קרב המגע של אופטיקנה וסופר־פארם עולה שלב
כבר 10 שנים שאופטיקנה דורשת מבית המשפט לאסור מכירת עדשות מגע ללא אישור רפואי, וכעת היא בעצמה מציעה הנחות על רכישה דרך האתר. סופר־פארם זועמת
סכסוך חדש מלהיט את שוק האופטיקה. רשת המשקפיים אופטיקנה יצאה בקמפיין למכירת עדשות מגע באינטרנט, והמתחרה סופר־פארם רותחת: לטענתה, הקמפיין של אופטיקנה מנוגד לעקרונות העתירה שהיא הגישה לבג"ץ לפני יותר מעשור, ולפיה יש לקבל את המלצות משרד הבריאות ולחייב כל רוכש עדשות מגע בהצגת מרשם רופא או אישור אופטומטריסט.
הקמפיין של אופטיקנה נועד לקדם רכישת עדשות מגע דרך אתר הרשת, ועל חלק מסוגי העדשות החברה מציעה מבצע של 3+1 או שתי קופסאות מתנה, ובאתר החברה היא גם מציעה הנחות על כל סוגי עדשות המגע. ניצן לביא, מנכ"ל סופר־פארם: "מצד אחד אופטיקנה טוענת עם מועצת האופטומטריסטים בפני בג"ץ שדאגת הציבור לנגד עיניהם. אך מצד שני הרשת יוצאת בקמפיין מכר של עדשות מגע באינטרנט. תמוה כיצד אופטיקנה, שלמעלה מעשור מובילה מהלך עתירה נגד מכירת עדשות מגע ללא מרשם בטענה לסכנה לבריאות הציבור, יוצאת בימים אלו במבצע לקניית עדשות דרך אתר החברה. הלקוח אינו מחויב להיפגש עם אופטומטריסט או רופא עיניים במעמד הקנייה, דבר הנוגד את הבסיס לעתירתם".
לפי מקורבים לאופטיקנה, הטענות אינן נכונות, וכל עוד לא נכנסו לתוקף תקנות המחייבות רכישת עדשות מגע באמצעות מרשם רפואי, הרשת איננה יכולה לשבת מהצד ולהשאיר לסופר־פארם ליהנות מהמכירות.
העתירה של אופטיקנה ומועצת האופטומטריסטים הוגשה בעקבות ועדה שהוקמה מטעם משרד הבריאות והמליצה שעדשות מגע יימכרו כמו כל מוצר רפואי, רק בבתי מרקחת, בהצגת מרשם ועל ידי רוקח. אף שמסקנות הוועדה הוגשו לפני יותר מעשור, טענו העותרות כי משרד הבריאות לא יישם אותן בחקיקה, בתקנות או בהנחיות. אופטיקנה ומועצת האופטומטריסטים דרשו מבג"ץ להוציא צו על תנאי שימנע מסופר־פארם ומרשתות המשקפיים למכור עדשות מגע כמוצר מדף.
ב־3 בינואר הגישה המדינה לבית המשפט הודעה מעדכנת מטעמה וציינה בה שבנובמבר 2015 התקיימה ישיבה בנושא במשרדו של מנכ"ל משרד הבריאות משה בר סימן טוב, ובה "מנכ"ל המשרד סבר כי אין אינדיקציה בריאותית שעשויה להצדיק את שינויו של המצב הקיים (שאינו מחייב מרשם) או שעשויה להצביע על חובה שבדין להטלת מגבלה זו. עם זאת, המנכ"ל סבר כי יש מקום לנקיטת צעדים נוספים להבטחת איכות עדשות המגע המשווקות בישראל והגברת בטיחות השימוש בהן, באמצעות הוראות הנוגעות להסדרת שרשרת האספקה של עדשות המגע ומכירתם של המוצרים רק בבתי מרקחת, מרפאות רופאי עיניים או אופטומטריסטים".
משרד הבריאות שקל להקים ועדה נוספת, אך פסל את הרעיון לאחר שבדיקה שביצע הראתה כי לא חלו שינויים בשוק בשנים האחרונות וכי "כלל השחקנים מחזיקים בעמדותיהם כפי שגובשו בוועדה ב־2004".
מאופטיקנה נמסר: "סופר־פארם היא למעשה העסק הגדול בארץ עם מומחיות בטיפול בלקוחות עם מרשם. תמוה מאוד בעינינו שהם מנהלים מלחמת חורמה שפוגעת בבריאות הציבור. הם מתנגדים לדעתם של איגוד רופאי העיניים, קופות החולים והאופטומטריסטים, הם מקלים ראש ביותר מ־10,000 ימי אשפוז בגין סיבוכים משימוש לקוי בעדשות מגע. לא רק זאת, בג"ץ הנחה במאי את משרד הבריאות לקבוע תקנות, כנהוג ברוב מדינות המערב, ובהן חובה למכור עדשות מגע על פי מרשם תקף. רשת אופטיקנה ממליצה לכל לקוחותיה לעבור בדיקה אצל אופטומטריסט או רופא עיניים. המלצה זו מופיעה גם בפרסומים האחרונים. יחד עם זאת, עד שלא תהיינה תקנות מחייבות בנושא, אנו נמשיך ונמליץ ללקוחותינו להיבדק, אך לא נוכל לחייבם בכך".