המדינה התעכבה בשינוי החוק, נאמני מגה יזכו לשכר גבוה
בשנים האחרונות, המפרקים עשו שימוש בתקנה בתיקי ענק שבמסגרתם קופת הפירוק הכילה עשרות מיליוני שקלים, כך שהם הצליחו לגבות מיליוני שקלים כשכר טרחה
"לאחר ששמעתי טיעונים רבים, אני מורה על מינויים של רו"ח גבי טרבלסי, עו"ד אהוד גינדס ועו"ד אמיר ברטוב לנאמני מגה", כך כתב אתמול השופט אילן שילה בהחלטתו, לאחר שרשת הקמעונאות פנתה בבקשה להקפאת הליכים.
- אבי ניסנקורן: "אני מקווה שיתבעו את הבעלים של מגה על מאות מיליוני שקלים"
- לקראת פתיחת סניפי מגה מחר: הושגו הסכמים עם הספקים העיקריים
- קפלן על מינוי הנאמנים למגה: "החלטה נכונה, אני יוצא מהתמונה"
שילה רצה למנות רק את גינדס וטרבלסי, אך החליט למנות גם את ברטוב לאור עמדתו של כונס הנכסים הראשי (הכנ"ר) דוד האן שאמר כי בידי ברטוב מידע רב על המתרחש במגה, זאת משום שהוא ייצג את החברה בתקופה האחרונה.
מעתה למעשה, שלושת הנאמנים לוקחים את המושכות לידיהם ומנהלים את החברה. "תפקידם של הנאמנים יהיה לנסות ולשקם את החברה ולהביא למכירתה", כתב שילה והוסיף כי "הנאמנים ישימו לנגד עיניהם את חשיבות שימור מקומות העבודה של העובדים". ואת כל זאת הם יעשו בעבור הרבה כסף.
לא בכדי ביקשו רבים להתמונות לנאמנים לתקופת הקפאת ההליכים של מגה. תקנה 8א' לתקנות החברות מאפשרת למפרקים ולנאמנים להפוך לשותפים של הנושים ולגבות לכיסם עד 12% מכלל קופת הפירוק (14% בסך הכל בתוספת מע"מ). זאת כאשר במקביל, הנושים שאל אותן החברות נאלצים לספוג תספורות קצוצות של עשרות אחוזים ולהמתין להחזר החוב החלקי במשך שנים.
קופת הפירוק היא הקופה אליה מגיעים כל הכספים שמתקבלים כתוצאה מהליך חדלות הפירעון כמו גם הכספים שמתקבלים תמורת מכירת החברה במידה והיא נמכרת. כשמדובר בקופה שבה יש כמה מאות אלפי שקלים בלבד, השכר לנאמנים ולמפרקים נחשב סביר, שכן העבודה עשויה להימשך חודשים ארוכים ואף שנים.
אולם בשנים האחרונות, המפרקים עשו שימוש בתקנה 8א' בתיקי ענק שבמסגרתם קופת הפירוק הכילה עשרות מיליוני שקלים, כך שהם הצליחו לגבות מיליוני שקלים כשכר טרחה.
שערוריית שכר הטרחה המתמשכת נחשפה בשורה ארוכה של כתבות שפורסמו בעבר ב"כלכליסט". הכתבות הצביעו על מציאו מקוממת שבמסגרתה עורכי דין ורואי חשבון ממשרדי צמרת התמנו כבעלי תפקיד בחברות קורסות והפכו בסופו של דבר לנושים גדולים ומרכזיים שלהן.
בין הנהנים מהתקנה ניתן למצוא את עורך הדין אלכס הרטמן שבתיק מניות בזק של גד זאבי גרף שכר טרחה של 34 מיליון שקל, וגם את את עורך הדין שלמה נס וטרבלסי עצמו שהרוויחו יחד 24 מיליון שקל מקריסת קלאבמרקט
בשנים האחרונות דובר רבות על רפורמה לשינוי שיטת שכר החלוקה - רפורמה שהובילה שרת המשפטים לשעבר ציפי לבני שהתמוססה עם עזיבתה את התפקיד. בשבוע שעבר הצהירה שרת המשפטים הנוכחית איילת שקד על התקדמות ברפורמת חדלות הפירעון, שצפוייה לכלול בתוכה גם הסדר לשכר הטירחה.
הרפורמה הזאת טרם נכנסה לתוקף, אך גם אם היא תיכנס לתוקף בשנה הקרובה עדיין לא ברור כיצד היא תשפיע על שכרם של בעלי תפקיד בהליכי חדלות פירעו.
ניתן להניח שתיק מגה, שכולל בתוכו חובות גדולים, יוליד בסופו של דבר שכר של מיליוני שקלים עבור שלושת הנאמנים שנבחרו בו.
הנאמנים שמונו על ידי בית המשפט לתיק מגה יפעלו בכמה מישורים. הם יפרסמו הזמנה לרכישת פעילות החברה ונכסיה. ההצעות שיוגשו לידיהם עד לזמן נקוב יועברו להליך של התמחרות, שם ינסו הנאמנים להגדיל עד כמה שניתן את המחיר שישולם תמורל החברה.
פרט למחיר, גם למספר העובדים שיסכים לקלוט הרוכש תהיה חשיבות גדולה, כמו גם לתנאים שיוצעו להם.
בשנים האחרונות מקפיד בית המשפט להעדיף את טובת העובדים בהחלטות של מכירת חברה, ולכן הוא גם נוטה לתת עדיפות למכירת החברה כולה על פני מכירתה בחלקים.
לאחר ביצוע ההתמחרות, ולאחר שהנאמנים יחליטו מה היא ההצעה הטובה ביותר מבחינתם, הם יגישו דו"ח לבית המשפט ובו יפרטו את ההצעות שקיבלו, את המלצתם לגבי הרוכש ואת האישורים לכך שהרוכש יכול לעמוד בעסקה.
לדו"ח הזה יגיב הכנ"ר, והוא ימסור את עמדתו באשר להמלצת הנאמנים. לאחר מכן, צפוי להתקיים דיון בפני השופט שילה, ובו יוכלו הנושים השונים, העובדים ומעורבים נוספים להתנגד או להסכים לרכישה.
לאחר אישור הרכישה על ידי בית המשפט, תחל העברת החברה לידי הבעלים החדשים, או לחילופין לידי כמה בעלים שונים.
הכספים שיתקבלו מהמכירה בקופת הפירוק ישמשו לתשלום לנושים, ולאחר סיום העסקה ימשיכו הנאמנים לנהל את קופת הפירוק עד לסיום הליך העברת החברה.
בתקופה זאת, שלושת הנאמנים צפויים גם לדרוש את שכר טרחתם.