בלעדי לכלכליסט
לקראת חוק המזון: שופרסל ומגה נגד השבת סידור המדפים לספקים
שתי הרשתות וספקים קטנים הגישו התנגדויות לרשות ההגבלים העסקיים בטענה שפטור הסדרנות, המאשר לספקים גדולים להמשיך ולסדר מוצרים ברשתות, מעקר את חוק המזון מתוכן
חוק המזון צפוי להיכנס לתוקף בינואר 2015, אבל גורמים בענף מתנגדים לכוונת רשות ההגבלים העסקיים לאפשר לספקים להמשיך ולסדר מדפים בחנויות. ל"כלכליסט" נודע כי רשת שופרסל, רשת מגה וכמה ספקים קטנים הגישו בימים האחרונים לרשות ההגבלים העסקיים התנגדויות לטיוטת הפטור שפרסם בחודש שעבר הממונה על ההגבלים העסקיים, פרופ' דיויד גילה.
- "מי שחושב שהמחירים יירדו בעקבות חוק המזון חי באשליה"
- שופרסל לא לבד: עשרות סניפים של מגה וויקטורי על הכוונת של הממונה
- לקראת חוק המזון: הממונה על ההגבלים מקל על הספקים הגדולים
חוק המזון קובע כי "ספק לא יעסוק בסידור מצרכים בחנות של קמעונאי גדול", בכוונה להגביר את התחרות ולספק הזדמנות הוגנת לספקים קטנים יותר שאינם מעסיקים סדרני מדפים. אלא שבספטמבר פרסם גילה טיוטת פטור לחוק שבה הוא מאשר לספקים להמשיך ולסדר מוצריהם במדפי רשתות. לפי הטיוטה, בעלי רשתות גדולות יהיו פטורים מהאיסור בתנאי שיותר ממחצית ממחזור המכירות שלהם בשנת הכספים שקדמה להסדר הגיעה ממכירת מוצרי ספקים קטנים.
הספקים הקטנים והבינוניים, אלה שאינם יכולים להחזיק מערך סדרנים שימקם את מוצריהם על מדפי הקמעונאים, נדהמו מטיוטת הפטור שלטענתם מעקרת את החוק מתוכן. "זו החלטה אומללה" אומר עמי גיא, מנכ"ל ובעלים של חברת סלטי שמיר שהגיש התנגדות לפטור. "אני פשוט לא מבין את זה. היתה לנו תקווה שהחוק ישנה את המצב, אבל לפי הפטור, אנחנו הקטנים והבינוניים נמשיך לסבול. סדרנים של הספקים הגדולים הופכים, שוברים ומזיזים הצידה את המוצרים שלנו. קרה לי שסידרתי בעצמי מוצרים במקרר באחת החנויות וכשחזרתי אליה כעבור שעה, ראיתי שהזיזו הכל הצידה ושמו מוצרים של החברה המתחרה".
ואכן, מתן הפטור הוא צעד שנראה מנוגד לעמדת רשות ההגבלים העסקיים, עמדה שהציגו העומדים בראשה במשך שנים. גם גילה עצמו התנגד להמשך סידור המדפים על ידי הספקים בדיונים על חוק המזון שנערכו בשנה האחרונה בכנסת: "אנחנו בעד שהקמעונאים הם אלה שיסדרו את החנות, החנות היא שלהם, שהם יקבעו את הפרמטרים" הצהיר אז. "לא מדובר בהנדסת טילים, עם כל הכבוד, מדובר בסידור מדפים".
גילה אף ציין כי "יש שני סוגים של כשלים שנמצאו בזמנו: אחד, שהסדרנים של הספקים הגדולים יכולים לפגוע בספקים הקטנים על המדף ולהזיז אותם. למרות הפלנוגרמה (תכנית הרשת לסידור המדף – נ"ק), כי זה מאוד קשה לאכיפה. ושנית, אפילו אם עובדים בדיוק לפי הפלנוגרמה, זה נהדר רק לספקים הגדולים. הקטנים נמצאים בנחיתות תחרותית. אחד הדברים המרכזיים שרצינו בחוק הזה הוא למנוע נחיתות תחרותית של הספקים הקטנים כדי לתת להם הזדמנות, אחרת הספקים הגדולים יכולים להשתמש בזה שהם אלה שמסדרים כדי להנציח את המעמד הדומיננטי שלהם בשוק ולא לאפשר תחרות".
העמדה שהציג גילה בכנסת גובשה ברשות ההגבלים כבר לפני כעשור וקבעה עוד ב־2005 כי "מצב העניינים הקיים, בו מופקד סידור מדפי רשתות השיווק בידי נציגים מטעמם של ספקי המזון וסדרניהם של ספקי המזון הדומיננטיים הוא הסדר כובל שאין להמשיך בו".
מרשות ההגבלים העסקיים נמסר בתגובה: "המטרה באיסור על ספקים גדולים לסדר מדפים היא לעזור לספקים קטנים. אבל יש קמעונאים שמוכרים מוצרים רבים של ספקים קטנים ומשתמשים בסדרנות של הספקים הגדולים, שמפחיתה להם עלויות ומאפשרת להם להוריד את המחיר לצרכן. מטרת הפטור היא ללכת לקראת קמעונאים כאלה. הפטור אף מעודד קמעונאים להציע מוצרים של ספקים קטנים".