$
פרסום ושיווק

כשהקורנפלקס "עושה לך עיניים": כך משכנעים אותנו לבזבז עוד כסף בסופרמרקט

11 שיטות ומניפולציות רגשיות בהן משתמשים חנויות ויצרנים במטרה לגרום לכם להוציא יותר כסף; האם אפשר להילחם בזה?

שירות כלכליסט 22:1619.10.14
תהיתם פעם מה הקשר בין הנמר שעל אריזת הקורנפלקס לבין המוצר עצמו או מדוע בלוגו של אמזון משולב חיוך מזמין? בין אם הבחנתם בכך ובין אם לאו, מרבית החנויות והחברות המסחריות משתמשות במגוון טקטיקות על מנת לעודד אתכם "לשלוף את כרטיס האשראי" ולהוציא יותר כסף. ומה הבסיס המשותף לכל שיטות השיווק - לנצל את הרגשות שלכם.

 

אתר "האפינגטון פוסט" אסף כמה דוגמאות המציגות כיצד מנסים לתמרן את כולנו יום יום, באמצעות האנשה, מסרים סמויים, שינויים עיצובים ומוזיקה "מחושבת".

 

1. לוגו עם חיוך

קשה להבחין בכך, אבל שלוש אותיות ה-e בשם היינקן (Heineken) עוצבו כך שתרגישו שהן "מחייכות" אליכם. "הפרצופים המחייכים מעניקים מראה ידידותי יותר", הסביר ג'ון קלארק, מנהל יחסי הציבור של החברה. "אם נגרום להם לחייך, נראה ידידותיים יותר", מצטט קלארק את פרדי היינקן, נכדו של מייסד החברה שהפך בעצמו למנכ"ל. היינקן טען זאת ב-1958, בעת שינוי הלוגו.

 

בדומה, החץ הצהוב המחבר בין האותיות A ל-Z בלוגו של אמזון עוצב כך שייראה כמו פרצוף מחייך. באתר סוכנות העיצוב "טרנר דאקוורת'", שעיצבה את הלוגו, מסבירים את הבחירה העיצובית בכך שענקית המסחר המקוון "תרוויח מכך שהיא תראה אנושית יותר".

 

הלוגואים של אמזון והייניקן. חיוך סמוי הלוגואים של אמזון והייניקן. חיוך סמוי צילום: Heineken, Amazon

 

2. ה"קמעות" של דגני הבוקר

מה הקשר בין נמר חברותי או שדון נלהב ובין ארוחת הבוקר? כמובן שאין כל קשר. הסיבה שהם בכל זאת מעטרים את אריזות המוצרים היא כי מחקרים מצאו שאנחנו מפתחים קשר רגשי כאשר מותגים מקבלים "זהות אנושית" באמצעות דמויות. אתם לא קונים דגני בוקר או נייר טואלט, אלא "חבר".

 

"הדמויות האנושיות עוזרות להגדיר את המותג ומחזקות לעיתים אלמנטים מרכזיים של המוצר", אומר מייק שימיאנס, מנהל קשרי המדיה של מותג בג'נרל מילס.

 

שדון המזל וטוני הנמר שדון המזל וטוני הנמר צילום: Frosted Flakes, Lucky Charms

 

3. כשהקורנפלקס "עושה לך עיניים"

לפי מחקר שערכו לאחרונה במעבדת המזון והמותג של אוניברסיטת "קורנל", שני שלישים מהדמויות המצוירות שעל אריזות דגני הבוקר לילדים מביטות כלפי מטה. הסיבה לכך היא שהדמויות יוצרות קשר עין עם ילדים צעירים שחולפים על פניהם במעברי הסופרמרקט, ובכך מגבירים את הנאמנות למותג.

 

הארנב של טריקס. לאן הוא מתסכל? הארנב של טריקס. לאן הוא מתסכל?

 

4. עיצוב נכון מעורר תיאבון

במסעדת הפנקייקים IHOP החליטו לעצב מחדש את התפריטים, שהיו בעבר מבלבלים וצפופים. לשם כך הם השתמשו בתמונות מעוררות תיאבון, ובמסגרות וקטגוריות המופרדות לפי צבעים. המטרה הייתה לעצב תפריט שיהיה לסועדים קל יותר "לעכל", ובהתאם יגרום להם להזמין יותר מנות. נראה שהאסטרטגיה עובדת: הרשת רשמה עלייה במכירות מאז יוני 2013.

 

התפריט של מסעדת IHOP. מימין העיצוב החדש התפריט של מסעדת IHOP. מימין העיצוב החדש צילום: IHOP

 

5. ניחוח של חופים אקזוטיים לעידוד מכירת בגדי ים

רשת "בלומינגדיילס", כמו גם רשתות כלבו אחרות, משתמשות בריחות מיוחדים על מנת לעודד את הקונים להוציא יותר. ריחות נעימים, כמו ריח של מקלות קינמון, נמצאו כמעודדים את הצרכנים להוציא יותר כסף ולחזור לחנויות כדי להוציא עוד.

 

במגזין "טיים" דיווחו בשנה שעברה כי מחלקת בגדי הים בבלומינגדיילס מריחה בכוונה תחילה כמו קוקוס. כמו כן, בהוגו בוס פנו לחברות מתמחות שימצאו להם ריח ייחודי.

 

סניף של רשת "בלומינגדיילס" סניף של רשת "בלומינגדיילס" צילום: בלומברג

 

 

6. מפחיתים את רגשות האשם

אין זה מקרי שמתחילים את חוויית הקנייה בסופרמרקט במחלקת הפירות והירקות. הסופרמרקטים מתוכננים בצורה כזו שבתחילת "מסע הקניות" תרגישו טוב מהרכישות הבריאותיות, ושכשתגיעו לאגף המתוקים והמשקאות - תרשו לעצמכם לרכוש גם מהמוצרים הבריאים פחות.

 

פתיח בריא למסע הקניות פתיח בריא למסע הקניות צילום: בלומברג

 

7. "עלייה לצורך ירידה"

בשנה שעברה דיווחו בסוכנות רויטרס שרשת "ג'י.סי.פני" העלתה את המחירים של פריטים, רק כדי להוריד אותם בחזרה באמצעות מבצעים והנחות. כך יצרה הרשת אשלייה שמדובר ב"מציאה" גדולה מכפי שבאמת הייתה.

 

סניף "ג'יי.סי.פני" סניף "ג'יי.סי.פני" צילום: בלומברג

 

8. לא ממהרים לתת קבלה

על מנת לנסות ולהפחית את רגשות האשם שלכם על רכישות אימפולסיביות, אפל מתעכבת בשליחת הקבלות על רכישות בחנויות ה"אייטונס" וה"אפ-סטור", אותם תקבלו רק לאחר מספר שעות.

 

תוכנת iTunes של אפל תוכנת iTunes של אפל צילום מסך: iTunes

 

9. לאן נעלם סימן הדולר?

פאבים ומסעדות לא מדפיסים ליד המחיר את סמל המטבע, במטרה שהלקוחות ישכחו שהם מוציאים כסף. מחקר מאוניברסיטת קורנל מצא שכשהמחיר לצד המנה לא מלווה בסימן של דולר או שקל - אנשים מוציאים יותר.

 

תפריט מסעדה. ללא סימני דולר תפריט מסעדה. ללא סימני דולר צילום: Flickr

 

10. "דוחפים" מוצרים לידיים

מחקר מ-2010 שערכו כלכלנים במכון הטכנולוגי של קליפורניה, מצא שקונים ישלמו עד 50% יותר עבור סחורה אם יוכלו לגעת בה לפני הרכישה.

 

לקוחה בחנות של Apple לקוחה בחנות של Apple צילום: בלומברג

 

11. נסחפים לאחר המוזיקה

חנויות משמיעות מוזיקה איטית על מנת לגרום ללקוחות להתמהמה בתוך החנות, וכדי ליצור חיבור רגשי עם המותגים. מחקר מסקוטלנד מצא שסועדים הוציאו יותר כסף במסעדות כשברקע הושמעה מוזיקה איטית. ייתכן שמסיבה זו בסניפים של סטארבקס משמיעים מוזיקת ג'אז.

 

לעומת זאת, השמעת מוזיקה מהירה וקצבית גורמת לאנשים לעבור במהירות על חנויות ולבצע רכישות אימפולסיביות, כך לפי מחקר שפורסם בכתב העת האירופי למחקר מדעי. קניון באסיה נהנה מזינוק במכירות מצד נשים בהיריון לאחר שהחל להשמיע מוזיקה מרגיעה מהתקופה שבה נולדו אותן הנשים, כך לפי מומחה השיווק מרטין לינדסטורם.

בטל שלח
    לכל התגובות
    x