בלעדי לכלכליסט
לא רק בניו זילנד: עכשיו יש חיקוי לקופיקס גם בשנגחאי
אחרי שהוקם סניף תחת שם זהה בניו זילנד, כעת מתברר כי בית קפה תחת אותו השם הוקם גם בשנגחאי. איך המחירים ומה המייסד אבי כץ חושב על זה?
רשת קופיקס ממשיכה להוות מודל לחיקוי ליזמים בארץ ובעולם. אחרי שהוקם סניף תחת שם זהה בניו זילנד, כעת מתברר כי בית קפה תחת אותו השם הוקם גם בשנגחאי שבסין. בית הקפה בסין פועל תחת השם cofixe. הלוגו הסיני כמו גם הישראלי מעוצבים באותיות לבנות על רקע שחור, כאשר הפונט בשני הלוגואים זהה. ההבדל משם הרשת הישראלית שהקים אבי כץ, הוא תוספת של האות האנגלית e בסוף השם, וסימון של נוצה מעל האות האנגלית i שמחליף את הנקודה.
עיצוב החנויות אמנם שונה, ובניגוד לסניפי רשת בתי הקפה בישראל שמעוצבים כקרון של רכבת בצבעי שחור לבן, בקופיקס בסין החנות מעוצבת כדוכן מכירה מהיר, רובו על רקע שחור וללא מקומות ישיבה חיצוניים.
הסלוגן שמלווה את הפורמט הסיני אמנם שונה מהסלוגן הישראלי, אך נראה כי התפריט דומה וכולל ברובו משקאות קפה ומשקאות קלים, מאפים וטוסטים. המחירים בסניף הסיני אינם אחידים כמו בקופיקס הישראלית, אך מרבית המוצרים מתומחרים, סביב 12-16 יואן, כאשר חלק מהמוצרים נמכרים במחיר של 20-24 יואן. בעוד בישראל המחיר הוא אחיד ועומד על 5 שקלים (למעט מוצרים נילווים שלעיתים נמכרים במחיר גבוה יותר כמו לדוגמה פורס אבטיח שנמכר בקיץ ב-30 שקלים), בקופיקס הסינית, המחירים גבוהים יותר ומתחילים מ-7.32 שקלים (יואן אחד שווה ערך ל-0.61 אגורות).
זהו איננו הסניף הראשון בעולם שמתברר שפועל תחת השם קופיקס. כפי שנחשף לפני שנה ב"כלכליסט", בניו זילנד הקימה יזמית סניף זהה לחלוטין בפורמט ובשם הרשת, בשינוי זעיר בכתיבת הלוגו coffix במקום cofix. בניגוד לסין, הסניף בניו זילנד עוצב במראה של קרון רכבת כמו בישראל, והסלוגן שלו – fresh coffe. Fixed price זהה בדיוק לסלוגן הרשת בישראל.
אבי כץ, יזם קופיקס הישראלית, לא תבע את היזמית מניו זילנד ואין בכוונתו לתבוע גם את מקימי בית הקפה הסיני. הוא מסר בתגובה: "כשרעיון הוא טוב, נראה כי הוא חוצה יבשות. כשראיתי את זה לקח לי כמה דקות להבין שאני צריך להיות גאה".