הקואליציה מבצעת מעקף: סגירת רשות השידור שוב תידון בוועדה מיוחדת
בראש הוועדה יעמוד ח"כ צחי הנגבי מהליכוד; יו"ר ועדת הכלכלה איתן כבל: "רה"מ החליט ללכת על הראש שלי ואני לא יודע למה". הנגבי: "הממשלה לא תפקיד את הנושא הזה בידייך"
ועדת הכנסת החליטה לקדם את התיקונים לחוק רשות השידור בוועדה מיוחדת בראשות יו"ר הקואליציה צחי הנגבי. הוועדה תתכנס בפגרה שמתחילה בשבוע הבא כדי להכין את החוק לקריאה שנייה ושלישית ב-2 בספטמבר, היום שבו הכנסת אמורה להתכנס כדי להצביע בקריאה ראשונה על תקציב המדינה.
- יו"ר ועד העובדים ברשות השידור זומנה לשימוע לפני פיטורים
- יו"ר ועדת הכספים משה גפני מסרב לדון בחוק לסגירת רשות השידור
- התיקון לחוק השידור הציבורי עבר בקריאה ראשונה; ארדן נעדר מההצבעה
התיקון לחוק מאפשר למעשה להקים את תאגיד השידור הציבורי החדש ללא מינוי דירקטוריון שיפקח על ההקמה. כדי לעקוף את הצורך למנות דירקטוריון, מגדיל התיקון לחוק את הסמכויות שניתנו למנכ"ל הזמני של תאגיד השידור הציבורי. זהו הסעיף השנוי במחלוקת ביותר בתיקון לחוק. נתניהו אינו מעוניין לאשר את חברי הדירקטוריון שהומלצו על ידי ועדת איתור בראשות השופט בדימוס עזרא קמא, ומעוניין שתהיה לו יותר השפעה על בחירתם כדי למנות אנשים משלו לתפקיד.
יו"ר ועדת הכלכלה איתן כבל מחה בתוקף על כך שהחוק אינו עובר לוועדה בראשותו, ואמר כי "ראש הממשלה החליט ללכת על הראש שלי ואני לא יודע למה". אך הקואליציה היתה נחושה להשאיר הטיפול בחוק בידיה, והנגבי השיב לו כי "הממשלה לא תפקיד את הנושא הזה בידייך".
בוועדה המיוחדת שתקדם את החוק יהיו 15 חברים, תשעה מהם מהקואליציה. הנגבי הזכיר כי גם בכנסת הקודמת דנה בחוק ועדה מיוחדת בראשות קארין אלהרר, ולא ועדת הכלכלה. כבל, שהבין שלא יקבל את החוק לוועדה שלו, הסביר כי הפעם מדובר בתיקונים בלבד ולא בגיבוש חוק מלא, ודרש שהחוק יגיע לוועדה משותפת בראשותו שיהיה בה רוב לקואליציה.
"אין אף אחד שבקיא בחוק הזה כמוני. לולא זה שהלכתי בכנסת הקודמת גם נגד חבריי לסיעה, החוק לא היה עובר. ברור שחייבים להעביר את החוק עד 2 בספטמבר אחרת אין רשות", ניסה כבל לשכנע. "אין לי שמץ של מושג למה ראש הממשלה התעקש ללכת לי על הראש. אני רתום כולי, והעובדים, ההסתדרות ורשות השידור רוצה".
כבל הביע את התסכול שלו. "זה גם עניין אישי. אתה עושה את כל הדרך ובסוף לוקחים לי את זה מתוך שיקוליך פוליטיים. אמרתי גם לשר גלעד ארדן שירד למחתרת, שייתן אמירה ערכית. הלכתי איתו כי סמכתי עליו. יש דברים בכנסת שאנשים מקדישים את עצמם לאורך שנים, ובסוף לוקחים את זה".
הנגבי השיב לכבל: "מה אתה מקטר, גם בפעם שעברה לא היית יו"ר הוועדה וזה גם לא נדון בכלכלה. הממשלה לא תפקיד בידך את הנושא הזה. גם בפעם שעברה היתה ועדה בראשות הקואליציה, כך שיש פה עניין אישי של האגו שלך". כבל השיב: "לא העלבתי אותך ואל תעליב אותי. לך יש את הרוב, אתה יכול לעשות הכל, אבל אני בא מהמקום הזה".
השר אופיר אקוניס, שמשמש כשליח של נתניהו לנושא רשות השידור, שהגיע לישיבה אמר כי "בכיסא הזה החליטה ועדת הכנסת להקים ועדה מיוחדת ב-2013. אנחנו לא מביאים חוק חדש אלא תיקוני חקיקה שהם המשך החוק הקודם, ולכן חשבנו שנכון לעשות זאת בוועדה מיוחדת".
בשיחות סגורות הצהיר אקוניס, כי התיקון לחוק ידון בוועדת הכלכלה ולא יעשה מעקף כפי שביצע ארדן בזמנו. אולם בסופו של דבר החליטה הקואליציה שלא לקחת סיכונים בהקשר זה. התיקון לחוק גם מאשר את ביטול אגרת הטלוויזיה רטרואקטיבית מאז תחילת 2015, כאשר המימון לפעילות רשות השידור יגיע מתקציב המדינה עד סגירתה.
ח"כ יואל חסון (המחנה הציוני) תקף את אקוניס שאותו כינה "השר הקומיסר" ואמר כי "אני מציע שבמקום תאגיד השידור הישראלי יקראו לזה תאגיד השידור הליכודי". ח"כ מרב מיכאלי (המחנה הציוני) ענתה לו: "אתה לארג' זה תאגיד השידור של נתניהו". הח"כים מהאופוזיציה ניסו למחות על הנוהג להקים ועדות מיוחדות עבור חוקים "בעייתיים" אולם הקואליציה אישרה את הקמת הוועדה המיוחדת ברוב של 11 מול שישה, כשיו"ר ועדת הכנסת ח"כ דוד ביטן (הליכוד) אומר בסוף "זה לא אישי נגד איתן".
יו"ר אגודת העיתונאים בירושלים אחיה גינוסר תקף את הקמת הוועדה המיוחדת ואמר כי "מדובר באלימות פרלמנטרית וניצול הרוב הדורסני להלאמת השידור הציבורי".