$
פרסום ושיווק

מסקנות ועדת היבוא יוגשו לקבינט יוקר המחיה; לפיד: "תוגבר התחרותיות במשק"

עיקריי ההמלצות נוגעות להתאמת שיטת הייבוא בישראל לזו הנהוגה במדינות המפותחות. משרד הכלכלה יתאם בין 37 רגולטורים האחראים היום על היבוא בתחומם

נורית קדוש 16:3026.11.14

הוועדה להגברת התחרות והסרת חסמים בייבוא תגיש את המלצותיה לקבינט יוקר המחיה ביום שני הקרוב במטרה להוביל למהפכה בשיטת הייבוא לישראל.

 

 

המלצות הוועדה שמינו שר האוצר, יאיר לפיד, ושר הכלכלה, נפתלי בנט, יאפשרו ליבואנים להכניס לישראל בקלות ובמהירות סחורה שתייצר לצרכן הישראלי מגוון, ותאלץ את היבואנים והיצרנים הגדולים, השולטים היום בשוק, להיות תחרותיים יותר.

 

עיקריי ההמלצות נוגעות להתאמת שיטת הייבוא בישראל לזו הנהוגה במדינות המפותחות. מדובר במעבר משיטת פיקוח טרום יבוא לשיטה של פיקוח בשווקים (POST MARKET) וניהול סיכונים.

 

להערכת הוועדה, מהלך זה יאפשר פתיחה משמעותית של השוק בתחומים מסוימים באמצעות מעבר להצהרת יבואן תוך שמירה על בטיחות המוצרים. בנוסף, משרד הכלכלה יתאם בין 37 רגולטורים האחראים היום על היבוא בתחומם, כדי ששיקולים של תחרות, יוקר מחיה והתאמה לנעשה בעולם יילקחו בחשבון. בנסיון לקדם יבוא מקביל, רשות ההגבלים העסקיים תדרש לפעול כאשר יהיה חשש ממשי לפעילות של יבואנים דומיננטיים שתכליתה לחסום יבואנים מקבילים.

 

עוד קבעה הוועדה כי יש להקים אתר אינטרנט שיאפשר לציבור לקבל את כל המידע על יבוא (מסחרי ואישי) באופן קל ופשוט לציבור.

 

סופרמרקט סופרמרקט צילום: עמית שעל

 

בנושא התקינה הומלץ על הגדלת מספר נציגי הממונה על התקינה או מטעמו המשתתפים בוועדות התקינה הציבוריות המתכנסות במכון התקנים הישראלי לשם קביעת תקנים וכן לקבוע בדין את השתתפותם כחברים קבועים בוועדות.

 

בתחום האופנה ביקשה הוועדה לתקן את צו הגנת הצרכן, כך שתבוטל החובה לסמן מוצרי הלבשה בטרם יבואם, וסימונם יתאפשר במחסני היבואן.

 

באוגוסט אשתקד מינו לפיד ובנט ועדה לצורך בחינת הגורמים לפערים בין ישראל ומדינות ה-OECD בכל הנוגע ליוקר המחיה. הוועדה, בראשות מנכ"ל משרד הכלכלה עמית לנג, וסגן הממונה על התקציבים באוצר יונתן רגב, פעלה במשך כשנה במהלכה ונבדקו סוגיות של חסמים שלא נחקרו עד כה לעומק ברמה ממשלתית. הוועדה גם הקימה אתר ייחודי לשיתוף הציבור שבו רוכזו כ-450 פניות, רובן מיבואנים, שהעלו חסמי יבוא והצעות לשיפור ועוד.

 

מממצאי הוועדה עולה כי היבוא הוא החלק הארי של הצריכה הפרטית בישראל, בשיעור גבוה יותר כיום ביחס לעבר. כ-70% מהצריכה הפרטית בשנים האחרונות מקורה ביבוא. למרות זאת,  השוק הישראלי מאופיין ברגולציה מוגברת ובעומס ביורוקרטי לעומת מדינות אחרות בעולם. פיקוח הדוק בנמל מוביל לעיכוב סחורות, הגדלת עלויות היבואנים ופגיעה ביבואנים קטנים ובינוניים. קושי נוסף נוגע לאי-התאמות בין הדרישות הטכניות (תקינה) של מוצרי היבוא בישראל לדרישות במדינות מפותחות המכבידות על היבואנים ומייקרות את עלות המוצרים לצרכנים.

 

שר האוצר יאיר לפיד: "יישום המלצות הוועדה יביא להגברת התחרותיות במשק וירחיב את המגוון ואפשרויות הבחירה לציבור הישראלי, שיוכל לרכוש את המוצרים להם הוא זקוק במחיר זול יותר ובאופן מושכל יותר".

בטל שלח
    לכל התגובות
    x