פרסום ראשון
המשבר ברשת מגה: הסניפים לא ייפתחו מחר; ביהמ"ש הוציא צו ארעי להקפאת הליכים
החוב הכולל של מגה, שהגישה בקשה להקפאת הליכים, עומד על 1.2 מיליארד שקל. לטענת הרשת, קוקה קולה ישראל, לה היא חייבת 24 מיליון שקל, היתה היחידה מבין הספקים שהתנגדה לדחיית התשלום ובכך אילצה אותה להגיש את הבקשה. החוב הגדול ביותר מבין הספקים הוא לתנובה - 88.8 מיליון שקל
21:20 - הכנ"ר ממליץ על הקפאת הליכים למגה ל-30 יום בלבד
כונס הנכסים הרשמי שבמשרד המשפטים (הכנ"ר) הגיש הערב לבית המשפט המחוזי מרכז את עמדתו לבקשה למתן צו הקפאת הליכים לרשת מגה. הכנ"ר תומך בהקפאה ל-30 יום. עוד ממליץ הכנ"ר למנות לתפקיד הנאמן להקפאת הליכים אחד או יותר מהשמות הבאים: עו"ד חגי אולמן, רו"ח חן ברדיצ'ב, רו"ח גבי טרבלסי ועו"ד עמית לדרמן.
בעקבות הבקשה שהגישה מגה, הוצא צו ארעי להקפאת הליכים זמני למגה קמעונאות. מגה הגישה מוקדם יותר היום (א') את הבקשה לבית המשפט המחוזי בלוד להקפאת הליכים למשך 60 יום ומינוי נאמן מטעם בית המשפט.
126 סניפי מגה לא ייפתחו מחר (ב') - הוועד ביקש מ-3,500 העובדים להגיע להפגין בדיון בבית המשפט שיתקיים מחר ב-8 בבוקר. הדיון יתקיים בפני סגן הנשיא השופט אילן שילה בבית המשפט המחוזי מרכז-לוד. היום הפגינו בתל אביב העובדים מול משרדיו של אחד מבעלי השליטה ברשת, שרגא בירן, בדרישה שיזרים לה כסף..
מהבקשה שהגישה מגה עולה כי החוב הכולל של מגה עומד על 1.2 מיליארד שקל. חובות מגה לנושיה מסתכמים ב-971 מיליון שקל, מהם 477 מיליון שקל לספקים ו-494 מיליון שקל לבנקים. החובות לחברה האם אלון רבוע כחול עומדים על 257 מיליון שקל.
חובות לספקים הגדולים הם: לתנובה - 88.8 מיליון שקל, לאסם – 53.5 מיליון שקל, לשטראוס – 47.2 מיליון שקל, לחברה המרכזית למשקאות (קוקה קולה) - 24.3 מיליון שקל, לסנו - 16.7 מיליון שקל, לאמניר - 16.2 מיליון שקל (ראו פירוט בטבלה למטה).
בישיבת דירקטוריון שנערכה הבוקר, החליט דירקטוריון מגה לפנות לבית המשפט בבקשה דחופה למתן צו להקפאת הליכים ומינוי נאמן לחברה.
- טלטלה במשק: רשת מגה פונה להקפאת הליכים
- בעקבות הקפאת ההליכים במגה: איך תפעל הרשת מעתה ומה יקרה לעובדים
- דירקטוריון מגה אישר: הרשת לא תשלם מחר את חובה לספקים
בבקשה צוין כי "לא ניתן להמשיך בתוכנית ההבראה של מגה ללא הגשת בקשה זו, אולם גם אחרי שנאלצה להפסיק את עבודתם של כ-2,500 עובדים, מגה היא מעסיק גדול של כ-3500 עובדים ושל מאות ספקים, כולל ספקים קטנים שגם להם יש עובדים רבים. די בכך ליתן למגה הזדמנות לגבש תכנית הבראה תחת בעלים חדשים. אף עניינם של העובדים הרבים והאפשרות שמקום עבודתם יינצל, לאחר שרוכש פוטנציאלי יסכים להמשיך להעסיקם, או לפחות חלק מהם, אף הוא בעל משקל רב". עוד נכתב כי היות ויש מקום להמציא תוכנית מפורטת יותר מזו שהוצגה בקווים כלליים בבקשה ולפיה הפעלת הרשת למשך כחודש על ידי הנאמן שימונה על ידי בית המשפט, כרוכה בגרעון של כ-30 אלף שקל בלבד, מבקשת החברה לתת לה ולנאמנים שימונו ארכה לעשות כן, ולהשלים כל הפרטים החסרים באמצעות דו"ח מפורט שיוגש על ידם.
אלון רבוע כחול העבירה למגה רק כ-246 מיליון שקל, כך שעליה להזרים לרשת הקורסת עוד כ-74 מיליון שקל שיתווספו להון שבקופתה, אשר ישמש את הנאמן שימנה בית המשפט להפעלתה.
מגה מפנה אצבע מאשימה כלפי הספקים
לטענת מגה, החברה המרכזית למשקאות (קוקה קולה ישראל), היתה היחידה שהתנגדה לדחיית התשלום ביום שישי האחרון ובכך אילצה אותה לפנות להקפאת הליכים: "29 מתוך אותם 30 ספקים גדולים נתנו הסכמתם לבקשת דחיית התשלום של מגה והמשך ביצוע תשלומים במזומן על האספקה השוטפת בשבוע הקרוב כאמור. היחידה שהתנגדה לבקשת מגה והציבה תנאים בלתי סבירים לחלוטין היא החברה המרכזית להפצת משקאות (קוקה-קולה) שהיא אף מונופול בשוק. זאת למרות שהיא, כמו יתר הספקים הנ"ל, לא הייתה אמורה להיפגע כלל כתוצאה מבקשתה של מגה כאמור. החברה המרכזית הודיעה כי אם לא תקבל חלק משמעותי מהתשלום השבועי המגיע לה, תחדל מאספקת סחורה לרשת גם כנגד מזומן. התנהלות זו, שהתווספה על ההחמרה בדרישות הספקים במהלך השבוע האחרון מבחינת יכולתה התזרימית של מגה, לא הותירה לה כל ברירה אלא לפנות בבקשה זו".
הבקשה להקפאת הליכים הוגשה לאחר שכשלו המאמצים של הרגע האחרון לקדם עסקת מכירה ומשלא קיבלו את הסכמות הספקים לדחיית התשלום. במגה קיוו להקדים את אחד הספקים שיכול לפנות בבקשה להקפאת הליכים. זאת כיוון שמגה לא עמדה בהסדר החוב, שקיבל בחודש יולי האחרון תוקף של פסק דין של בית המשפט המחוזי, כשלא שילמה ביום שישי האחרון את חובותיה לספקים, העומדים על 60 מיליון שקל. בשבוע שעבר נידונה האפשרות למכירת הרשת לנחום ביתן, הבעלים של רשת יינות ביתן, ב-240 מיליון שקל, אולם זו כאמור ירדה מהפרק.
בבקשה מציינת מגה כי תוכניותיה לאחר מכירת רשת YOU הראו כי ביכולתה להמשיך לתפקד תחת מגבלות התמיכה מבעלת השליטה, עד לפחות חודש יולי 2016 וכי התמיכה הנוספת הנדרשת ביולי 2016 אינה בסכום שלא ניתן לגישור והיה די והותר זמן להשיגה. "מגה הייתה סמוכה ובטוחה כי ביכולתה לעמוד בתכניות אלה, כפי שעמדה בתחזיותיה גם לפני כן, ובלבד שהספקים יחזרו לספק לה בבטחה ובתנאי אשראי כפי שהיו ערב הסדר ההבראה. אילו אלה היו פני הדברים, לא הייתה מוגשת בקשה זו או כל בקשה אחרת".
במגה מפנים אצבע מאשימה כלפי הספקים וטוענים כי הובילו לקריסתה: "גם המהלך המוצלח והמהיר של סגירת תת הרשת YOU לא הניח את דעתם של חלק ניכר מהספקים. מדי שבוע הודלפו לאמצעי התקשורת ידיעות חסרות שחר, כגון: אין די בתמיכת בעלת השליטה, כי ללא משקיע רשת מגה לא תשרוד ועוד כהנה וכהנה ידיעות, שלדעת מגה, ובלי שיש לה ראיה לכך, הושתלו ונדחפו גם על ידי גורמים אינטרסנטים שרוצים לראות במפלתה של מגה" .
במגה מדגישים כי הלכו רחוק הרבה יותר מאשר תכננו בתוכנית ההבראה המקורית של הרשת, וביצעו מהלכי הבראה דרמטיים שכללו סגירה או מכירה של 55 סניפים במקום 32 סניפים מפסידים ופיטוריהם לא רק של 1,200 עובדים, אלא של למעלה מ-2,500 עובדים, כולל צמצום המטה לכדי מחציתו, כינוס המרכזים הלוגיסטיים וקבלת תמיכה במאות מיליוני שקלים של בעלת השליטה. "על אף כל האמור, יחסיה עם ספקיה המשיכו להחריף ושוב נוצר מעגל שוטה שבו ככל שעוד ספק ועוד ספק מתנה את האספקה בתשלום מזומן, כך מאיץ שעון החול של מגה ומאלץ אותה ואת בעלת השליטה להאיץ במגעים להכנסת משקיע ולנהל מו"מ תחת לחץ ועם תנאים קשוחים יותר מצד המשקיעים, שמריחים (וחלקם אף מקרבים) את הקץ של מגה, אולי במחשבה שיזכו לרכוש אותה בנזיד עדשים ותחת הסדר קשה לנושיה. את המסמר האחרון תקעו חלק מהספקים הגדולים, שהודיעו לפני יותר משבוע כי לא יספקו סחורות למגה, אלא במזומן בלבד. אין רשת אחת בישראל שמסוגלת לתפקד תחת רכישות במזומן, וכל שכן מגה לא יכולה לעשות כן. בנסיבות אלה, ולאחר שגם מאמצים גדולים מכל הכיוונים שנעשו בשבוע זה לא הצליחו לשנות את גישתם של הספקים כלפי מגה, הגיע דירקטוריון מגה למסקנה כי אין מנוס מהגשת בקשה זו לבית המשפט".
בפנייה לבית המשפט שהוגשה, מגה ביקשה למנות בעל תפקיד מטעם בית המשפט ולאפשר המשך פעילות חנויות הרשת תוך ניצול קופת המזומנים והמלאי הקיים בחברה. זאת עד למציאת רוכש ראוי לחברה, שבאמצעותו תמשיך הרשת לפעול יחד עם 3,500 עובדיה ותמשיך להוות גורם תחרותי ראוי בשוק הקמעונאות.
פעילות החברה הכוללת כיום 126 סניפים, רובם תחת הפורמט השכונתי "מגה בעיר".