$
פרסום ושיווק

ראיון כלכליסט

"זה נקרא לעשות משהו מהמקפצה, כשלמטה 3,500 עובדים שייזרקו"

השופטת בדימוס ורדה אלשיך משמשת כיום יועצת לעובדי מגה סביב הקריסה והצעות הרכישה; היא זועמת על הארכת המועד האחרון להגשת הצעות לרכישת הרשת

נורית קדוש 08:3210.03.16

החלטת שופטת בית המשפט המחוזי בלוד עירית וינברג נוטוביץ לאפשר לשר לשעבר שלום שמחון לקבל גישה לחדר המידע של מגה ולהאריך את המועד האחרון להגשת הצעות לרכישת הרשת, בניגוד לעמדת נאמני מגה והכנ"ר, עוררו את זעמה של השופטת בדימוס המייעצת לעובדי מגה ורדה אלשיך.

 

שמחון מוביל התאגדות של בעלי עשר רשתות קמעונאות שמעוניינות לרכוש את מגה כמקשה אחת ולאחר מכן לחלק ביניהן את הסניפים. "נאמנים שמינה בית המשפט מתפקדים כידיו הארוכות, וההחלטות האלה כורתות את הידיים של בית המשפט. בית המשפט צריך לסמוך כמעט ב־100% על הנאמנים שמינה, ואם שופט רוצה להדיח נאמנים - יש פרוצדורה מתאימה לכך. זרקו את הנאמנים ואת הכנ"ר, ואפילו בלי לנמק", כך טוענת אלשיך בראיון ל”כלכליסט”.

 

לאלשיך טענות קשות גם כלפי שר התמ"ת לשעבר שלום שמחון. "שר לשעבר, העושה שימוש בתוארו, מגייס בכיר מתחום ההגבלים ובכיר לשעבר במשרדו (שלומי פריזט, לשעבר הכלכלן הראשי של רשות ההגבלים העסקיים ושרון קדמי, לשעבר מנכ"ל משרד התמ"ת ומי שעמד בראש הוועדה לבדיקת התחרותיות בשוק המזון - נ"ק) ופועל מאחורי הגב, תוך ניצול התפקיד, תוך פגיעה אנושה בעובדים ובתחרות, והכל למען אינטרס כלכלי צרוף".

 

לטענת אלשיך, הבקשה של שמחון החסירה מבית המשפט מידע חיוני: "הסתירו מהשופטת בחוסר נקיון כפיים שאחת מהרשתות בקבוצה (ויקטורי - נ"ק) כבר רכשה את מסמכי המכרז ויש לה את כל המידע הנדרש להגשת הצעה. בית המשפט יצר תקדים מסוכן כשהדיח את הנאמנים בלי סיבה סבירה, והקבוצה של שמחון עשתה נזק שקשה לנחש איך ישפיע על המכרז".

 

מהו הנזק?

“פתיחת צוהר במכרז למכירה כמקשה אחת למכירה לגורם שמעוניין לפרק לחלקים. וזאת מעבר לפגיעה במתמודדים שכבר הגישו הצעה, וחשפו את הקלפים שלהם באופן שנותן יתרון למציעים החדשים".

שר הכלכלה והחקלאות לשעבר, שלום שמחון. מתמודד במכרז שר הכלכלה והחקלאות לשעבר, שלום שמחון. מתמודד במכרז צילום: עומר מסינגר

 

למה צריך לפסול הצעה שעשויה להגדיל את התמורה לקופת הנושים?

“משום שההצעה היא לרכוש את הרשת כמקשה אחת לכאורה, כשבפועל הכוונה האמיתית היא לקרוע אותה לגזרים בניגוד לעמת בית המשפט, הנאמנים, הכנ"ר, ההסתדרות והעובדים. זה מעשה בלתי מובן ובלתי מתקבל על הדעת של בעלי אינטרס כלכלי.

 

“כמה נמוך אפשר לרדת? זה נקרא לעשות משהו מהמקפצה, כשלמטה עומדים בית המשפט ו־3,500 עובדים שיעיפו לכלבים. בימים שבהם מנסים לחזק את התארגנות העובדים בישראל, בא שר לשעבר ופועל לפירוק הסכם קיבוצי".

 

ובכל זאת השופטת בחרה להיעתר לבקשה, אז אולי ההצעה לא כל כך גרועה?

“אני רוצה לחשוב שבהערה שציינה, שלפיה תותר כניסתם לחדר המידע "כנגד עמידה בתנאי ההזמנה להציע הצעות", כיוונה השופטת לכך שיהיה על המבקשים להגיש הצעה שמשקפת את תנאי המכרז למכירת מגה כמקשה אחת. בית המשפט קבע שהם יוכלו להיכנס לחדר המידע, אבל לא אמר שהם פטורים מכל התנאים שהנאמנים הציגו".

 

 

למרות הרצון להגן על עובדי מגה, אולי טעו הנאמנים כשהתעקשו על מכירת הרשת כמקשה אחת?

"על פניו, גם רמי לוי או קונה אחר של הרשת כמקשה אחת יכול בעתיד למכור את הסניפים לגורמים שונים בשוק, אבל ראוי לכל הפחות לנסות לשמר את הרשת במתכונתה לטובת העובדים ולטובת התחרות. במקרה הזה השיגו את אישור רשות ההגבלים למשהו שאין בו הישג, כיוון שמדובר ברשתות קטנות מאוד ולא מאיימות. אבל ככאלה, אף אחת מהן לא איתנה מספיק כדי לרכוש את מגה".

בטל שלח
    לכל התגובות
    x