בלעדי לכלכליסט
ענקית הקמעונאות הצרפתית קארפור במגעים להשקעה ברשת ויקטורי
מנכ"ל השותפויות של קבוצת קארפור הגיע השבוע לסיור בסניפי הרשת מתוך כוונה להשקיע בה. במקביל נבחנת גם עסקה שתכלול את רכישת מגה, שהמכרז למכירתה נדחה כבר ארבע פעמים
כחודשיים לאחר שדיווח על ניהול מגעים ראשוניים עם תאגיד בתחום קמעונאות המזון באירופה בקשר כוונתה להגיש הצעה לרכישת מגה בעיר, עשה מנכ”ל ובעלי השליטה ברשת ויקטורי אייל רביד צעד נוסף לקידום העסקה.
- רשות ההגבלים לנאמני מגה: רכישת הרשת בידי רמי לוי תפגע בצרכנים
- מכרז מגה נדחה בפעם הרביעית ליום שישי בצהריים
- רשת פרש מרקט - הרוכשת האחרונה של מסמכי המכרז - לא צפויה להגיש הצעה
ל”כלכליסט” נודע כי בימים האחרונים הגיע לישראל סטפן טווין, מנכ”ל השותפויות העולמי של קבוצת קארפור הצרפתית, הגדולה בתחומה באירופה. במהלך הביקור סייר טווין עם רביד בסניפי ויקטורי והתעדכן במתרחש בשוק קמעונאות המזון בישראל. לקארפור 35 שותפויות עם רשתות מזון מקומיות במדינות שונות ברחבי העולם. לטענת גורמים המעורים בפרטי הפגישות שהתקיימו אתמול בין הצדדים, הביקור הסתיים עם אישור עקרוני לקדם את המגעים, אך טרם התקבלה החלטה אופרטיבית. עוד נודע ל”כלכליסט” כי נאמני מגה עודכנו על הגעתו של טווין מקארפור, ולא מן הנמנע שהעובדה שדחו את המועד האחרון להגשת הצעות לרכישת מגה ליום שישי קשורה לרצון לאפשר לרביד לקדם עסקה עם הרשת הצרפתית ולאחריה להגיש הצעה.
העניין של קארפור ברשת ויקטורי נובע מכך שהרשת המקומית נמצאת בתקופה האחרונה בתנופת צמיחה בעקבות פתיחת סניפים חדשים ורכישת 12 סניפים מידי קבוצת אלון רבוע כחול. בחודשיים האחרונים פתחה הרשת 11 סניפים חדשים בפריסה ארצית, בשטח כולל של כ-15 אלף מ”ר נטו. סגירת סניפי יו איפשרה לרביד לפתוח סניף בתחנה המרכזית החדשה בתל אביב, ואילו סניף אחר שקנה מרשת AM:PM, ששייכת אף היא לקבוצת אלון, מיקם את הרשת ברחוב דיזנגוף בעיר. השלמת התרחבותה של הרשת בצפון, מרכז ודרום הארץ, תתבצע החודש עם פתיחת הסניף ה־42 בעכו.
שטח סניפי רשת ויקטורי עומד נכון להיום על כ־45 אלף מ”ר נטו שטחי מסחר. רביד העריך לאחרונה כי הצמיחה המהירה בהיקפי הפעילות תבוא לידי ביטוי גם בשיעורי הרווחיות. מדובר בקפיצת מדרגה משמעותית לרשת המשפחתית, המעסיקה כ–2,200 עובדים. בעלי השליטה בחברה הם חיים רביד, המכהן כסמנכ”ל כספים, אייל רביד, המכהן כמנכ”ל החברה ואברהם רביד, המכהן כסמנכ”ל פיתוח עסקי.
קארפור (בצרפתית: Carrefour) היא הקמעונאית המובילה באירופה. הקבוצה מעסיקה למעלה מ־380 אלף עובדים ביותר מ־11,900 חנויות ב־35 מדינות. בשנת 2015 הסתכמו מכירותיה ב־86.3 מיליארד יורו. הקבוצה פועלת כיום בשלושה שווקים עיקריים: אירופה, אמריקה הלטינית ואסיה, ו־53% ממכירותיה מגיעות מהחנויות שמחוץ לצרפת.
בחלק מהמדינות בהן היא פעילה, קרפור היא המעסיק הפרטי הגדול כמו בצרפת, ברזיל, ארגנטינה ואיטליה. בנוסף, הקבוצה נותנת עדיפות לשרשרות אספקה מקומיות, כך ש- 73% ממוצרי המזון שהיא משווקת מיוצרים על ידי ספקים מקומיים במדינות בהן היא פועלת.
ובינתיים, אתמול נדחה מכרז מגה בפעם הרביעית, ליום שישי בצהריים. לטענת נאמני מגה רו"ח גבי טרבלסי ועורכי הדין אהוד גינדס ואמיר ברטוב, המועד הוארך בעקבות ההתפתחויות האחרונות וכניסת מתעניינים נוספים, בהם כפי הנראה שותפות ויקטורי־קארפור. סיבה נוספת שיכולה היתה להוביל לדחייה היא העובדה שרק רמי לוי הגיש אתמול הצעה לרכישת הרשת, ולנאמנים לא היו מציעים נוספים. מצב כזה הוא בעייתי, על רקע התנגדות רשות ההגבלים העסקיים שמסרה לנאמנים חוות דעת לפיה מכירת מגה ללוי יוצרת בעיה בענף.
הארכה מקנה פרק זמן ממושך יותר לשר התמ"ת לשעבר שלום שמחון ושותפו שלומי פריזט לגבש את הצעתם, אשר נכפתה על הנאמנים על ידי בית המשפט, אך פוגעת ברמי לוי שכבר הגיש ביום שני בערב את הצעתו בגובה 150 מיליון שקל וחשף חלק מקלפיו. הדחייה תאפשר גם לרשת פרש מרקט, הרוכשת השישית והאחרונה של מסמכי המכרז, שבחרה שלא להגיש הצעה, לשקול שנית את עמדתה, אף שההחלטה שלא להגיש נבעה מכך שנאמני מגה לא הציגו פתרון לסוגיית העובדים המאוגדים ולהסכמי השכירות, שחלקם קצרי טווח, ובעיות אלו לא צפויות להשתנות. כך גם לגבי שלושה גורמים נוספים שרכשו את מסמכי המכרז ובחרו שלא להגיש הצעה: חגי שלום מרשת טיב טעם, האחים אילן וששי שבע משווקי תוצרת חקלאית ואיש העסקים יוסי סגול. אייל רביד מוויקטורי רכש את המסמכים, וכעת ייתכן שיגיש הצעה עם קארפור. בינתיים רמי לוי הוא היחיד מבין ששת רוכשי המכרז שהגיש הצעה לרכישת מגה ב־150 מיליון שקל, וניתן להעריך כי מדובר בסכום ראשוני, שנועד לאפשר ללוי להכנס להתמחרות עם הנאמנים בהמשך.
בתוך כך דחה אתמול בית המשפט המחוזי את בקשת רו"ח נבון חונה לדחות את המועד האחרון להגשת הצעות בחודשיים וחצי מתוך מטרה לגייס את עובדי הרשת לקנות את הסניפים ולהפעילם כזכיינים. השופטת עירית וינברג נוטוביץ קבעה כי "הבקשה הוגשה באיחור רב ביחס למועד פרסום ההזמנה להציע הצעות. המתווה ראשוני ובלתי מגובש, ופרק הזמן הנדרש לגיבושו אינו אפשרי בנסיבות העניין". כעת הדחייה תאפשר לרו"ח חונה לקדם את הצעתו.