$
פרסום ושיווק

בלעדי לכלכליסט

1,000 מכולות מתאגדות כדי להתחרות ברשתות

ארגון חדש יאפשר למכולות לבצע רכישות מספקים באופן מרוכז תחת שמו של רמי לוי, שבתורו יגזור קופון כפול: גם עמלה וגם הגדלה של כוח הקנייה

נורית קדוש 07:0524.11.15

בעוד רשתות השיווק הגדולות נאבקות בשנתיים האחרונות בשחיקת רווחיות מתמשכת, מעוררות המכולות השכונתיות עניין בקרב יזמים ואנשי עסקים המזהים בהן פוטנציאל צמיחה ורווחיות. בשנה האחרונה הושקו שני מיזמים שמטרתם לקשר בין המכולות לספקים בניסיון להבטיח אספקה שוטפת ומחירים נמוכים יותר. כעת מתארגנות המכולות לכוח קנייה מרוכז במטרה להוריד את מחירי הקנייה של המוצרים מהספקים, בכדי שיוכלו להתחרות ברשתות השכונתיות.

 

ל"כלכליסט" נודע כי בימים הקרובים יחל לפעול ארגון קניות שייסד אלי סתוי, יו"ר עמותת פורום מזון ומכולת. הארגון ישרת בעלי מכולות ומינימרקטים, יבצע עבורם רכש סחורות במרוכז וידאג לשינוע הסחורות לכל נקודת מכירה. סתוי גייס למיזם את רמי לוי, אשר על שמו יירשמו ההזמנות בתמורה לעמלה שיקבל. מעבר לעמלה, לוי ייהנה גם מהגדלת כוח הקנייה שלו בקרב הספקים. המימון למיזם, בהיקף של מיליון שקל, התקבל מהסוכנות לעסקים קטנים ובינוניים במשרד הכלכלה ושימש בין היתר להשכרת מרכזים לוגיסטיים בקריית גת, במודיעין ובצפון הארץ. בכוונת העמותה לפעול לשיפור תדמיתם של בעלי המכולות "מגנב מחירים לכאורה לסוחר יעיל", כפי שמצוין באתר הארגון.

 

מיזם הקניות של פורום מכולת מורכב מפן ניהולי, שבמסגרתו תאגד העמותה בשלב ראשון עד 1,000 מכולות מבאר שבע בדרום לחיפה בצפון וירושלים במזרח. העמותה תקים מערכת מידע שבאמצעותה יוכלו בעלי המכולות לרכוש סחורות ישירות מהמרכזים הלוגיסטיים של הספקים, לעקוב אחר חשבונותיהם ולבצע תשלומים. הרכש המרוכז של המוצרים הבסיסיים והעובדה כי הספקים יצטרכו לספק מוצרים אלה רק עד לשער המרכז הלוגיסטי ולא לכל מכולת ומכולת בנפרד צפויים להבטיח הפחתה של 10%–20% במחיר הבסיס המשולם היום לספקים. בהמשך בכוונת הארגון לפתח מותג פרטי למכולות, וכן לפעול ליבוא מקביל של מותגים בינלאומיים הנמכרים בישראל במחירים גבוהים יותר מאשר בחו"ל.

 

בפן הביצועי, העמותה ייצרה "זרוע מבצעת" של פעילות רכש מרוכזת בשיתוף עם רמי לוי ועם חברת השילוח פליינג קרגו. לוי, שנבחר בזכות תנאי הסחר הטובים שיש לו עם הספקים, יהיה אחראי להתקשרות עם הספקים לטובת רכש מרוכז במחירים נמוכים. פליינג קרגו היא הגורם הלוגיסטי שיהיה אחראי על כל היבטי השינוע של הסחורות למכּולות.

 

מכולת בחולון מכולת בחולון צילום: תומי הרפז
מיזם שלישי בשנה

 

בתחילת השנה נתנה רשות ההגבלים העסקיים פטור מהסדר כובל מול הספקים להתאגדות המכולות מכולת בשכונה. מדובר במיזם בראשות טל אנגלנדר ומשה מקסימוב, שמטרתו לאגד את המכולות השכונתיות ולבצע עבורן את המו"מ המסחרי תמורת עמלה. מכולת בשכונה מציעה למכולות חזות חדשה עם שלט, שקיות, ייעוץ בסידור המכולת, ומוצרים בהנחה קבועה ישירות מהספקים, כמו גם פרסום בשכונות.

 

לצד המיזמים של סתוי, מקסימוב ואנגלנדר, קיים גם מיזם של חברת Free Market שנועד לרכז את הקנייה מהספקים הגדולים ולהפיץ מוצרים לאלפי בעלי מכולות ומינימרקטים פרטיים ברחבי הארץ. מיזם זה, שבבעלות חיים בלשקובסקי וכמה אנשי עסקים, מבוסס על גביית העמלה מהספקים ולא מהמכולות. המיזם נולד כתוצאה מזיהוי סירובם של חלק מהספקים לשלוח למכולות סחורה בשל ההיקפים הקטנים של ההזמנות שאינם מצדיקים את עלויות השילוח. בשל כך נאלצים בעלי המכולות לרכוש את הסחורה דרך סיטונאים, הגובים עמלה המייקרת את המוצר.

 

החברה הקימה מרכז לוגיסטי באבן יהודה, שאליו נדרשים הספקים לשלוח את הסחורה. במרכז מועסקים 20 עובדים שמלקטים את ההזמנות של המכולות, ומשאיות החברה מפיצות את הסחורה לחנויות בתוך 48 שעות. לצורך ביצוע התשלום מהמכולת לספקים, ישראכרט פיתחה ללקוחות Free Market מערכת תשלומים וסליקה ייעודית, והחברה ערבה לכספם של הספקים. היעד של בלשקובסקי הוא להגיע ל־850 בעלי עסקים פרטיים עד סוף 2015, ול־2,500 עד סוף 2016.

 

אך למרות ריבוי המיזמים, נראה כי מרבית המכולות מעדיפות לפעול באופן עצמאי ולא לחבור לאחד הארגונים. "יש בישראל כ־6,000 מכולות שמחזור מכירותיהן עומד על 10 מיליארד שקל בשנה, אולם להערכתי רק מאות בודדות קשרו עצמן למיזמים המאגדים אותן", טוען גורם בתחום הסחר בענף המזון. לדבריו, המיזמים עדיין נמצאים בשלבים ראשוניים ולא הפכו לגורמים משמעותיים בענף שכן "בעלי המכולות הם אנשים עצמאיים שלא מאפשרים לגורמים חיצוניים להיכנס להם לעסק. יש הרבה חשדנות כלפי היזמים והרווח שהם רושמים מהקניות של בעל המכולת מהספקים".

 

בטל שלח
    לכל התגובות
    x