גלגל ההצלה של הספקים הגדולים בחוק המזון: מוצרים חדשים
הממונה על ההגבלים העסקיים הגדיר אילו מוצרים ייחשבו לחדשים ויזכו לפטור מרוב האיסורים של חוק המזון. היצרנים הגדולים רואים בכך הזדמנות לשריין לעצמם שטחי מדף ולהתערב בתמחורו של המוצר
מגילוי דעת שפרסם הממונה על ההגבלים העסקיים דיויד גילה עולה כי "מצרך חדש" יהיה כזה שלא סופק בישראל במשך השנה שקדמה לתחילת אספקתו, ואשר יוצר קטגוריית מצרכים חדשה לחלוטין, או שהינו "חידוש שהעולם טרם ראה" ואשר שונה באופן מהותי ממצרכים ששווקו בישראל קודם לתחילת שיווקו ועונה או נועד לענות על צורך שונה של הצרכן, לעומת מצרכים ששווקו בישראל קודם לכן.
- יו"ר אסם נגד חוק המזון: "קושרים את ידיהם של המפעלים הגדולים"
- ספק בכיר: "כל עוד חוק המזון לא נכנס לתוקף- נמשיך להציע הטבות לקמעונאים"
- לקראת חוק המזון: שופרסל ומגה נגד השבת סידור המדפים לספקים
בשוק המזון ציפו להגדרת "מצרך חדש" לקראת כניסת ההגבלות שבחוק המזון לתוקף בעוד פחות מחודשיים. זאת שכן "מצרך חדש" יהיה פטור מחלק ניכר מההגבלות והאיסורים בחוק המזון.
חוק המזון עוסק בהסדרה של פעילות ספקים וקמעונאים וקובע שורה של איסורים על התנהגויות והסדרים שונים, העלולים לחזק את מעמדם של ספקים או קמעונאים גדולים או להפחית את התחרות בין ספקים או בין קמעונאים. במסגרת החוק נקבעו איסורים על הסדרים בין ספק גדול לקמעונאי גדול בנוגע לסידור מצרכים בחנות וכן איסורים שעניינם בקביעת מחיר לצרכן הסופי, הקצאת שטח מכירה למצרך שמספק הספק, קביעת היקף הרכישות של המצרך וכן רכישה או מכירה של מצרכים שספק אחר מספק לקמעונאי. כמו כן, נקבעו איסורים על התניית רכישת מצרך אחד ברכישת מצרך אחר ועל העברת תשלומים מסוגים שונים על ידי ספק לקמעונאי גדול.
אלא שלצד האיסורים, לחוק המזון נקבע סייג, לפיו חלק ניכר מהאיסורים לא יחולו על "מצרך חדש" של ספק גדול. הממונה על ההגבלים הסביר את הפטור למוצרים החדשים בכך שהשקה של מצרכים חדשים היא תופעה רצויה ככלל, אשר עשויה לתרום לרווחת הצרכן ולהגדיל את מגוון המצרכים המוצעים לו. "תכליתו של הסייג לחוק המזון, היא לאפשר לספקים הגדולים לפעול למשך תקופה מוגבלת, להחדרה לשוק של מצרכים חדשים. כך, ביקש המחוקק שלא לפגוע בתמריץ של הספקים לפתח ולקדם מצרכים חדשים לטובתו של הצרכן". הסביר הממונה. החוק מגדיר מצרך חדש כמצרך אשר לא סופק בישראל במשך השנה שקדמה לתחילת אספקתו. היצרנים הגדולים הרואים במוצרים החדשים הזדמנות לשריין לעצמם שטחי מדף, לסדר המוצרים על המדף ולהתערב בתמחורו, חיכו בקוצר רוח להבין מה יחשב ברשות ההגבלים כמוצר חדש.
רשות ההגבלים נתנה כדוגמא להמחשה למצרכים חדשים באופן מובהק את המטליות הלחות החד פעמיות לניקוי כללי ולניקוי רצפות, קמח שמרים או סלטי עדשים מצוננים, כאשר כל אלה הושקו לראשונה.
זאת ועוד, מצרך המסופק על ידי ספק אשר לא סיפק בעבר כלל מצרכים בקטגוריית מצרכים קיימת, בדרך כלל ייחשב כמצרך חדש. עם זאת, מקום בו כניסה של ספק לקטגוריה נעשתה על דרך של רכישת פעילות קיימת של ספק הפועל באותה קטגוריה, המצרכים אשר בשל רכישת הפעילות ישווקו על ידי הספק הרוכש לא ייחשבו למצרך חדש.
הממונה על ההגבלים הוסיף עוד כי מצרך שעונה על צורך בריאותי או אחר של חלקים מן האוכלוסייה, ואשר נוסף לסדרת מצרכים קיימת אשר לא נכלל בה מצרך שענה על צורך זה, עשוי להיחשב כמצרך חדש אם הוא "מופחת" ערך קלורי או תכולת רכיבים כמו כולסטרול, נתרן, מלח, שומן. זאת אם ההפחתה הושגה באמצעות תהליך הייצור, ומותר לסמן את המצרך בכינוי "מופחת" בהתאם להוראות תקן "סימון מזון ארוז מראש". החלפת אריזות על ידי הספק לא תוכל להפוך את המוצר למצרך חדש, אלא אם השינוי באריזה יוצר מצרך שונה, אשר עונה או נועד לענות על צורך שונה של הצרכן, כמו למשל, קפה נמס באריזה אישית להכנת ספל קפה אחד או סלטים מצוננים באריזה אישית, לעומת אריזה משפחתית.
לפי הנחיות הממונה על ההגבלים, שינוי המתבטא בגודל, בצורת או בחזות אריזה וכן שינוי לא מהותי בהרכב המצרך לא ייחשבו כשינויים המצדיקים התייחסות למצרך כמצרך חדש. כך גם שינוי שם המצרך או שינוי המתבטא במיתוג המצרך כמו שינוי גרפי בעיצוב האריזה, שינוי סוג או צורת האריזה כמו שיווק החלב באריזות קרטון במקום מכלי זכוכית, הוספה של מנגנון פתיחה חדש או של פיית מזיגה למיכל, שינוי שמתבטא בסימון הביטוי "מתכון משופר", "מתכון חדש" או ביטויים דומים, על גבי המצרך.