הלוואה וקוץ בה: ערוץ 10 לווה כסף, עתידו עדיין מעורפל
רגע לפני תום הזיכיון של ערוץ 10 השבוע ומועד חילוט הערבויות היום הודיע הערוץ כי גייס 36 מיליון שקל לתשלום החוב לרשות השנייה מ"גורם ישראלי מבוסס", ודרש לאשר לו רישיון שידור ל־15 שנים נוספות. ברשות השנייה מתעקשים כי הערוץ יוכל לקבל רק הארכה, שכן הוא עדיין אינו עומד בתנאים לרישיון קבוע ומאיימים בהחשכת המסך
מלחמת ההישרדות של ערוץ 10 הופכת לקרב אישי מול הרשות השנייה. במסיבת עיתונאים דרמטית שכינס מנכ"ל ערוץ 10 יוסי ורשבסקי ביום חמישי הוא הודיע כי הערוץ גייס 36 מיליון שקל לתשלום החוב לרשות השנייה וקרא לראש הממשלה בנימין נתניהו (המכהן גם כשר התקשורת) ולמועצת הרשות לאשר לערוץ רישיון ל־15 שנה נוספות. ערוץ 10 עומד בפני סכנת סגירה ביום רביעי השבוע, אז פג זיכיונו.
- ערוץ 10 העביר מכתב התחייבות לתשלום אך לא את הכסף
- לערוץ טלוויזיה בסכנה דרוש מישהו שאכפת לו
- מנכ"ל ערוץ 10: גייסנו את 36 מיליון השקלים לכיסוי החוב הרשות השנייה
בערב יום חמישי נשלח לרשות השנייה מכתב מטעם משרד עורכי הדין פישר בכר חן ושות', המייצג את ערוץ 10, שלפיו כספי החוב, 36 מיליון שקל, מוכנים לתשלום מיידי אך יועברו רק לאחר שערוץ 10 יקבל רישיון קבוע. גם במכתב לא צוין מקור הכסף. ביום שישי שלחה הרשות מכתב תשובה שלפיו כל עוד הכסף עצמו לא מופקד, חילוט הערבויות של ערוץ 10 המיועד להיום עדיין בתוקף וכי הפקדת הכסף היא תנאי לקיום דיון במועצת הרשות על מתן רישיון לערוץ 10. ברשות ציינו כי הם נערכים גם להוציא הוראה ל־HOT ו־yes להחשיך את שידורי הערוץ ביום רביעי.
הרשות מפעילה את מערך עידן פלוס בעצמה ולכן יכולה להוריד את שידורי הערוץ מהמערך. בתוך כך ערוץ 10 מתכוון לפרסם בתחילת השבוע חוות דעת משפטית משלו על כך שאין מניעה לאשר לו רישיון בשלב הזה.
"ריבית מקובלת"
מחוזק במנכ"ל חברת החדשות גולן יוכפז ויו"ר ועד עובדי הערוץ מתן חודורוב שישבו לצדו, הסביר ורשבסקי מדוע הערוץ מסרב לקבל הארכת זיכיון לתקופה זמנית והדגיש את החשיבות שבישראל יפעלו שני ערוצים מסחריים עם חברות חדשות. ורשבסקי אמר שהערוץ נמצא בתקופת שיא מבחינת הרייטינג וכי בעקבות תוכנית ההתייעלות הדרמטית, שכללה קיצוצי שכר ופיטורים, הוא עבר מהפסד לרווח תפעולי.
ורשבסקי סירב לנקוב בשמו של מקור המימון לכיסוי החוב לרשות השנייה, אך מסר שמדובר בגורם ישראלי מבוסס שהלווה את הכסף לערוץ ב"ריבית מקובלת". לדבריו, אותו הגורם יוכל להחליט בהמשך להיכנס לערוץ ולקבל מניות בתמורה לכספי ההלוואה. בנק לאומי שממנו ביקש הערוץ אשראי, סירב להגדיל את החשיפה לערוץ 10 לאחר שהוא כבר מעניק ערבות בנקאית לערוץ מול הרשות השנייה.
ורשבסקי תקף את מועצת הרשות השנייה והיו"ר אוה מדז'יבוז' ואמר כי "הם בורחים מאחריות והולכים עם הראש בקיר. יש אינטרס של מישהו שנקבל זיכיון לתקופה קצרה ולא רישיון קבוע, וכך נצטרך לבוא להתחנן בעוד כמה חודשים שוב למדינה". ורשבסקי לא ציין מיהו אותו הגורם שיש לו אינטרס שהערוץ לא יקבל רישיון, אולם אפשר להניח שהוא התכוון לראש הממשלה ושר התקשורת בנימין נתניהו. בערוץ סבורים כי אם יקבלו רק זיכיון זמני, ימשיכו להיות תלויים בחסדי הפוליטיקאים.
לעומת זאת, ברשות השנייה סבורים כי ורשבסקי וערוץ 10 פשוט נוהגים בחוסר אחריות כאשר הם דורשים רישיון ולא מוכנים לקבל פתרון של הארכת זיכיון זמנית. ברשות השנייה מדגישים כי החוק הקיים לא מאפשר להעניק רישיון לערוץ כאשר אף בעל מניות אינו עומד מאחוריו והוא אינו עומד בדרישה להוכיח איתנות פיננסית. בנוסף טוענים ברשות כי הערוץ צריך להסדיר תשלומים נוספים הקבועים בחוק כמו תשלום עבור המשך השידורים באפיק 10 ועבור הארכת הזיכיון שלו מ־2012 ועד היום. גובה תשלומים אלו עדיין לא נקבע על ידי המדינה.
גורמים ברשות השנייה אמרו כי "ורשבסקי מאמץ אסטרטגיה התאבדותית. הוא צריך להתחנן לנתניהו שיעניק לערוץ הארכת זיכיון במצב שבו הוא נמצא כרגע. ייתכן שהוא חושב שהוא 'מחזיק את הפוליטיקאים בביצים' מכיוון שהם לא ירצו להישאר עם ערוץ מסחרי אחד בימי בחירות, אבל האסטרטגיה שלו עשויה להוביל לסגירת הערוץ בסופו של יום".
מי ימצמץ ראשון
כרגע נראה ששני הצדדים נמצאים בדו־קרב ומנסים לבחון מי ימצמץ ראשון. האם תהיה זו מועצת הרשות השנייה שתיכנע ללחץ האדיר מצד ערוץ 10 ותמצא פרצה משפטית בחוק שתאפשר מתן רישיון, או שיהיה זה ערוץ 10 שיסכים בהכנעה לקבל רק זיכיון? בסופו של דבר, המאבק ראש בראש עשוי להוביל לתוצאה שכולם מקווים שלא תתקבל והיא סגירת הערוץ.
ברשות השנייה קיים גם משבר אמון ביחס לערוץ 10, לאחר שהבטחות קודמות של בכיריו לא עמדו במבחן המציאות. בדיון בכנסת בתחילת החודש הצהיר ורשבסקי כי יו"ר בנק הפועלים לשעבר שלמה נחמה צפוי להיכנס להשקעה בערוץ בתוך ימים ספורים. על סמך הבטחה זו אישרה הכנסת הפחתה במחויבויות התוכן של הערוץ מ־280 מיליון שקל ל־130 מיליון שקל. אולם נחמה עדיין לא נכנס לערוץ.
בישיבת מועצת הרשות השנייה לפני כשבוע וחצי אמרה נציגת בעלי המניות אירית אילוז, כי הסכם עם משקיע ייחתם עד אמצע השבוע שעבר. אולם כעת מתברר שגם המועמדת הנוספת להשקעה בערוץ, תיא תקשורת, החברה־האם של אולפני הרצליה, בניהול יואב פרץ ובבעלות עמי גינגר, רק הגיעה הגיעה בינתיים כדי לצפות בפרזנטציה לבקשת הערוץ.