בלעדי לכלכליסט
גילה בודק אם HOT ו-yes בולמות את סלקום
ספקית הטלוויזיה החדשה טוענת שהיא לא מצליחה להגיע להסכמים עם מפיקים מקומיים לרכישת תוכני מקור שהופקו בשיתוף עם מתחרותיה. התקנות האוסרות על HOT למנוע מכירה של תכנים ששודרו אצלה כבר נכנסו לתוקף, בעוד במקרה של yes היא תחויב בדרישה זו רק לאחר שהמיזוג עם בזק יתרחש
חברת סלקום פנתה לרשות ההגבלים העסקיים בבקשה שתבחן מדוע היא אינה מצליחה לרכוש תכנים ישראליים שהופקו עבור HOT ו־yes, כך נודע ל"כלכליסט". סלקום ניהלה מגעים עם כמה חברות הפקה בנוגע לרכישת סדרות מקור ששודרו בכבלים ובלוויין, אך באופן תמוה היא לא הצליחה להגיע להסכמי שידור עם אף אחת מהן אף על פי שעם חברות אחרות היא לא נתקלה בבעיה דומה. מרשות ההגבלים נמסר כי הנושא נמצא בבחינה.
- מתחרה חדשה ל־HOT ו־yes: האם הציבור יסתפק בטלוויזיה רזה של סלקום?
- הטלוויזיה של סלקום יוצאת לדרך; המחיר - 99 שקל לחודש
- הטלוויזיה של סלקום: HOT ו-yes למדו את הלקח
שירות הטלוויזיה של סלקום הושק שלשום, לאחר שהחברה הצליחה לרכוש מגוון רחב של סדרות ששודרו בעבר בערוצים המסחריים - ערוץ 2, ערוץ 10 וערוץ 1. החברה אף רכשה ממפיקים זרים תכנים ששודרו או משודרים בערוצים של HOT ו־yes, כמו הסדרה "בית הקלפים", אבל כעת, כאמור, היא טוענת שהיא לא מצליחה לרכוש תכנים מקומיים שהופקו במקור עבור החברות המתחרות.
ההגבלות לא פועלות
רשות ההגבלים פעלה במרץ בשנה האחרונה כדי לאפשר את כניסתה של סלקום לשוק הטלוויזיה הרב־ערוצית הנשלט על ידי הדואופול של yes ו־HOT. במסגרת התנאים שקבעה הרשות בחודש מרץ למיזוג בין בזק ו־yes, נקבע כי במשך שנתיים לא יוכלו החברות למנוע משחקנים חדשים שנכנסים לשוק לרכוש זכויות בהפקות מקור.
כלל זה קובע בעצם כי אסור ל־yes למנוע רכישה של תכנים שהופקו עבורה, כמו הסדרות "תא גורדין" או "נויורק", לאחר שכבר שודרו אצלה לפחות פעם אחת. בזק ו־yes הודיעו לרשות ההגבלים כי הן מקבלות את התנאים עקרונית, אך בפועל המיזוג עדיין לא התרחש ולכן הכללים עוד לא נכנסו לתוקף באופן פורמלי.
קנייה חזקה | קנייה | המתן | מכירה | מכירה חזקה |
הממונה על הגבלים עסקיים דיויד גילה הטיל מגבלה דומה על HOT. גילה תיקן את תנאי המיזוג ההיסטורי בין חברות הכבלים האזוריות שממנו נולדה HOT, וקבע כי חברת הכבלים לא תוכל למנוע רכישת הפקות ששודרו אצלה על ידי שחקנים חדשים במשך שנתיים. הרשות אף מאפשרת לשחקנים חדשים שנכנסים לשוק הטלוויזיה לרכוש ממפיקים עונות חדשות של סדרות שהחלו להיות משודרות ב־HOT במקביל לשידורן.
אולם לפחות כרגע, במבחן התוצאה ההגבלות שהטילה הרשות אינן משרתות את מטרתן אף שב־HOT דוחים טענות שלפיהן מופעלים לחצים על מפיקים לא לעבוד עם סלקום.
מבנה של תשלום לכל צפייה
חבילת הטלוויזיה של סלקום יוצרת סטנדרט חדש בשוק הטלוויזיה בישראל. הכניסה של החברה לתחום כבר גרמה להחרפת התחרות על רכישת תוכן זר, מה שיוביל לגידול בעלויות התוכן שיורגש בדו"חות הבאים של HOT ו־yes.
אף שתקציב התוכן של סלקום נמוך בהרבה משל הכבלים והלוויין, ומוערך ב־60 מיליון שקל לשנה לעומת יותר מ־500 מיליון שקל ב־yes ויותר מ־600 מיליון שקל ב־HOT, סלקום הצליחה לרכוש כמה סדרות שעדיין לא שודרו בישראל כמו הסדרה המדוברת "מוצרט בג'ונגל" שהפיקה אמזון. מכיוון שחבילת הטלוויזיה של סלקום בנויה סביב ספריית VOD, לפחות חלק מהסכמי התוכן שלה מול מפיקים מבוססים על תשלום פר צפייה, מה שמאפשר לה להימנע מהוצאות רכש גבוהות. אנליסט התקשורת ערן יעקובי מדש ברוקראז' מעריך כי המיזם של סלקום יוכל להגיע לאיזון תזרימי אם יגייס 200 אלף מנויים בתוך שלוש שנים.