טובת הציבור או העובדים? נאמני מגה נוטים לרמי לוי
שלוש ההצעות שהתקבלו שלשום לרכישת מגה מקשות על נאמני הרשת. הם מתנגדים להצעת שמחון המבקש לחלק את הרשת, יתקשו למכור את הרשת לספקים עוזי מחלב והאחים שבע, אך עבור רמי לוי הם מוכנים להיאבק ברשות ההגבלים
נאמני מגה הגיעו שלשום לסגירת המכרז למכירת הרשת כשבידיהם שלוש הצעות, זאת בזכות הדחייה שנכפתה עליהם על ידי בית המשפט המחוזי בלוד רגע אחרי שרמי לוי הגיש להם הצעה יחידה לרכישת מגה.
- הקרב על מגה: שמחון, רמי לוי או האחים שבע ועוזי מחלב
- נאמני מגה לרשות ההגבלים: "חוות הדעת בעניין רמי לוי מזיקה לתהליך המכירה"
- "זה נקרא לעשות משהו מהמקפצה, כשלמטה 3,500 עובדים שייזרקו"
הצעתו של לוי עוררה את מאבקי האגו בענף המזון והניעה את בעלי הרשתות שהתאגדו תחת שלום שמחון, לשעבר שר התמ"ת ושלומי פריזט, לשעבר הכלכלן הראשי של רשות ההגבלים העסקיים כמו גם את ספקי הירקות והעוף – האחים אילן וששי שבע יחד עם עוזי מחלב מעוף עוז, להזדרז ולגבש במהירות הצעה לרכישת הרשת. האחים שבע מספקים ירקות ופירות לרשתות שונות ושותפים בחברת ביכורי שדה דרום עם דודי עזרא, בעל השליטה בנטו, חברת המזון החמישית בגודלה. מחלב עצמו מספק עופות לרשתות וגם לעזרא, הפועל בשוק הבשר. הצעה זו עלולה להיתקל בהתנגדות רשות ההגבלים על רקע היותה בעלות אנכית – ספק המחזיק ברשת.
מי רלבנטי
ההערכות הן כי בעוד שמחון ופריזט גיבשו את ההצעה בזכות הארכה שכפתה שופטת בית משפט המחוזי בלוד עירית וינברג נוטוביץ, הרי שהאחים שבע רכשו את המכרז מבעוד מועד ובחרו שלא להגיש הצעה, עד שנוכחו לדעת שלא מן הנמנע כי יוכלו למכור חלקים מהרשת לגורמים שונים בענף ולגזור קופון, בדומה לשמחון ופריזט. מקורבים לקבוצת האחים שבע טוענים כי לא יחלקו את הרשת, כי יש להם אינטרס לעשות שימוש ברצפת המכירה שלה להגדיל מכירות התוצרת שלהם.
עם סגירת המכרז מסרו נאמני מגה רו"ח גבי טרבלסי ועורכי הדין אהוד גינדס ואמיר בר טוב כי "הנאמנים בוחנים את ההצעות שהוגשו והשבוע ינהלו מו"מ עם המציעים הרלבנטיים. זאת, על מנת להביא את הסכם הרכישה הטוב ביותר לטובת מגה, העובדים, הספקים וכלל הנושים". בהודעת הנאמנים ניתן למצוא יותר מרמז בדבר כוונתם שלא לקדם את הצעתה של קבוצת שמחון ואם אכן בכוונת קבוצת שבע־מחלב לחלק את הרשת, אזי גם כלפיה. הרמז טמון במילים "המציעים הרלבנטיים". מבחינת נאמני מגה, הצעה רלבנטית היא רק כזאת העומדת בתנאי הבסיס של המכרז כפי שהגדירו אותו "למכירת מגה כמקשה אחת".
רכישת מגה כמקשה אחת מתוך כוונה לחלקה לאחר החתימה על ההסכם לחלקים, אינה עונה מבחינת הנאמנים על תנאי המכרז. עם זאת, הצעות אלו עשויות לשרת את הנאמנים, בבואם להגדיל את התמורה שיהיה מוכן לוי לשלם עבור הרשת. לוי, שבשלב הראשון הציע 150 מיליון שקל, סכום המינימום לגשת הצעה, עשה זאת לא מכיוון שזה הסכום שלהערכתו שווה מגה, אלא כדי להיכנס להתמחרות מבלי לחשוף את קלפיו בפני המתחרים. הצעת שבע–מחלב המוערכת על ידי גורמים בסביבתם בכ־160 מיליון שקל והצעת קבוצת שמחון פריזט העומדת בשלב זה על 226 מיליון שקל, תאלץ את לוי לשפר משמעותית את הצעתו.
הקבוצה של שמחון ופריזט הגישה הצעה על תנאי המבוססת על תשלום 160 מיליון שקל עבור 87 סניפים ועוד 66 מיליון שקל על 37 סניפים, בתנאי שהשמאי שישכרו הנאמנים יביא להפחתת שכר הדירה של סניפי אלון רבוע כחול. ל"כלכליסט" נודע כי הקבוצה נערכת לשפר את הצעתה, בין היתר באמצעות מציאת קונה ל־37 הסניפים שחברי הקבוצה לא התחייבו לרכישתם ובהם סניף קניון אילון ברמת גן ששכר הדירה בו מגיע ל־480 אלף שקל בחודש כפי שנחשף ב"כלכליסט". חברי הקבוצה התחייבו לרכוש 87 סניפים במחיר ממוצע של 1.8 מיליון שקל לסניף. ויקטורי התחייב ל־19 סניפים, מחסני להב 14 סניפים, מחסני השוק ל־12 סניפים, יוחננוף 4 סניפים ויתר 38 החנויות לרשתות הקטנות בקבוצה. החברים בקבוצה העניקו לשמחון את הזכות לשפר בשמם את ההצעה, אם יידרש לכך בהתמחרות.
אלא שהנאמנים מבקשים בשלב זה למצות את מכירת מגה כמקשה אחת, למי שגם יפעיל אותה ככזאת. על רקע זה, צפויה הצעתו של לוי לזכות ליתרון מצד הנאמנים, אלא שלצד יתרון זה, מתמודדת ההצעה עם התנגדות עזה מצד רשות ההגבלים העסקיים. מה שהחל כרמיזה באמצעות מסר בשיחה טלפונית, הסלים בשבוע שעבר לכדי חוות דעת מקדמית של רשות ההגבלים ביחס למכירת מגה לרמי לוי. למרות שהתנגדותה העזה של רשות ההגבלים למכירת מגה ללוי היתה צפויה לגרום לנאמנים לחפש אלטרנטיבות או לעבור למתווה מכירה שונה, נראה כי ההפך הגמור קרה. נאמני מגה פעלו כבאי כוחו של לוי ושיגרו לרשות ההגבלים מסמך חריף ותקיף, במסגרתו טענו כי הופתעו מקבלת חות הדעת המקדמית מהרשות. "אנו רואים את התנהלות הרשות כהתערבות מזיקה בהליכי המכר של מגה, שמעידה על חוסר ההגינות הצפוי והמובנה בהליכי האישור". הרשות לא נותרה חייבת ומסרה כי חוות הדעת נועדה להוות "קריאת כיוון לנאמנים לבחור בחלופה שתשמור על התחרות והציבור הרחב".
ייזהרו לא לייתר את עצמם
נאמני מגה, כמו גם בית המשפט, יידרשו לבחון את ההצעות לא רק תחת המחיר, המהווה את הפרמטר המרכזי עבור נושי מגה, שכן בהתאם לגובהו יקבע שיעור החוב שיוחזר לכל אחד מהם. טובת העובדים העומדת לנגד עיניהם ומחייבת מכירת הרשת כמקשה אחת, נותנת יתרון עצום ללוי על פני המתחרים. לוי התחייב לקלוט את כל עובדי הרשת ואף לגייס 1,000–2,000 עובדים נוספים. כך, גם אם יידרש למכור חלק מהסניפים על ידי רשות ההגבלים על רקע מגבלות התחרות האזורית, יקלוט גם את עובדי סניפים אלו. אלא שדווקא טובתם של הצרכנים אינה טמונה במתווה שאליו הובילו הנאמנים – מכירת מגה לגורם אחד – אלא בחלוקתה בין השחקנים השונים בענף, באופן שישמר את שיווי המשקל הקיים בענף.
למרות זאת, ניתן להעריך שגם אם יזהו לוי ונאמני מגה כי התנגדות רשות ההגבלים היא מכשול שאין בידיהם לחלוף מעליו, לא ימהרו להמליץ לאמץ הצעות המבוססות על פרוק מגה אחרי רכישתה. זאת, מכיוון שהסכמה לכך תייתר את הנאמנים ותקצר את משך פעילותם בתיק ועל רקע התנגדויות שצפויות לצוץ מצד גורמים שלא עמדה בפניהם אפשרות להתמודד על רכישת חלק מהסניפים, בראשם רמי לוי וקו אופ ישראל.