויות המזון הן לעיתים המזווה. האיזון העדין הזה שאותו אנו מנסים לעגן בחוק העזר מבטא יותר מכל את הרוח ה"תל-אביבית" הסובלנית הפועמת בעיר מימי דיזנגוף וביאליק – עיר המאפשרת לכל אחד לחיות את אורח חייו ולבטא את עצמו כרצונו ואשר מממשת הלכה למעשה את חזונו של הרצל למדינת היהודים החופשית".

 

עתירת בעלי מכולות

 

ברקע הדברים, עתירתם של בעלי המכולות בשנת 2007 לבית המשפט המחוזי בתל אביב, בטענה שקיימת אכיפה לא שיוויונית של חוקי המנוחה, וכי בעוד הם נאלצים לסגור את מכולותיהם בשבתות כדי להמנע מקנסות, הרשתות הגדולות אינן נפגעות מהקנסות ולכן נהנות מיתרון משמעותי, בעוד להם נגרמים נזקים כלכליים משמעותיים. את העתירה ואת הערעור הנוכחי הגישו עו"ד דוד שוב ועו"ד עברי פיינגולד.

 

בית המשפט המחוזי בתל אביב דחה את העתירה המקורית, וקבע כי לא הוכח שהעובדה שהעירייה מסתפקת בקנסות אינה סבירה. עוד נקבע כי טענת העותרים על פגיעה באיכות חייהם של התושבים בשל הפעלת חנויות בשבת לא הוכחה. בחודש יוני האחרון, הפך בית המשפט העליון את החלטת המחוזי וחייב את עיריית תל אביב למצוא פתרון.

 

חולדאי: נשמור על צביונה של העיר

 

ראש עיריית תל אביב-יפו, רון חולדאי, הגיב להחלטת השר סער: "צר לנו על החלטת משרד הפנים אשר מחזירה את תל אביב-יפו ואת מדינת ישראל כולה עשרות שנים אחורה. החלטת השר פוגעת בדמוקרטיה העירונית כפי שבאה לידי ביטוי בהחלטת מועצת העיר שהתקבלה על ידי רוב גדול של חבריה. החלטת מועצת העיר הינה מידתית ומאוזנת ומשקפת את המציאות הנוהגת מזה שנים רבות. בדיוק כמו שבבני ברק מותר לעירייה לסגור את כל החנויות ובנצרת לפתוח את כולן כך שומר חוק העזר העירוני על צביון השבת בתל אביב יפו ובערים דומות לה.

 

"האיזון העדין אותו אנו מבקשים לעגן בחוק העזר מבטא יותר מכל את ה"רוח התל אביבית"- הדואגת לקיום יום מנוחה בשבת כערך סוציאלי במדינת היהודים כשרוב רובה של הפעילות המסחרית לא מתקיימת, לצד מתן שירות נדרש למימוש החופש של כל אחת ואחד להנות מיום המנוחה בדרכו ואשר מממשת הלכה למעשה את חזונו של הרצל למדינת היהודים החופשית. נמשיך לשמור על תל אביב-יפו כעיר ללא הפסקה ונפעל בכל האמצעים החוקיים העומדים לרשותנו על מנת לשמור על צביונה של העיר כולל פנייה לבית המשפט".

 

בתגובה להחלטת סער מסרה סיעת מרצ בעיריית תל אביב: "סיעת מרצ ת"א-יפו מבקרת בחריפות את החלטת שר הפנים לאסור פתיחת מרכולים בשבת בעיר. החלטה זו מנוגדת להחלטה שהתקבלה במועצת העיר רק לפני מספר חודשים, ולרוח הדברים של בית המשפט שפנה למועצת העיר לקבל החלטה בנושא".

 

שר האוצר יאיר לפיד הגיב להחלטת עמיתו סער: "החלטת שר הפנים היא תמוהה ואנחנו מתנגדים לה בכל תוקף. כמו שהדתיים מבקשים סטטוס-קוו בירושלים, מגיע לעיר החילונית ביותר בישראל להישאר פתוחה וללא הפסקה כפי שהייתה במשך שנים רבות. החלטת שר הפנים מייצרת עימות מיותר בין דתיים לחילוניים. ההחלטה לא תורמת לצביון היהודי של המדינה, אלא יוצרת מתחים בעיר שעד עכשיו כולם חיו בה בשלום".

בטל שלח
    לכל התגובות
    x