$
פרסום ושיווק

ניתוח כלכליסט

החיסול של You מחזק את רשתות המזון יוחננוף וויקטורי

מגה נפטרה מ־22 סניפי רשת הדיסקאונט שלה כדי להרוויח עוד זמן והמתחרים עטו על השלל: רמי לוי מחזקת את מעמדה, ויקטורי הפכה לרשת ארצית ויוחננוף הכפילה את שטחי המסחר שלה בבת אחת

נורית קדוש 07:2708.12.15

מכירת שישה סניפים נוספים של תת־רשת הדיסקאונט You שלשום בערב שמה סוף לפעילותה של מגה בתחום הדיסקאונט, ושינתה משמעותית את מפת התחרות בענף קמעונאות המזון. קריסתה של מגה, שאילצה אותה להיפרד מסניפים שמכרו בהיקפים נמוכים והסבו לה הפסדים כבדים, היתה ההזדמנות שלה חיכו השחקנים הקטנים יחסית בענף כדי ליישם את שאיפות ההתפתחות שלהם. בידי מגה נותרו סניפי You באילת ובשדרות, אשר ייסגרו אם לא יימצא להם קונה.

 

הראשונה לחוות שינוי דרמטי בעקבות המכירה תהיה מגה, המאבדת עם יציאתה מתחום הדיסקאונט מכירות בהיקף של כמיליארד שקל. כך הרשת, שמכירותיה עד לפני חמש שנים עמדו על יותר מ־7 מיליארד שקל בשנה, צפויה לצנוח למכירות שנתיות של כ־3.5 מיליארד שקל בלבד.

 

הספקים, שאינם רואים במכירת הסניפים איתות חיובי ביחס ליכולתה של מגה לשרוד, צפויים להמשיך להכביד על הרשת בכל הנוגע לתנאי הסחר. גם אם יקרה הבלתי צפוי ובעלי השליטה יזרימו כסף לרשת, זה לא יעזור לתנאי הסחר עם הספקים. זאת משום שאובדן המכירות בעקבות היציאה מהדיסקאונט יעשה את שלו, והצניחה בהיקף הקניות של הרשת - שהיתה השנייה בגודלה בארץ וכעת תרד למיקום נמוך משמעותית - תעשה את שלה.

 

 

יוחננוף

 

את הקפיצה המשמעותית ביותר בעקבות מכירת הסניפים צפויה לבצע רשת יוחננוף, המונה כיום עשרה סניפים ברחבי הארץ. הרשת זיהתה את הפוטנציאל לרכוש סניפים במיקומים טובים, ולכן שילמה למגה כ־60 מיליון שקל עבור תשעה סניפים. העסקה תאפשר לרשת להרחיב את פעילותה לאזור השרון ולצפון הארץ.

 

מכיוון שהחברה היא פרטית, קשה לדעת או להעריך בכמה יגדל מחזור המכירות השנתי שלה.

 

אך אם להסתמך על ניסיון העבר, נראה שהמחזור יגדל. כשיוחננוף רכשה סניף של מגה בחיפה לפני כשנתיים, היא הצליחה להגדיל את המכירות בו פי ארבעה.

 

ויקטורי

 

אייל רביד, מנכ"ל רשת ויקטורי ומבעלי השליטה בה, רכש שמונה חנויות. זאת לאחר שהוא כבר רכש שלוש חנויות בסבב הקודם שבו You סגרה 35 חנויות.

 

סביר להניח שרביד נערך למהלך הזה מראש, שכן ב־2013 הוא העריך כי אחת הרשתות תקרוס על רקע קיומו של עודף שטחי מסחר. לכן רביד הקפיא את התוכניות שלו לפתוח עוד סניפים וחיכה בסבלנות. וכעת שטח המסחר של הרשת כמעט מכפיל את עצמו.

 

רכישת הסניפים היא אתגר עבור הרשת, שכן מדובר בחברה משפחתית. לנהל 42 סניפים בפריסה ארצית זה לא דומה לניהול של רשת אזורית, כפי שהיתה ויקטורי בתחילת הדרך. הרשת מעולם לא התמודדה עם גידול חד־פעמי כה דרמטי שכרוך בגיוס אלפי עובדים והגדלת המערך הלוגיסטי.

  

מימין: רמי לוי, בעלי רמי לוי שיווק השקמה ואייל רביד, מנכ"ל ויקטורי ומבעלי הרשת. חיכו להזדמנות וניצלו אותה מימין: רמי לוי, בעלי רמי לוי שיווק השקמה ואייל רביד, מנכ"ל ויקטורי ומבעלי הרשת. חיכו להזדמנות וניצלו אותה צילום: אוראל כהן, עמית שעל, צפריר אביוב

 

שלום נעמן

 

ב־2012, עוד לפני שהוקמה רשת You, מגה כבר החלה למכור סניפים הפסדיים ונעמן קנתה שישה סניפים תמורת 16 מיליון שקל. ביולי האחרון, עת נאלצה מגה לסגור 35 סניפים של You, נעמן רכשה עוד שתי חנויות באשדוד ובבאר שבע, שם יש לרשת נוכחות מרשימה.

כעת נעמן מתרחבת לאזור הצפון והשפלה. ארבעת הסניפים שהרשת רכשה כעת יוסיפו לה 12 אלף מ"ר של מסחר, ולפי ההערכות יגדילו את המכירות בכ־350 מיליון שקל בשנה.

 

רמי לוי

 

רמי לוי בחן לאורך החודשים האחרונים אפשרויות שונות לעסקה עם מגה, שנעו מרכישת כל הרשת ועד לרכישת חנויות מסוימות. לפני ארבעה חודשים חתם לוי על עסקה לרכישת שבעה סניפי You בתמורה ל־35 מיליון שקל, אלא שהעסקה לא הושלמה. לסבב האחרון הגיע לוי מתוך כוונה לרכוש את כל 22 סניפי You בתמורה ל־79 מיליון שקל. אך להפתעתו, כשהגיע לחתום על החוזה גילה כי במגה העדיפו עסקה מפוצלת עם ויקטורי ויוחננוף בתמורה ל־95 מיליון שקל.

 

לוי אמנם הצליח לשים את ידו רק על ארבעה סניפים, אך מדובר בסניפים בעלי פוטנציאל גבוה למכירות. הסניפים גדולים ומשתרעים על שטח של כ־14 אלף מ"ר, ועל פי הערכות הם יוסיפו למכירותיו של לוי 500–600 מיליון שקל בשנה.

 

מרוויחים ומפסידים

 

על פניו, נראה כי מעסקת המכירה הזו של מגה יצאו כמעט כל הצדדים מרווחים. מגה קיבלה סכום גבוה משציפתה, יוחננוף ורביד חילקו ביניהם את עיקר השלל, וגם רמי לוי יצא כשבכיסו כמה סניפים.

 

אך אף שהצליחה להפיק ממכירת סניפי You סכום של כ־140 מיליון שקל, במגה לא ממהרים לחגוג ובצדק. הכסף ממכירת הסניפים יוכל לקנות למגה עוד זמן של חודשים ספורים, אך לא מעבר לכך. חוסר האמון של הספקים בבעלים, כמו גם חוסר העניין של הבעלים לנהל עסקי קמעונאות, מציב בפני אביגדור קפלן, יו"ר מגה, אתגר למציאת קונה לרשת מגה בעיר בתוך פרק זמן קצר. על פניו לא מדובר בעסקה מורכבת, שכן הרשת נהנית ממיקומים מצוינים בלב הערים ויכולה להקנות רווחים נאים למי שיחזיק בה, אלא שהסניפים מגיעים עם נדוניה שמרבית הקונים יתנגדו לה: עובדי מגה שמחזיקים ב־33% מהרשת והם צפויים להיות "עז" במו"מ למכירתה.

 

שופרסל, הרשת הגדולה בשוק, לא יכלה לרכוש סניפים בשל מגבלות התחרות האזורית המושתות עליה מתוקף חוק מזון שנכנס לתוקף לפני שנה. השחקנים החדשים שהתרחבו באמצעות רכישת הסניפים יאתגרו את שופרסל ויאיימו על מעמדה, הן בגזרת חנויות הדיסקאונט - תחום שבו You לא הצליחה להוות תחרות של ממש עד כה - והן בגזרת החנויות העירוניות שבו היא פועלת באמצעות המותג שופרסל שלי.

 

בטל שלח
    לכל התגובות
    x